Álmok és délibábok, világtalan szemek fénye és a boldog festő

2015.11.16. 11:15 :: Sajtoiroda

Életutak és életpályák az e heti mecenatúrás filmcsokorban

Egészen különböző életpályák, egészen eltérő élethelyzetek, egy azonban közös bennük: hogy egyik sincs drágakővel kikövezve. De még csak macskakővel se. Csupa olyan történet tárul elénk a heti filmkínálatban, amely nem engedi elfelednünk, mennyire hálásnak kell lennünk minden egyes gondtalan óráért, percért. Betekintést nyerhetünk az ötvenes évek kommunista diktatúrája által üzemeltetett hortobágyi munkatáborokba és a kényszeresen deportáltak tragikus tapasztalásaiba. Nem kevésbé tragikus Varga Ágota dokumentumfilmjében a világtalan házaspár látó gyermekeként született Ferikének a sorsa sem, akit átlagon felüli kihívásokkal várt az élet. A cigány közösség mindennapjainak apró, de rendszeres küzdelmeibe immáron harmadik alkalommal pillanthatunk be, majd két szakmához kötődő életpálya, a vállalkozó kedvű kutató és egy boldog festő pályájának nehézségeit és küzdelmeit, kihívásait és örömeit is megismerhetjük a heti kínálatból. A filmnézéshez tartalmas kulturális élményt kívánunk!

Csonka Délibáb

Duna TV, november 16., hétfő, 23:50

csonka_delibab.jpgAz ötvenes évek kommunista diktatúrájának egyik legsötétebb fejezetét alkotják a hortobágyi munkatáborok, ahová mindenféle bírósági eljárás nélkül több ezer embert deportáltak, zömében a nyugati és a déli határszélen lakó családokat. Az alföldi tanyavilágban szigorú titoktartás mellett kialakított intézményegyüttes 1953-ig állt fenn, de utána sem lehetett nyíltan beszélni róla. A játékfilm hátterében valós dokumentumok, visszaemlékezések húzódnak meg, melyek életszerűvé és valóságossá teszik a történetet, melyben egy kitelepített család tizenhárom éves kisfiú tagjának szemszögéből elevenednek fel az események. A film a Magyar Média Mecenatúra program Fehér György-pályázatának jóvoltából készülhetett el.

A boldog festőa_boldog_festo.jpg

Hír TV, november 18., szerda, 14.01
           november 21., szombat, 14.01

Müller Árpád nem a múzeumnak festett, hanem azért, hogy örömöt szerezzen az embereknek. Nem akart divatos lenni, hogy soha ne menjen ki a divatból. Boldog képeket szeretett festeni. A Médiatanács Ember Judit-pályázata által támogatott film a 45 évesen elhunyt festő gazdag hagyatékán keresztül mutatja be a sokoldalú gondolkodót, férjet, barátot, fiút és alkotótársat. A rendezővel készült villáminterjúnkat ITT olvashatják.

Hunnovációkhunnovaciok.JPG

Duna World, november 21., szombat, 17.25
                     november 22., vasárnap, 7.35

A film az innovációs folyamat különböző állomásait mutatja be magyarországi kutatásokon, fejlesztéseken, valamint kutatóintézetekből, egyetemekből kinőtt spin-off vállalkozásokon keresztül. Megvizsgálja annak kérdését, hogy mitől lesz valakiből jó kutató, és pozitív magyar példákat bemutatva segít megérteni egy vállalkozó kedvű kutatónak, hogy mi kell ahhoz, hogy ötletét tudományos eredménnyé, majd azt piaci sikerré fordítsa át. A tudományos ismeretterjesztő film a Kollányi Ágoston-pályázat egyik nyerteseként a Médiatanács támogatásával valósulhatott meg.

Szülei szeme

Hír TV, november 22., vasárnap, 22.01

Kati és Győző átlagemberek. A helyzetük mégsem átlagos, mert világtalan emberpárként gyermeket vállaltak. Ferike egészséges. Négy éves, amikor kezdi érteni, hogy szülei nem látnak. Ez a felismerés az alkotók kamerái előtt történik, mint ahogy azok a későbbi és megismételhetetlen helyzetek és küzdelmek is, amelyek által Ferike – miközben tizenévesen szüleiről gondoskodik – gyermekként válik felnőtté. Hiszen szó szerint ő a szülei szeme fénye. Varga Ágota dokumentumfilmjét, amely a 2007-es díjnyertes Szemünk fénye folytatása, az NMHH a mecenatúraprogram Ember Judit-pályázatán támogatta.

Közösen a jövőért

TV2, november 22., vasárnap, 23.55

kozosen_a_jovoert.jpgA magyarság és a cigányság évszázadok óta él együtt a Kárpát-medencében, egymáshoz alkalmazkodásuk azonban nem mindig volt zökkenőmentes. Vajon mi vezetett odáig, hogy bármelyik félnek félnie kell a másiktól? Hogyan lehetne elérni, hogy békében éljenek egymás mellett az emberek? Milyen erőfeszítéseket tesz a kormány és a roma vezetés ezeknek a kérdéseknek a megoldására? Dobronay László filmje, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, objektíven igyekszik bemutatni a hazánkban élő legnagyobb, 500-700 ezres fős kisebbség hétköznapjait és problémáit. Vasárnap a film harmadik, befejező részét láthatják.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása