Kitartás, bátorság és elhivatottság

2015.04.14. 16:12 :: Sajtoiroda

E heti mecenatúrás alkotásaink nehéz, ugyanakkor cselekvésre és gondolkodásra ösztönző témákat dolgoznak fel. Szó lesz a Tőkés családról, akiknek a tagjait a ’80-as években aljas módszerrel figyelte meg a Securitate, együtt kirándulhatunk a Biharban Czárán Gyula nyomán, megtudhatjuk, miért féltek Kádárék az igazán jó versektől és megrázó dokumentumfilmet láthatunk a koraszülött gyermekekről. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt és hasznosan eltöltött időt kívánunk mindannyiuknak.

Stigma

Duna World, április 14., kedd, 16.15

kabay-barna_tokes-eszter_280x375px_1.jpgPetényi Katalin és Kabay Barna filmje a Tőkés család kálváriáját mutatja be. Tőkés László erdélyi református püspök húgát, Esztert az 1980-as években elvette egy köztiszteletnek örvendő orvos, hogy aztán jelentéseket írjon nejéről, annak édesapjáról és testvéreiről a Securitaténak. A Médiatanács Ember Judit-pályázatán támogatott dokumentumfilm az igazság nyomába ered. Az alkotókkal készült interjúnkat ITT olvashatják.

A "Bihar grófja" – Czárán Gyula

Duna World, április 15., szerda, 16.30

czakan.jpgCzárán Gyula életét a Bihar-hegység feltárásának szentelte: barlangokat fedezett fel, utakat, hidakat és létrákat épített a természeti csodákhoz. A látnivalókat egyéni elgondolású körutakba fűzte, amelyeknek felépítése egy tökéletes zenemű harmonikus egységéhez hasonlítható. Kiváló érzéke volt a rejtőzködő természeti szépségek felkutatásához. Számos térképet szerkesztett, útjelzéseket alkalmazott, útjelző táblákat helyezett el, körútjainak nyomvonala valóságos mestermű. Csallóközi Zoltán filmje, amelyet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatott, bemutatja ennek a kivételes férfinek a munkásságát.

Tenyérnyi gyerekek

M2-Petőfi TV, április 16., csütörtök, 23.30

A koraszülöttség ma Magyarországon népbetegség, minden tizedik gyermek idő előtt jön világra. A Semmelweis Egyetem három koraszülött-intenzív osztályán látják el az 1500 grammnál kisebb magyar koraszülöttek 30-40 százalékát, azokat a babákat, akiken 10-20 éve még biztos, hogy nem lehetett volna segíteni. A dokumentumfilm az extrémen korán érkezett gyermekek, az igen éretlen újszülöttek és az őket gondozó, megmentő klinikai orvosok, ápolók mindennapi küzdelmén keresztül elsősorban a koraszülés kockázati tényezőire és megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmet. Az alkotás emellett bemutatja azokat a közvetlen és későbbi egészségügyi kockázatokat, amelyek ezeket a babákat fenyegetik. A film elkészülését a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

A vers ereje – Kádárék félelme

Duna World, április 17., péntek, 16.10

still0302_00001.jpgA Kádár-korban gyakorlatilag minden a látszatról szólt. Ennek a látszatnak a része volt a kultúra szabadságának látszata, tehát az is, az is, hogy 1985 októberében Magyarországon rendezték meg az Európai Kulturális Fórumot. A látszatrendezvények mellett azonban a valódi és élő művészet is jelen volt az országban, és bár csekély nemzetközi érdeklődéssel és médiafigyelemmel kísérve, de 1985. október 22-én megrendezték Lakitelken az Antológia estet, amelyen persze a titkosszolgálat beépített emberei is részt vettek. Agócs Sándor és Balogh László filmje, amelyet a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatott, ezt az eseményt mutatja be.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása