Villáminterjúk: a Kvótafórum szubjektív értékelése

2015.05.08. 16:03 :: Sajtoiroda

3 kérdésre 3 válasz 3 rendezőtől 3 műfaj képviseletében

A tévés döntéshozók és a mecenatúraprogramban támogatott filmek alkotói közös szakmai fórumaként rendezte meg a Médiatanács a Kvótafórumot, amelyen mintegy 160 résztvevőnek nyílt lehetősége a filmes és médiakapcsolatok építésére, elmélyítésére. Közülük ezúttal három rendezőt kérdezett a Médiatanács blogja arról, milyen benyomások érték őket a rendezvényen, akik a kötetlen beszélgetések lehetőségét, a színvonalas katalógust és flottul lebonyolított szakmai programokat emelték ki az ott tapasztaltakból.

ANIMÁCIÓ – Rofusz Ferenc animációs filmrendező, a kerekasztal-beszélgetés egyik résztvevője, a Kvótafórumon a Hoppik című, a Médiatanács támogatásában elkészült animációs sorozata mutatkozott be:

rofuszferencsmall.png

Fotó: Éberling András, Magyar Nemzet

– Mit várt a kvótafórumos részvételről?

– Örültem, hogy idén folytatódott a tavaly először megrendezett fórum, még flottabb lett, mint első alkalommal, és bíztam benne, hogy találkozhatunk olyan televíziós képviselőkkel, akik fantáziát látnak a Hoppik vetítésében, a köztudatba emelésében.

– Mennyiben teljesültek az elvárásai?

–Volt, amiben meghaladták, például megdöbbentünk, milyen színvonalas katalógust állított össze a Médiatanács a mecenatúrás filmekről – így most jó rálátást kapok arra, és már könnyen be tudom azonosítani, hogy ki milyen produkcióval van jelen a Médiatanács által támogatott filmes szférában. Olyan benyomásom volt, mintha csak egy nívós filmfesztiválon lettünk volna. Jó volt, hogy mindenki mindenkivel tudott beszélgetni, én magam is tudtam több olyan kereskedelmi televízió képviselőjével szót váltani, akik komolyan érdeklődnek a sorozat iránt.

– Melyik kolléga filmjének megnézésére kapott kedvet a leginkább a trailereket látva?

– Isteni volt a Csikósok robogón és lóháton című ismeretterjesztő film, remek zenei humorral, ahogy alávágták a Szelíd motorosok című film zenéjét. Remek filmeknek tűnnek a Kiskamerák, nagyvadak című sorozat darabjai is, ötletes volt a trailer, vonzotta a figyelmet.

DOKUMENTUMFILM – Dombrovszky Linda rendező, forgatókönyvíró, a Kvótafórumon A boldog festő című, a Médiatanács támogatásában elkészült dokumentumfilmje mutatkozott be:

112492_1.jpg

Fotó: port.hu

– Mit várt a kvótafórumos részvételről?

– Nem tudtam igazán, mire számítsak. A rendezvény traileres részét láttam, nem voltak igazán elvárásaim, kíváncsi voltam, mi fog a helyszínen történni.

– Mennyiben teljesültek az elvárásai?

– Ahogy említettem, nem voltak előzetes elképzeléseim, de talán több koordináció még hatékonyabbá tehette volna a fórumot. Későn tudtuk meg, hogy nem mi prezentáljuk a filmet – ha előbb értesítenek, lehet, hogy nem a szokásos trailert adjuk le, mert számítottunk a saját megszólalásra is, de összességében nem tartom gondnak, hogy egy moderátor fogta össze a filmek bemutatását. Amit sajnálok még, hogy a mi filmünk iránt nem tapasztaltunk külön érdeklődést a televíziókat képviselő résztvevőktől. A kézhez kapott mecenatúrás filmkatalógus viszont hasznos és jól kivitelezett.

– Melyik kolléga filmjének megnézésére kapott kedvet a leginkább a trailereket látva?

– Nagyon tetszett Madarász Isti videóüzenete, amely egybekapcsolta a szóbeli ismertetést a traileres részekkel A fekete múmia átkából és a Félvilágból.

ISMERETTERJESZTŐ FILM – Molnár Attila Dávid természetfilmes, rendező, producer, operatőr, forgatókönyvíró, a Kvótafórumon a Valamit visz a víz, A természetfilm magyar találmány?, A nagy fafilm, Az időgyűrű urai, a Kis kamerák, nagyvadak 1-2. és A kőbaltás ember címmel bemutatkozott filmek készítésében vállalt részt.

1913400_743420625732082_1907978203773519221_o_1.jpg– Mit várt a kvótafórumos részvételről?

– Mivel nagyon pozitív volt a tavalyi élmény, azt vártam, hogy az idei is az lesz. Reméltem, hogy sok kollégával és tévés szakemberrel találkozom, és hasznos és kellemes is lesz egyúttal a fórum.

– Mennyiben teljesültek az elvárásai?

– A pozitív rész annyiban nagyon is megvolt, hogy azt láttam, a rendezvény közelít egy külföldi pitchinghez, ahol a tévék képviselői előtt lehet egy adott téma, film mellett érvelni. Annyiban viszont kevésbé, hogy most nem az alkotók maguk ismertethették a filmjüket, hanem egyöntetűbbé tették a bemutatásokat a moderátor segítségével. Így eltolódott a hangsúly: „ez van, ezt vásároljátok”, és kevésbé nyílt tér a filmjeink utóéletét alakítani, azaz arra, hogy mutassuk, nyitottak vagyunk más témákat is forgatni egy témán belül vagy a téma másmilyen filmes feldolgozására. Összességében azonban nagyon pozitív benyomásaim voltak, még nagyobb, még többszereplős lett a rendezvény, aminek örülök, gördülékenyen, elképesztő magas színvonalon. Élveztem az előadásokat is, és valóban rengeteg szakmabélivel tudtam beszélni.

– Melyik kolléga filmjének megnézésére kapott kedvet a leginkább a trailereket látva?

– Nagyon sok filmet szívesen megnéznék, szerintem remek volt a válogatás. A Bab Berci köve rajzfilmre például mindenképpen elvinném a gyerekeimet, és én is örömmel megnézném. Nagyon tetszett Madarász Isti ötletes bemutatkozása, igazán felkeltette a figyelmemet a Rejtő-filmre. Megható volt a vak szülőktől született látó kisfiúról szóló dokumentumfilm, a Szülei szeme, de rengeteg értékes természetfilm is bemutatkozott, például nagyon örülök Mosonyi Szabolcs filmje, a Vad Szigetköz szédületes sikerének, amelyet mára számos filmes fesztivál résztvevői és több mint 40 ország nézői és láthattak, láthatnak.

komment

Címkék: interjú Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Rófusz Ferenc Dombrovszky Linda Molnár Attila Dávid Kvótafórum

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása