Mecenatúrás díjzápor Gödöllőn és Szombathelyen

2019.05.28. 10:27 :: Sajtoiroda

Két meghatározó hazai filmszemlén is záporoztak a díjak a Médiatanács Magyar Mecenatúra Programja által támogatott filmekre. A kettő közös halmaza Török Zoltán Fehér szarvasa, amely a gödöllői V. Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon és a szombathelyi 6. Savaria Filmszemlén is a kategóriája legjobbjának bizonyult.

Sikeres magyar természetfilmek Gödöllőn

Ötödjére tartották meg a természetfilmek nemzetközi seregszemléjét május 25-én Gödöllőn, ahol Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja köszöntőjében elmondta: a Médiatanács a kezdetektől fogva elkötelezett támogatója a hazai természetfilmezésnek és a Gödöllői Természetfilm Fesztiválnak. Nyolcéves története során a Magyar Média Mecenatúra program 232 ismeretterjesztő film létrejöttét támogatta közel kétmilliárd forint értékben, köztük 115 természetfilmét. Együttműködő partnerként 2014 óta nyolcmillió forinttal járultunk hozzá a Gödöllői Természetfilm Fesztivál legjobb alkotásainak díjazásához. Idén  egymillió forintos pénzdíjat ajánlott fel a Médiatanács a fesztivál fődíjára, továbbá kétszer  ötszázezer forintot a Kárpát-medencei Filmszemle, a Kárpát-medence természeti értékei szekció, természetfilm kategóriájának és dokumentumfilm kategóriájának első helyezettjei javára. Kiemelt gratuláció illeti meg a magyar alkotókat, hiszen 98 országból összesen 1464 film versenyzett, a hazai alkotásoknak közöttük sikerült a legjobbak közé kerülniük.

A kiosztott díjak közül több is mecenatúratámogatással készült filmek alkotóinak kezében landolt. A Vad Balatonért Mosonyi Szabolcs rendező-operatőr kapta meg az NMHH különdíját, az Európa Kék Szalagja díjat. Az Úti és expedíciós filmek osztályában pedig Török Zoltán rendezése, A fehér szarvas lett a nyertes.  „A Kárpát-medence természeti értékei” szekcióban a természetfilmes kategóriában Kriska György A vízipók tényleg csodapók című filmje, a dokumentumfilm kategóriában pedig Tóth Zsolt Marcell rendezése, az Akcióban a természet őrzői ért el elő helyezést, mindkét alkotás a médiamecenatúra programban készült el.

vadbalaton.jpg

Elismerések a Savaria Filmszemlén

Hasonlóan sikeresen szerepeltek a Médiatanács mecenatúraprogramjában készült filmek a 6. Savaria Filmszemlén is, ahol a legtöbb versenyzővel bíró dokumentumfilm kategóriában az első két helyezett is a Média Mecenatúra program részese: Török Zoltán A fehér szarvas című alkotása érdemelte ki az első díjat, Király Levente – László Gábor – Király Ferenc Piedone nyomában című filmje pedig a második helyre került. A különdíjasok között is volt két mecenatúrás dokumentumfilm: Major Anita és Margittai Gábor munkája, aTiltott kastélyok című sorozatának első két része és az Oláh Kata – Csukás Sándor alkotópáros Rotschild Klári legendái című filmje.

piedone.jpg

A rövidfilmek közül a második legjobbnak Wizner Balázs Idegen hangok című filmje bizonyult, míg Pápai Pici Varjúhája és Schwechtje Mihály Aki bújt, aki nem című munkája is különdíjas lett. A filmetűdök kategóriájában Pál Balázs és Nicholas Hollander Lilly csodálatos világa, illetve Lilly és a torta című alkotása lett a második helyezett.

feher_szarvas.jpg

A május 24-én megtartott szombathelyi gálán Kollarik Tamás a szervezők sikerének nevezte fiatal alkotók kiemelkedően magas arányát és a szemle nemzetközi palettáját. A 202 pályaműből 76 diákfilm érkezett, köztük a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Metropolitan Egyetem, valamint a szegedi és a kaposvári egyetem vizsgafilmjeivel. A szemlére Szerbiából, Romániából, Ausztriából és Szlovéniából neveztek filmeket, de még Helsinkiből is jött alkotás.

komment

Címkék: Magyar Média Mecenatúra Savaria Filmszemle Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása