Médiadiplomácia a kiskorúak védelmében

2011.11.11. 09:57 :: Tanácsnok

 

Ha egy álmos délután horrorfilm-előzetesek vetítésére leszünk figyelmesek mondjuk a Film+ csatornán, vagy azon hüledezünk, hogy a Coolon a ValóVilág szaftosabb jeleneteit tálalják elénk, joggal kérdezhetjük: mit tesz a médiahatóság, hogy ilyen esetek ne forduljanak elő?

 

Itthon sok olyan magyar nyelvű adást nézhetünk, amelyeket külföldi csatornák közvetítenek Magyarországra. A Cool Tv-t, a Film+-t, az HBO-t, a Music Televisiont, a Comedy Centralt, a Viasat3-at vagy a Minimaxot a legtöbben már hazai csatornaként tartják számon, jóllehet bejegyzésük szerint külföldi joghatóság alatt állnak. Ezt használják ki akkor, amikor bizonyos tartalmakat nem a magyar jogszabályoknak megfelelő időben vagy korhatárjelzéssel tesznek közzé.

A médiaszabályozás európai uniós irányelvei és a saját országukban érvényes médiaigazgatási rendelkezések azonban rájuk is vonatkoznak. Ennél fogva, bár jóval nehezebb fellépni e televíziós csatornák jogsértéseivel szemben, de nem lehetetlen. A problémával nem vagyunk egyedül, Izlandtól Romániáig keresik a megoldásokat.





 

A médiahatóságnak kiemelt célja, hogy egyenlő feltételeket biztosítson minden magyar piacon szereplő műsorszolgáltató számára. A döntéshozók előtt két lehetőség áll: a puha diplomácia vagy a kemény jogi út. Jóllehet egyik procedúra sem ígér azonnali eredményeket, a hosszú távú hatásokat nézve a Médiatanács előnyben részesíti az együttműködést és a párbeszédet.

A békés megoldás, az önkéntes jogkövetés ösztönzése sokszor célravezetőbb. Ennek érdekében érdemes az európai médiahatóságok nemzetközi szervezeteihez, ill. annak az országnak a médiahatóságához fordulni segítségért, ahol a szóban forgó tévécsatorna be van jegyezve. A személyes találkozók nagyban előremozdítják az adott ügy rendezését.

Az NMHH legutóbb például a Viasat3 csatorna ügyében kezdeményezte, hogy az európai médiahatóságok szövetségének (EPRA – European Platform of Regulatory Authorities) ülése után kétoldalú megbeszélésre kerüljön sor a magyar kollégák és a brit médiahatóság, az Ofcom vezetői részvételével. A csatorna – noha korábban magyarországi bejegyzésű volt – most a szigetországban van regisztrálva, és bár az angol törvényeket nem sérti műsora, a magyar kiskorú nézők védelmében a hazai szabályozás például nem engedné a valóságshow-epizódjaikban tapasztalható trágár beszéd és a szexuális jelenetek megfelelő korhatárjelzés nélküli műsorba adását.

A tárgyaláson a magyar küldöttség arra kérte a brit médiahatóság munkatársait, hogy – az együttműködés szellemében – kérjék fel a Viasatot, tartsa be a magyar médiatörvényben foglaltakat, tekintettel arra, hogy műsorszolgáltatásával teljes egészében a magyar nézőket célozza meg. A brit hatóság biztosította a magyar feleket arról, hogy mindenképpen kezdeményezni fogja a tárgyalást a Viasattal, és indítványozni fogja, hogy a csatorna legyen tekintettel a magyar törvényekre is.

Érdekesség, hogy az EPRA-ülésen az Ofcom ugyanezzel a kéréssel fordult az izlandi médiahatósághoz. A gejzírek földjén ugyanis bejegyezték a Gospel TV-t, amely vallási jellegű műsorokat sugároz az Egyesült Királyság területére, a brit jogszabályok viszont tiltják, hogy hitéleti műsorszámok kerüljenek képernyőre. Az Ofcom tehát azzal a kéréssel fordult az izlandi kollégákhoz, hogy szólítsák fel a műsorszolgáltatót a brit törvények betartására.


Az NMHH társhatóságokkal való szoros együttműködésére jó példa a Közép-európai Hatóságok Együttműködési Fóruma (CERF) is, amelyben aktív szerepet vállalunk. A nemzetközi szervezetnek köszönhető, hogy a Romániában működő, de magyar területre sugárzó Film+ televíziós csatorna üzemeltetőjét, az IKO Romaniát, és a szintén romániai székhelyű Cool TV-t már szankcionálta a külföldi partnerhatóság. Mindkét esetben a kiskorúak érdekét védő szabályok sérültek. A Film+ csatornán horrorfilm-előzeteseket sugároztak a megengedettnél korábbi időpontban, a Cool Tv-n pedig a Való Világ 4-ből kimaradt, szélsőségesebb, sértő tartalmú jeleneteket sugározták Belevaló Világ címmel.

1 komment

Címkék: viasat film gyermekek valóságshow cool tv ofcom kiskorúak védelme epra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása