Mecenatúrás film a dokumentumfilmek Cannes-ján

2013.11.14. 13:43 :: Sajtoiroda

A dokumentumfilmek világelső nemzetközi seregszemléjén került be a legjobbak közé Kovács Kristóf filmrendező Besence Open című alkotása. A Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatta a film elkészülését.

Az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (IDFA) megmérettetésére idén összesen közel 4000-en neveztek, amelyből 100 film jutott be a hét versenyprogramba. A fesztivál kiváló lehetőséget ad az alkotóknak arra, hogy filmjeikkel kilépjenek a nemzetközi piacra.

A Besence Open (angolul: Men with balls) indul a dokumentumfilmek Cannes-jaként számon tartott fesztivál első-második filmeseknek (IDFA First Appearace) járó díjáért, mivel a zsűri a legjobb 15 közé választotta az alkotást. A különleges dokumentumfilm november 21-én debütál a nemzetközi közönség előtt.

Az esemény közel 120.000 látogatót vonz minden évben. Nincs még egy fesztivál, amelyik ennyi tehetséges filmes alkotót, szakembert és dokumentumfilm-rajongót hozna össze. A szervezők célja már a rendezvény kezdeteitől kezdve az volt, hogy elősegítsék a dokumentumfilmes műfaj fennmaradását és a közönség minél szélesebb körével megismertessék a műfajt.

A nemzetközi filmes versenyprogram mellett a fesztiválon számos európai és premierfilm is szerepel, a többi szekcióban további 160 filmet mutatnak be. A rendezvény otthont ad filmszakmai vitáknak, fórumoknak és workshop-oknak is.

A bemutatott filmek egytől egyig rendkívüli témákat dolgoznak fel. A Besence Open mulatságos és egyben szívszorongató története egy kis ormánsági faluról szól, ahol 2009-ben egy teniszpálya és bio-kertészet kivitelezésére nyertek hazai és uniós forrást is. A rendező, Kovács Kristóf, filmjében azt járja körbe, hogy mit kezdenek a falu mélyszegénységben élő lakói a különös helyzettel.

A magyar dokumentumfilmet a premiert követően további négy alkalommal vetítik még a fesztiválon.

komment

Címkék: Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása