A médiahatóság kultúrafinanszírozási gyakorlatának új alapvonalai

2013.05.06. 11:39 :: Sajtoiroda

A Nemzeti Érdek folyóirat 2013. évi 3. számában egy esszé jelent a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjáról Kitta Gergely tollából. Az írás bemutatja a médiahatóság kultúra-finanszírozási gyakorlatának - azaz a Magyar Média Mecenatúra programnak - új alapvonalait.

Az értelmezési keret

A kultúra nehezen lehatárolható, összetett fogalom. Definíciója a megközelítés módja szerint változik, a különböző felfogások többsége azonban közösségi tartalomként vagy formaként tekint a kultúrára. Ettől válik a kultúra a politika számára is érdekessé. Ma a politika kérdései szélesebb értelemben vett kulturális felvetések is, a kultúra ügye pedig tagadhatatlanul a politikai szembenállás zajos ütközési terepe.

Diszkurzív szempontból, legitim módon a kulturális kérdéseket a baloldal határozza meg ma Magyarországon. A kulturális kánon szerint autonóm kulturális alkotás szinte csak a baloldalon létezik, a kultúrának önrendelkezése, szabadsága a nemzeti oldalon nem lehet. Belső berkekben a művész még csak-csak elismeri művésztársa teljesítményét, de a kultúráról szóló univerzális vitákban a magyar kultúra koordinátarendszerét inkább a baloldal értelmisége rajzolja meg, és ebben a konzervatív mint olyan, inkább bezárkózó, provinciális, színvonaltalan és pártos valami. Ehhez elég megnézni, hogyan ironizál a Magyar Narancs Fekete Györggyel kapcsolatban, amikor megállapítja „hát hiszen minden oldalon vannak, akik (…) mesterségüknek nem a legjobbjai”. Vagy amikor az Index.hu – esélyt sem adva a bizonyításra – Vidnyászky kinevezését követően arról ír, hogy a még Alföldi Róbert irányítása alatt lévő Nemzeti Színház online jegyértékesítő rendszere „összeomlott a túlterheléses hekkerámadásokat is felülmúló, extrém mértékű kultúréhség miatt.” A liberális lét kondíciójaként méltatott tolerancia, a másságra való nyitottság, a valami mellett és nem valamivel szemben történő civilizált kiállás Magyarországon leginkább a megkülönböztetést szolgáló elvek, az ideológiai konstrukciós logika, nem pedig a kohéziót elősegítő praxis szintjén vannak jelen a baloldalon. Niedermüller Péter a Galamus.hu-n például úgy fogalmaz: „az »új jobboldali kultúra« létrehozása (…) egyet jelent az eltérő ideológiát, másfajta világnézetet vallók kiszorításával, erkölcsi és egzisztenciális ellehetetlenítésével (…) s általában annak a »balliberálisnak« nevezett világnézetnek a megsemmisítésével, amelytől a centrális erőtér kitalálói még mindig félnek, s éppen ezért elemi erővel gyűlölnek.” A konzervatív kultúra tehát nemcsak avítt, de építkezésre is képtelen. A lesajnáltság beszivárog a jobboldali kultúra valamennyi reprodukciós alrendszerébe: a politikai kultúrába, a művészeti ágazatokba, az újságírásba vagy az oktatásba. Mindent összevetve, a progresszió öröklött adottsága és elsajátítható képessége az, amit a baloldal elvitat a konzervatívoktól. Kackiásbajszú nemezelés, Horthy-indulók ütemére faragot keresztfa, turul-agyagozás Bocskaiban, Szent Korona-tan – ezek a konzervatív kultúra liberális sztereotípiái.

Igazuk van-e, és mennyiben van igazuk a liberálisoknak? Ha azt vesszük alapul, hogy a lesajnáltság a rendszerváltás óta fennáll a négy évtizeden keresztül elnyomott, és ezért részében valóban vitriolossá váló, sérelmeik miatt önmagukkal és másokkal is harcoló jobboldali kultúrával szemben, akkor a válasz: igen. Ha azonban úgy tesszük fel a kérdést, hogy a baloldal nem szűkíti-e le mesterségesen a szélesedő konzervatív kulturális szféra értelmezésének keresztmetszetét egy önigazoló, saját identitását újra és újra megszilárdító ideológiává, akkor a válasz: nem, egyáltalán nincs igazuk a liberálisoknak.

A hazai kulturális mező a jobboldalon ugyanis egyre plurálisabb. Akik megtehetnék, azok nem akarják észrevenni – mert nem tudnak mit kezdeni azzal –, hogy a konzervatívok új generációja nyitottabb és kreatívabb módon nyúl a kultúra kérdéseihez, mint a most önmagát kereső, beidegződött toposzaitól szabadulni képtelen baloldal. Látni kell, hogy a konzervatívok új hulláma egyáltalán nem frusztrált, nem mereng a múlton, és mind több korszerűséget hoz a kulturális életbe. Az olyan példaértékű gyakorlatok, mint a Petőfi Rádió dinamikus műsorai, a Magyar Televízió kortárs formátumai, a Design Terminal rendezvényei, vagy éppen a magát nemzetközivé kinőtt Gombold újra! mindinkább megfelelnek a 21. század kihívásainak.

A Magyar Média Mecenatúra

De nemcsak a kulturális termékek egy jól meghatározható köre, de a kultúra finanszírozása is Európa egyik legprogresszívebb, legnyitottabb modelljévé vált az elmúlt időszakban. A magyar kultúratámogatás egyik legfontosabb eleme a folyamatosan növekvő keretösszeggel működő Magyar Média Mecenatúra program. A 2011-ben rendszerbe állított, új kultúrafinanszírozási modell az eltérő műfajú alkotásokat különböző pályázati forrásokon keresztül támogatja.

Pályázati forrás

Támogatott alkotások

Kollányi Ágoston

Ismeretterjesztő filmek

Ember Judit

Dokumentumfilmek

Macskássy Gyula

Gyermekfilmek

Fehér György

Tévéfilmek

Huszárik Zoltán

Kisjátékfilmek, kísérleti filmek

Neumann János

Magyar online filmes tartalmak

Escher Károly

Váratlan, ad-hoc események rögzítése

Egri Lajos

Forgatókönyvek, filmtervek


Kollarik Tamás, a Médiatanács filmtámogatásokért felelős tagja a Nemzeti Érdeknek arra az általa több ízben hangoztatott vezérlő elvre hívta fel a figyelmét, hogy „a Magyar Média Mecenatúra program pályázati rendszerének összeállításakor az alkotói szabadságot semmi nem korlátozhatja (…) olyan ösztönző pályázati rendszert kell működtetni, amely nyitott a különböző műfajokra, támogatja sokszínű alkotások létrejöttét, értékorientált és egyben befogadó a különböző, újszerű, progresszív alkotások irányában is.”

Korábban nem volt lehetőség a lekérhető tartalmak előállításának támogatására, filmterv készítésre, forgatókönyvírásra, de a váratlan, ugyanakkor Magyarország szempontjából jelentőségteljes események dokumentálására, továbbá a kísérleti- és a kisjátékfilmek finanszírozására sem volt mód. A támogatási célok és műfajok körének kibővülésével olyan pályázók is megjelentek a Magyar Média Mecenatúrában, akiknek a médiatörvény elfogadása előtt esélyük sem volt alkotásaik elkészítéséhez az államtól segítséget kérni.

A régi rendszer fontosabb elemeit megtartva, a helyi és körzeti közösségi médiaszolgáltatók továbbra is kaphatnak forrásokat rezsiköltségeik fedezésére, műszaki fejlesztésekre és közszolgálati műsorgyártásra. A pályázati rendszer vezérlő elve, hogy nem ódzkodik a múlttól, magáévá teszi a jogelőd ORTT (Műsorszolgáltatási Alap) kultúrafinanszírozási gyakorlatának megtartásra érdemes elemeit, de nem riad vissza a hibák kijavításától. Az új modell például szakított azzal a gyakorlattal, hogy az alkotások sok esetben az íróasztalnak készültek. A Média Mecenatúra célkitűzése, hogy az elkészült tartalmak minél szélesebb körben kerüljenek bemutatásra, minél több emberhez jussanak el; ennek érdekében a közszolgálati csatornák mellett több kereskedelmi televízióval is lezárultak már a nyertes művek bemutatására irányuló tárgyalások, amivel szerzők és médiaszolgáltatók egyaránt jól járnak.

A Média Mecenatúra nemcsak a támogatott tartalmaknak igyekszik minél szélesebb nyilvánosságot biztosítani, de az egész pályázati eljárást is a nagyobb átláthatóság, a nyitottság és a számon kérhetőség jegyében reformálták meg. A kultúratámogatás új rendszere a szakmai konzultációk folyamatosság mellett nyerte el új formáját. Az össznemzeti kulturális érdek szem előtt tartásának köszönhetően nőtt 80 százalékra a támogatási arány, csökkent a pályázati adminisztrációs teher.

Nem a kirekesztés, hanem a megegyezésre való törekvés játszott szerepet abban, hogy a pályázati beadások, a forgatási időszakokhoz igazodva, többkörössé váltak, gyorsabb lett a pályázatok elbírálása, illetve az indulás költségei is megfeleződtek. A sokszereplős szakmai egyeztetések alapján, a jobb- és baloldali alkotóművészek egyetértésével döntöttek arról is, hogy a pályázatokat a határon túli magyar alkotók számára is megnyitják. A nem anyaországbeli pályázók életének megkönnyítése érdekében pedig létrejött az online pályáztatás, amit hosszabb távon a mindenkit érintő, hatékony digitális pályázati szisztémára való teljes áttérés követ majd. 

A jobboldalt érő kritikákra rácáfolva a program - ha nem is értéksemleges - nem akarja mindenáron megmondani, hogy jó és rossz kulturális termék között hol húzódik a határvonal. Az egyes pályázatok elbírálásának egyik zsinórmértéke az a Közszolgálati Kódex, amely a szakma és az érdeklődő állampolgárok közötti nyilvános, több mint hatvan körös egyeztetést követően jött létre, és amelyben a fogyasztói kultúra és a színvonalas szórakoztatás igénye jól megfér a minőségi közszolgálatisággal.

Akár a támogatott művek, akár a forráshoz jutók listáját vesszük górcső alá, látszik, hogy a Média Mecenatúra Program nem a kirekesztésben, hanem a kulturális értékek pluralitásában hisz. A pályázaton eredményes indulók és alkotásaik jegyzéke – a korábbi gyakorlattal szemben – teljesen publikus. A hamarosan rendszerbe állított Pályázati Tűkör elnevezésű felület minden győztes pályamunkáról, a tartalmak műszaki paramétereiről, elkészítésük különböző fázisairól is időszerű információt szolgáltat majd.

A Magyar Média Mecenatúrához hasonló gyakorlatok bizonyítják, hogy a jobboldali kulturális paletta nem képez olyan fájdalmasan monolitikus tömböt, mint amilyennek a felfestésére az önigazolást éhező baloldal diskurzusalakítói tesznek kísérletet nap mint nap. A kortárs konzervatív kultúra új generációja és elképzeléseik a jobboldal jövőjét határozzák meg.

Kitta Gergely írása

3 komment

Címkék: Magyar Média Mecenatúra Kitta Gergely

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása