Ingyenes filmklubokban a mecenatúraalkotások

2015.04.07. 13:57 :: Sajtoiroda

A megszokott televíziós vetítések mellett ezen a héten két filmklub is a műsorára tűz olyan filmeket, amelyek a Médiatanács támogatásával készültek el. A Magyar Tudományos Akadémia filmklubjában a magyar almáról, az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központban pedig a Magyarországon megtelepedett idegen állatfajokról láthatnak ismeretterjesztő alkotásokat. Emellett természetesen az sem marad érdekes dokumentumfilmek nélkül, aki nem tud Budapestre látogatni: ezen a héten a Duna World Kratochvil Károlyról, valamint a magyarság és a cigányság viszonyáról vetít filmeket, az M2-n pedig megtekinthető lesz a Nyócker! című animációs film rendezőjének új alkotása, a Kojot és a kőszikla. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Elfelejtett parancsnok

Duna World, április 7., kedd, 16.10

a_parancsnokkkall_1.jpgKratochvil Károlyt a két világháború között Erdély második Bemjének is nevezték. Vezetésével 1919-ben igen szűkös körülmények között egy 170 km-es frontszakaszt alig tízezer ember csaknem 4 hónapon keresztül tartani tudott. Kratochvil az utolsó polihisztorok közül való volt: nemcsak nagyszerű katona, de kiváló pedagógus és rendkívüli egyéniségű ember is volt. Az életéről készült dokumentumfilmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatta.

Közösen a jövőért

1. rész: Duna World, április 8., szerda, 16.10
2. rész: Duna World, április 9., csütörtök, 16.15
3. rész: Duna World, április 10., péntek, 16.10

kozosen.jpgA magyarság és a cigányság évszázadok óta él együtt a Kárpát-medencében, egymáshoz alkalmazkodásuk azonban nem mindig volt zökkenőmentes. Vajon mi vezetett odáig, hogy bármelyik félnek félnie kell a másiktól? Hogyan lehetne elérni, hogy békében éljenek egymás mellett az emberek? Milyen erőfeszítéseket tesz a kormány és a roma vezetés ezeknek a kérdéseknek a megoldására? Dobronay László filmje, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, objektíven igyekszik bemutatni a hazánkban élő legnagyobb, 500-700 ezres fős kisebbség hétköznapjait és problémáit.

Kojot és a szikla

M2, április 7., kedd, 15.00

kojot.jpgKojot, a prérifarkas és Iktomi, a pókember a két főszereplője azoknak az eredeti indián népmeséknek, amelyek a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjában a Macskássy Gyula-pályázatnak köszönhetően kelnek életre a képernyőn. A történetek alapja a Cseh Tamás által összeállított és narrált, Csillagokkal táncoló kojot című mesegyűjtemény. A rendezővel, Gauder Áronnal készült interjúnkat ITT olvashatják.

Csendes gyarmatosítók

Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ,
Természetfilm-klub, április 14., 18.00

Ahol az idegen fajok megmaradnak, a honos élővilág új kihívás előtt áll. A katicabogár nagyra nőtt fajtársaival küzd az élelemért, a folyami rákot halálos betegséget terjesztő vírussal fertőzik meg, a földben fészkelő darazsaknak menekülniük kell a több négyzetkilométer nagyságú idegen szuperkolónia elől. Mosonyi Szabolcs filmje bemutatja, hogy milyen károkat okozhatnak a külföldről idekerült inváziós állatfajok az őshonos faunában. A mecenatúraprogram Kollányi Ágoston-pályázatán támogatott alkotás rendezőjével készült interjúnkat ITT olvashatják.

A magyar alma

Magyar Tudományos Akadémia,
Filmklub, április 8., szerda, 17.30

a_magyar_alma_werk_5.jpgA magyar almafogyasztási szokások jelentősen megváltoztak a közelmúltban, pedig a magyar almát akár hungarikumnak is tekinthetjük. A vásárló mindig friss, hibátlan almára vágyik, és közben eltűnnek az olyan hagyományos fajták a hazai üzletek polcairól, mint a jonatán vagy a starking. Tősér Ádám filmjével, amelyet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatán támogatott, a magyar alma helyzetének feltérképezésére vállalkozik. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása