Magyar Média Mecenatúra: új műfajok, hatalmas érdeklődés, 2,5 milliárd forintos támogatás

2013.01.03. 16:25 :: Sajtoiroda

Magyar Média Mecenatúra néven újult meg a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának film- és médiatámogatási rendszere. A Médiatanács 2012-ben 12 pályázatot hirdetett meg a helyi és körzeti rádiók és televíziók, valamint a nem egész estés filmek támogatására. A pályázati eljárásokban 2012-ben összesen 2,5 milliárd forintnyi támogatás állt rendelkezésre médiaszolgáltatók, filmalkotások, független filmesek támogatására. A médiaszolgáltatók működését segítő pályázatokon a tanács 253 nyertest hirdetett, a filmes pályázatoknak köszönhetően pedig 2011 óta közel 150 film forgatása indulhatott el.

A Médiatanács 2012-es pályáztatási gyakorlatát a folyamatos megújulás, a pályázóbarát, kiszámítható és tervezhető pályázati ütemezési rend és gyakorlat kialakítása jellemezte. Az újításokat a Médiatanács a pályázatokat elbíráló bizottságok első tapasztalatainak, valamint a filmes konzultációk során született javaslatok és filmszakmai észrevételek figyelembevételével vezette be. A tanács a pályázatok megújításával egyben jelentős mértékben csökkentette a pályázati díjakat is, igazodva a pályázók gazdasági teherviselő képességéhez.

Bővült a támogatási célok köre, tematikája, amellyel új műfajok jelentek meg a pályázatokon. Az újítás egyik eredménye a lekérhető közszolgálati médiatartalmak készítését és közzétételét támogató, Neumann János-pályázat, amelynek célja, hogy a támogatás révén új, értékes és eredeti közszolgálati tartalmak jelenhessenek meg a magyarországi online portálok kínálatában is. A kísérleti és kisjátékfilm műfajának támogatása szintén egyedülálló, a pályázat meghirdetésével a műfaj életben tartása volt a cél. Újdonság a Médiatanács pályáztatási gyakorlatában a forgatókönyvírás és a filmterv-fejlesztés támogatása. Továbbá új rádiós műsorszám-típus támogatása (tematikus műsor) jelent meg a korábban megszokottak mellett a rádiók magazinműsorait támogató eljárásban.

A helyi és körzeti közösségi médiaszolgáltatók támogatása a Médiatanács egyik kiemelt feladata. A Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra programon keresztül 253 médiaszolgáltatót támogatott rezsiköltségekre, műsorgyártásra és műszaki fejlesztésre kiírt pályázataival. A szolgáltatók életében lassan egy évtizede jelentenek biztos megélhetési formát ezek a támogatások. A helyi és körzeti rádiók és televíziók ugyanis a támogatáson elnyert összegekből készíthetik állandó hír- és magazinműsoraikat, kifizethetik rezsiszámláikat és műszaki fejlesztésekre is beruházhatnak.

A rezsipályázatokon 78 közösségi médiaszolgáltató kapott közel 400 millió forintos támogatást, a közösségi rádiók és televíziók a színvonalas műszaki működését támogató pályázatokon 35 nyertes közel 100 millió forintban részesült. A helyi és körzeti médiaszolgáltatók állandó műsorai készítésének támogatására a Médiatanács 515 millió forintot osztott ki. A támogatásból 74 rádió kapott összesen 200 millió forintot, és 66 televízió 315 milliót.

A Magyar Média Mecenatúra program másik kiemelt támogatási formája a nem egész estés filmek támogatása. A Médiatanács korábbi közismert alkotóknak emléket állítva nevezte el filmes pályázatait. Ezeken a pályázatokon az ismeretterjesztő, dokumentum-, animációs filmek, tévéjátékok, kisjátékfilmek, forgatókönyvek és online közszolgálati tartalmak készítésére lehet pályázni. A pályázatokon összesen közel egymilliárd forintot osztottak szét filmek készítésére.

2011-ben indította a Médiatanács az első filmes pályázatait, akkor közel 50 filmet – köztük ismeretterjesztő, dokumentum-, animációs filmeket – támogatott 450 millió forinttal.

2012-ben a Kollányi Ágoston tiszteletére elnevezett pályázatnak köszönhetően – eddig két fordulót követően – 23 ismeretterjesztő film készülhet a jövőben összesen 173 millió forintból. Az Ember Judit Balázs Béla-díjas dokumentumfilm-rendezőről elnevezett pályázaton – szintén két fordulót követően - 29 dokumentumfilm nyert, a legszínesebb témaköröket felvonultató filmesek közel 225 millió forinton osztozhatnak.

A Macskássy Gyula pályázaton értékelési szempontként jelent meg a Médiatanács támogatási tervében, hogy kifejezetten gyermekeknek szóló animációs filmek is készüljenek. A pályázat első fordulója után öt alkotó 37 millió forintból készítheti el animációs filmjeit, további két forduló eredményéről év elején dönt a tanács. A Fehér Györgyről elnevezett tévéfilmes pályázaton kiosztott 440 millió forintból hat nagyszabású televíziófilm készülhet el.

Művészi és műfaji értelemben a rövidfilmes műfajok között is önálló értéket képviselnek a kisjátékfilmek és kísérleti filmek, amelyeknek a gyártását támogató első pályázatán már az induláskor ötvenszázalékos keretösszeg emelésről döntött a Médiatanács. Az ősszel a Huszárik Zoltán nevét viselő pályázaton első körben 15 rendező nyert támogatást filmötletének megvalósításhoz. A kisjátékfilmes műfaj sokszínű darabjai 91 millió forintból készülhetnek el. A már említett, húszmillió forintos kerettel indított Neumann János online pályázaton eddig három fordulóban 7 támogatott kapott lehetőséget, hogy gazdagítsa a magyar online filmes tartalmakat. A tartalomszolgáltatók több mint 10 millió forintos támogatást kaptak. A forgatókönyvek, filmtervek írásának, fejlesztésének támogatására meghirdetett Egri Lajos pályázaton 13 nyertes kapott több mint 20 millió forintot.

A 2012-ben kiírt, ismeretterjesztő, dokumentum- és animáció filmes pályázatok további fordulóinak eredményeiről a Médiatanács ez év elején dönt. A felhasználható keretösszeg ezekre a pályázatokra még több mint 200 millió forint.

A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra nevet viselő 2012-es, 2,5 milliárd forintos programja átgondolt, egységes elvek mentén hangolja össze azokat a támogatási forrásokat, amelyeket a magyar médiumok igénybe vehetnek, hogy színvonalas, közérdeklődésre számot tartó műsorokat készíthessenek, és a nézők sokszínű, tartalmas médiakínálatból választhassanak. A filmes támogatások eredményeiről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási terület honlapján olvashatnak bővebb tájékoztatást.

komment

Címkék: Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása