A Sajdik-macskák életre keltője

2014.07.02. 09:12 :: Sajtoiroda

Interjú Javorniczky Nóra animációsfilm-rendezővel

Sajdik Ferenc Hát (m)ilyenek a macskák? című könyvét filmesíti meg Javorniczky Nóra az NMHH Médiatanácsának Macskássy Gyula-pályázatán elnyert forrásból. Az alapul vett könyv egy humoros állatleírásokat megelevenítő sorozat része, és a mecenatúraprogram Dargay Attila-pályázatának köszönhetően a most készülő macskás epizódon kívül több állatfőhős is életre kelhet Szórádi Csaba rendezésében: összesen 13 szereplő elevenedik meg a bolhától kezdve a nyúlon vagy a tevén át a madarakig.

Az alkotóról dióhéjban

Javorniczky Nóra.jpgJavorniczky Nóra 1972 óta dolgozik az animációs szakmában. Húsz évig a Pannónia Filmstúdió munkatársa volt, itt tanulta ki a szakmát és többek között részt vett Sajdik Ferenc Pom Pom, A nagy ho-ho-ho-horgász és Pumukli-sorozatának animálásában, de közreműködött a Hugó, a víziló, a Ludas Matyi és a Csodaszarvas egész estés mozifilmek elkészítésében is. Később az gyermekkönyv-illusztráció felé fordult, és a hagyományos mesekönyvek mellett az Alexandra kiadó gondozásában Morvay Zsófi Vízparti barátság című könyvéből egy óvodapedagógiai célú DVD-kiadvány készítésében is szerepet vállalt.

– Hogyan fogadta Sajdik Ferenc az ötletet, hogy a Hát (m)ilyenek a….-könyvsorozatból filmek készüljenek?

– Nagyon örült. Büszke vagyok rá, hogy ilyen kvalitású művésszel dolgozhattam együtt, akinek fiatal korától kezdve ennyire kiforrott, saját, összetéveszthetetlen stílusa van. 82 évesen is örökifjú, aki örömmel készítette el a látvány- és figuraterveket, hogy hűek lehessünk az eredeti, könyves hangulathoz, ugyanakkor pedig szabad kezet adott az animálásban, mert mint mondta, ő karikaturista, nem rajzfilmes, utóbbihoz nem ért. Elismerésre méltó ez a szakmai alázat, és az is, hogy milyen jó kedéllyel éli meg a mindennapokat. A munka során mi is a legmesszemenőbbekig törekedtünk arra, hogy érvényesülhessen az ő művészi kifejezésmódja. A rendezői koncepció legfontosabb pontja az az alázat volt, ahogy a forgatókönyv megvalósításához nyúltunk.

– Ki a narrátor, és milyen zenei megoldásokkal éltek?

– Bencze Ilona lett a narrátorunk, talán érdekes, hogy onnan jött az ötlet, hogy szerepelt a Macskák musicalben. Neki nagyon szép, kifejező orgánuma van, ami nagyban hozzájárult, hogy élővé varázsolja a figurát. A filmhez készült egy betétdal, amit Jávorka Ádám írt Csákovics Lajos szövegére, és ami keretbe foglal majd minden Hát (m)ilyenek a…-epizódot. A zörejeket rendhagyó módon kezeltük, nincsenek klasszikus effektek, hanem minden hanghatást egy brácsa segítségével illusztrálunk, ami szerintem különlegessé, egyedivé teszi a filmet.

shot0008.jpg

– Milyen nehézségekkel jár, ha egy már meglevő stílust kell adaptálni, ahhoz képest, amikor a tiszta fehér lapról indulhat egy animációs film terve?

– Nem okozott különösebb nehézséget, én a folyamatban magamat mint animációs rendezőt szakmai közreműködőnek tartom, akinek az a dolga, hogy figurahűen keltse életre a Sajdik Ferenc által papírra vetett lényeket. Volt már benne korábban tapasztalatom, hiszen részt vettem a Pom Pom és A nagy ho-ho-ho-horgász sorozatokban is, amelyek szintén sajdikos figurákon alapulnak.

shot0036.jpg

– Miért éppen a macskás könyvet választotta megfilmesítésre a sorozatból?

– A macska a népszerűbb háziállatok egyike, én magam is állatszerető vagyok. Szerencsére a könyvsorozat minden darabja képernyőre kerül, tehát a nézőknek nem kell majd nélkülözniük egyik szereplőt sem a történetek közül. A cím maga is kétértelmű, ha akarom, a macska pozitívumait mutatja meg (tehát, hogy „milyenek”), és ha akarom, a negatívumait („ilyenek”). Én magam inkább kutyás vagyok, de ettől függetlenül nagyon élveztem, hogy ezzel az anyaggal dolgozhattam.

shot0051.jpg

– Milyen célcsoportnak szánja a filmet?

– Ahogy mondani szokás, 3-99 éves kor között mindenkinek. Minden korosztálynak szórakozást nyújt, gyerekeknek, felnőtteknek, macskaimádóknak, macskautálóknak egyaránt. Megmutattuk a kész filmet Sajdik Ferencnek is, aki dicsérte a végeredményt, majd később telefonon ismét felhívott, hogy tényleg nem udvariasságból mondta, valóban tetszett neki, amit látott – és ez nagyon jólesett tőle.

shot0077.jpg

– Hogyan értékeli a Médiatanács animációs célú pályázatait?

– Mint rendező, nekem nem sok adminisztrációs dolgom volt a pályázat kapcsán, a producer erről többet tudna mondani. Azt tudom, hogy a pénzügyi lebonyolítás rendben megtörtént. Örülök, hogy kiírták a sorozatokat támogató Dargay-pályázatot, amit talán csak annyi kritikával illetnék, hogy elég rövid volt a jelentkezési határidő (de szerencsére mégis megoldották, mert végül sikeresen pályáztak, ahogy az az interjú felvétele után kiderült – a szerk.). Jó, hogy van egyáltalán lehetőség pályázni, mert a magyar animációs szakemberek, így többek között a Pannónia Stúdióban kinevelődött gárda szaktudását kár lenne kihasználatlanul hagyni.

shot0082.jpg

komment

Címkék: animációs film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Macskássy Gyula Javorniczky Nóra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása