Az egyenestől a görbéig – ismeretterjesztő filmek a Médiatanácstól

2014.12.08. 15:34 :: Sajtoiroda

Ezen a héten az egyenes Duna-Tisza csatornáról és a patakgörbítők somogyországi tevékenységéről is láthatnak ismeretterjesztő filmet a tévénézők. Szó lesz mindemellett a magyar almatermesztésről, egy kerekesszékes rögbicsapatról és egy izgalmas Candide-adaptációról, megrázó képkockákat láthatnak a magyar munkaszolgálatosokról, a délvidéki papok meghurcolásáról, valamint az orosz gulágok földjéről is. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindnyájuknak!

A magyar alma

Duna World, december 8., hétfő, 17.45

alma_073_1.jpgA magyar almát akár hungarikumnak is tekinthetjük, a magyar fogyasztási szokások azonban jelentősen megváltoztak és változnak ma is. A vásárló mindig friss, hibátlan almára vágyik, és közben eltűnnek az olyan hagyományos fajták a hazai üzletek polcairól, mint a jonatán vagy a starking. A magyar alma helyzetének feltérképezéséről készített filmet Tősér Ádám. Az ismeretterjesztő filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatán támogatta. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Vaddisznók

Duna TV, december 8., hétfő, 21.05
Duna World, december 9., kedd, 21.25

vaddisz.jpgA film elsősorban sportfilm, igazi sportemberekről, akik kerekes székesként sziszifuszi küzdelmet vívnak nap mint nap, hogy rögbicsapatuk éljen, és végre az első meccsén játszhasson. A szereplőkön keresztül a nézők megismerik, hogyan zajlanak a csapat és a játékosok mindennapjai. A film arra hívja fel a figyelmet, hogy csak a produktum számít és nem az állapot: a lényeg az ember, az élni akarás és a boldogulásra való törekvés. A film a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatának forrásából készült.

Az utolsó óráig

Duna TV, december 8., hétfő, 22.45
Duna World, december10., szerda, 2.25

utolso.jpg1944-45-ben a Vörös hadsereg nyomában bevonuló szerb partizánalakulatok valóságos vérfürdőt rendeztek a délvidéki katolikus magyar papok körében. A film a magyarellenes atrocitások eddig alig ismert történéseit foglalja össze szakértők, szemtanúk és az áldozatok leszármazottainak megszólaltatásával. A megrázó tények bemutatásán túl az alkotók arra törekedtek, hogy a film az engesztelődés, a továbblépés irányába is mutasson.

Te tudtad ezt? – Csodálatos férfiak, lapáttal

Duna TV, december 8., hétfő, 23.40
Duna World, december 9., kedd, 22.00

img_9_1.jpgA csodálatos férfiak azok az apák, akik Ukrajnában vagy koncentrációs táborokban lapátoltak, esetleg a nyilas időkben szöktek és bujkáltak – mint a film rendezőjének édesapja is –, míg fiaik írók, rendezők, vagy akár filmszínészek is lettek. A csodálatos anyák és apák nem sokat meséltek később gyermekeiknek szörnyű éveikről, de a megelevenedő karikatúrák, tábori lapok és a túlélők megidézik a kort. A humorral átszőtt filmet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

Mese a somogyországi patakgörbítőkről

Duna World, december 9., kedd, 17.45

somogy.jpgA filmben Berecz András mesemondó hangján szólal meg a Somogyi Természetvédelmi Egyesület története. Az egyesület tagjai nemrégiben belekezdtek a korábban lecsapolt, szabályozott és emiatt kiszáradt, elnéptelenedett területek korábbi állapotának visszaállításába. A magukat csak patakgörbítőknek nevező madarászok és vízügyes mérnökök elkezdték visszagörbíteni a kiegyenesített vízelvezetőket és patakokat a Balatontól délre eső területeken, amelynek köszönhetően visszatért az élet a vidékre. A filmet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

Candide kalandjai

M1, december 9., kedd, 23.11

Az alkotás oktató jellegű, népszerűsítő ifjúsági kisfilm Voltaire Candide című könyvéhez. Az animációs művészfilm ötlete Kovásznai György festő és animációs rendező életművének kutatásakor merült fel, amikor kiderült, hogy halála előtt, 1982-83-ban, francia-magyar koprodukcióban dolgozott egy Candide-adaptáción, amelyből csodálatos rajzokat, festményeket és a Candide, a rajzfilmhős című szöveget hagyta hátra. Az animáció elkészülését a Médiatanács támogatta a Magyar Média Mecenatúra program Macskássy Gyula-pályázatán.

Gyaloglás gulágföldön – A sarkvidék vasútja

M1, december 9., kedd, 23.21

borito.jpgSzalkai Zoltán 6 részes filmsorozatának ez a része a Szalehardtól Igarkáig épített 1300 kilométer hosszú vasútvonal mentén létesített szovjet munkatáborok helyszíneit kutatja. A lakatlan vidék mocsaras, erdős tundráin málló romok és a befejezetlen vasútvonal a kommunista önkény áldozatainak monumentális emlékműve. A filmet a Médiatanács az Ember Judit-pályázat keretében támogatta.

Küzdelem egy csatornáért

Duna World, december 12., péntek, 17.45

duna-tisza-csatorna.jpgA Duna-Tisza csatorna létrehozásával az a cél, hogy a két nagy folyó közötti l00 km széles és 120 km hosszú homokhátságot termővé tegyék, és megteremtsék a hajózás feltételeit. Ez az ötlet a globális felmelegedés miatt újra aktualitást nyert, hiszen a homokhátságot fenyegeti leginkább az elsivatagosodás, emellett pedig a csatorna megépítésével több százezer munkahely létesülhetne, felbecsülhetetlen mennyiségű élelmiszert lehetne termeszteni, és vonzó turisztikai paradicsom jöhetne létre. Fazekas Lajos filmjét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatán támogatta.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása