KOLLÁNYI 100

2013.11.06. 15:11 :: Sajtoiroda

Pályázati névadónk centenáriuma

Ma száz esztendeje született a filmes dinasztiát alapító Kollányi Ágoston, akinek nevét a Médiatanács Ismeretterjesztő filmes pályázata, az életműve előtt tisztelegve vette fel a pályázati rendszerének megújításakor.

Kollanyi004_kb1967_DiossyFerenc.jpg

Dióssy Ferenc: Kollányi Ágoston

A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának ismeretterjesztő filmes pályázatát is a Kossuth-díjas rendezőről, Kollányi Ágostonról nevezték el. A kiírás célja, hogy segítse az ismeretterjesztő műfaj újjászületését.

A Médiatanács a pályázaton az elmúlt két évben 71 új ismeretterjesztő film elkészültét támogatta közel 510 millió forinttal. Az idei pályázat két fordulójában még közel 150 millió forint áll az ismeretterjesztő filmesek rendelkezésére.

A támogatást nyert alkotások közül Mosonyi Szabolcs: Csendes gyarmatosítók című filmje a szakma elismerését is elnyerte. A Csodakút Nemzetközi Természetfilm-fesztiválon augusztusban a fődíjat érdemelte ki a 69 beválogatott alkotás közül. 2013. október 2-án a Nyitrán megrendezett Nemzetközi Agrofilm Fesztiválon a 2. díjat vihette haza az ismeretterjesztő film. A 29. alkalommal megrendezett fesztiválon 4 kontinensről 24 országból beérkezett 152 film versengett.

A Kossuth-díjas filmrendező az utolsó békeévben, 1913. november 6-án született Esztergomban. Érdeklődésének sokszínűsége és az ismeretek terjesztése iránti vonzalma hamarosan megmutatkozott, hiszen a Pázmány Péter Tudományegyetemen megszerzett matematika és fizika szakos diplomájának kézhezvétele után, tisztviselői munkája mellett beiratkozott az Országos Színművészeti Akadémia rendező szakára is. Tanulmányait nem sokáig végezhette itt, a háborút követően azonnal kenyérkereset után kellett néznie, így került a reklámgrafika, ezen keresztül pedig a filmszakma világába. Munkahelye, az egykori Magyar Filmiroda, amely nevét ekkoriban cserélte Magyar Híradó és Dokumentumfilmgyárra, a hazai filmszakma gazdag szellemi és művészeti színtere volt, sok tehetséges alkotóval stábjában.  Igazi pezsgő élet folyt itt, amit egyfajta útkeresés is jellemzett: az itt alkotó régi és fiatal művészek a múlt értékes hagyományaira épülve igyekeztek korszerű technikai és tartalmi eszközökkel valami újat, valami friss műfajt létrehozni. Így született meg a népszerű-tudományos film, amely az elkövetkező évtizedekben, és persze még ma is nemzetközi elismerést szerez a magyar filmnek és alkotóinak.

Kollányi első filmjét, amely az anyagszerkezet könnyebb megérthetőségét szolgálta elsősorban iskolákban és oktatási szakkörökben láthatták idehaza, de vetítették az 1951-es Karlovy Vary-i fesztiválon is, ahol elnyerte kategóriájában a legjobb filmnek kijáró díjat. A kezdeti sikert követően csaknem minden esztendőben több filmet is készített, ezek azonban már más tudományág, a földrajz népszerűsítését szolgálták. Kollányi, az ötvenes években készült munkáit egészséges versenyszellem is végigkísérte, hiszen az MHDF másik nagynevű alkotójának, Homoki Nagy Istvánnak stábjával párhuzamosan dolgoztak az ország különböző vadregényes tájain. Mindketten sok és szép elismerést szereztek szakmájuknak itthon és külföldön egyaránt, munkáikkal pedig sok kellemes és emlékezetes élményt a magyar közönségnek.

Kollányi_Álmodik_az_állatkert.jpg

Kollányi Ágoston: Álmodik az állatkert

Az ötvenes évek közepétől kezdve haláláig készíti az egyes magyar városok és tájegységek kultúráját bemutató tíz-húszperces rövidfilmjeit, melyekkel számos Nyugat-Európai és hazai filmfesztivál elismeréseit hozza haza. Témaválasztásai izgalmasak és változatosak: az élővilág élőlényei és földrajzi jelenségei mellett lírai riportot készít Szőnyi István festőművészről, látványos oktatófilmet a Föld és a Hold keringési törvényszerűségeiről, egész estés filmet a természet örök megújulásáról.

Szőnyi István művészete, Zebegény, Kollányi Ágoston filmje

Gyermekei is követték őt a szakmában, a nevét viselő pályázat révén pedig évről-évre egyre több alkotónak van lehetősége arra, hogy öregbítse annak a műfajnak a hírnevét, melyet egykoron Kollányi Ágoston filmjei indítottak útjára.

 

Kurutz Márton

komment

Címkék: Kollányi Ágoston

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása