Észrevételeket vár a Médiatanács a gyermekbarát internetről szóló munkaanyagához

2013.05.15. 15:35 :: médiatanács

Hatvan társadalmi szervezetet kért fel együttműködésre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) annak érdekében, hogy beépítse észrevételeiket a gyermekbarát internet szabályozására tett javaslatának munkaanyagába. A javaslatokhoz ezen túlmenően bárkitől szívesen fogadunk írásos észrevételeket május 26-ig.

A médiatanács végső célja nem egy önálló törvény megalkotása, hanem sokkal inkább az egyes konkrét és leginkább súlyosnak tekinthető problémák megoldására fókuszáló, több jogszabályt is érintő javaslatcsomag kidolgozása.

A tervezet a többi között ösztönözné a szűrőszoftverek, a gyermekvédő zárak használatának elterjesztését, valamint az iskolákban, könyvtárakban a gyermekeket szűrőprogramok kötelező telepítésével óvná a kritikus tartalmaktól.

A javaslat szerint a kiskorúak védelmében a szolgáltatóknak kötelezően korhatár-jelzéssel kellene ellátnia azokat a tartalmakat is, melyek nem esnek a „médiatartalom” törvényi fogalma alá.

A koncepció az értesítési-eltávolítási eljárás bejáratott és jól működő szabályait kiterjesztené azon tartalmakra is, amelyek a kiskorúak személyiségi jogait sértik, vagy ellenük elkövetett bűncselekményt valósítanak meg.

A javaslat ezentúl gyermekvédelmi kerekasztalt hozna létre a témában érintett közigazgatási szervek bevonásával, illetve üdvözölné a korhatár-kategóriák feltüntetésének bevezetését a videojátékokon és a tévén előhívható elektronikus műsorkalauzokban is.

A hatóság a javaslatot hatvan társadalmi szervezetnek küldte meg véleményezésre, amelyek észrevételeit május 26-ig várják.

A munkaanyag az alábbi linken érhető el: http://mediatanacs.hu/gyermekbarat_internet

Arra bátorítunk mindenkit, aki hozzá kíván járulni a kiskorúak világhálós biztonsága erősítéséhez, hogy a dokumentumban olvasható javaslatokra küldje meg szakmai észrevételeit a gyermekbaratinternet@mediatanacs.hu e-mail címre 2013. május 26-ig.

komment

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása