Új év, új kalandok, új élettörténetek

2016.01.04. 09:33 :: Sajtoiroda

Könnyed újévi szórakozást ígér a Duna TV, amely műsorára tűzte Madarász Isti A fekete múmia átka című tévéfilmjét, amely egy Rejtő Jenő-kisregény feldolgozása alapján készült. Az e heti Mecenatúra-kínálat azonban emellett érdekes dokumentumfilmeket tartogat a nézőknek: megismerhetik a Most múlik pontosan című slágerről készített dokumentumfilmet, a 20. századi Közép- és Kelet-Európa történetét az "orosz" rendszerben, egy norvég prímásnő életét, felderíthetik az I. világháborús frontvonalat, valamint találkozhatnak egy őseit kutató festőnővel és egy kisfiúval, aki vak szülei szeme világa. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Engedem, hadd menjen

Duna World, január 4. (hétfő), 17.35

Elengedni, megtalálni, feldolgozni, továbbvinni. Nagyjából ezzel a négy szóval lehet jellemezni azt a hangulatot, amely úrrá lesz rajtunk, ha megnézzük Lévai Balázs Engedem, hadd menjen című dokumentumfilmjét. A Csík zenekar, Kiss Tibor (Quimby) és az ismeretlen erdélyi, erdőszombattelki zenekar történetének különös összefonódása a "Most múlik pontosan" című dalban három újrakezdés története, amelyeket ez a dal foglal keretbe. Ebben az emblematikus dalban csúcsosodik ki a Csík zenekar különleges munkássága. Sikerüket illusztrálja az is, hogy már több mint 10 millióan nézték meg a Quimby-feldolgozást a Youtube-on. Akik nem ismerik az eredeti szerzeményt, azt gondolják, hogy ez egy régi magyar népdal lehet, mert pont olyan szívhez szóló, mint a Kodály- vagy Bartók-gyűjtésekből származó dalok. Van némi igazságtartalma, hiszen a Csík zenekar elrejtett a Quimby-dalban egy mezőségi, pontosabban erdőszombattelki népzenei motívumot. A dokumentumfilmet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

A rendezővel készült interjút itt olvashatják a nézők.

A fekete múmia átkafeketemumia.jpg

Duna TV, január 4. (hétfő), 20.35

Madarász Isti tévéfilmje egy Rejtő Jenő-kisregény alapján készült. A történet helyszíne egy kávéház, ahol a Rejtő-korabeli írók mindennapjaikat tengetik és írják sikeresebb vagy kevésbé sikerült regényeiket. A fordulatos történet főbb szerepeiben Haumann Pétert, Szervét Tibort és Schmied Zoltánt láthatjuk, az írókat alakító színészek között pedig feltűnik Kovács Lajos, Józsa Imre, Molnár Gusztáv és Hegedűs D. Géza. A sztárnévsort felvonultató alkotás elkészülését a Médiatanács a Fehér György-pályázaton támogatta. A rendezővel készült interjúnkat itt olvashatják.

Birodalmi áldozatok – áldozatbirodalmak

Duna World, január 5. (kedd), 18.10

Mennyiben tekinthetők nemcsak az elnyomottak, hanem az elnyomó hatalom képviselői is áldozatoknak? Volt-e a 20. századi Közép- és Kelet-Európában az "orosz" rendszerben olyan, aki ne lett volna az? A kérdésre a választ három különböző országban, három teljesen más generációhoz tartozó művész megszólaltatása hordozza. Mindhárman másként érintettek, hiszen más a hetvenedik életévét már betöltött magyar Jankovics Marcell, a majd negyvenéves észt Juku-Kalle Raid és az ötvennyolc éves orosz Vlagymir Szorokin élményanyaga, és ami ennél is fontosabb, a feldolgozásmódjuk is teljesen eltérő. Ami mégis összeköti őket, attitűdjük és nyitottságuk a külvilágra, továbbá kíváncsiságuk, amely mindhármójuk művészetében igen karakteresen nyilvánul meg. Seres Tamás dokumentumfilmjét a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

A norvég Prímásnő

Duna World, január 6. (szerda), 18.05

primasno.png

Gjertrud Cigányzenekara. Így ismerik őket a nagyvilágban. A világ egyetlen prímásnője. Gjertrud Okland zenekarával az egész világot meghódítja. A csapatból hatan a nagy Norvégiában vagy ahogy ők mondják: a "hosszú Norvégiában" élnek, egymástól több száz kilométerre: Az északi Tromsótól egészen Oslóig. Hetedikük pedig Magyarországon, Budapesten, a Lövölde téren. Mondhatni: azért járnak ide, Magyarországra, mert itt "kicsi a világ". És itt könnyebben találkozhatnak. Egy közös van bennük ugyanis: a magyar zene szeretete, ami összehozza őket. És talán minket is. Buda János és Lovas Hajni dokumentumfilmjét a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

És a levelek lehullottak

Duna World, január 7. (csütörtök), 18.10

leveleklehullnak.jpgVajon mi az a csáberő, amely olasz diákot, osztrák munkást, szlovén tanárt és magyar tábornokot egyaránt arra sarkall, hogy nyári szabadságából legalább egy hetet a Karni Alpokban töltsön? A Dolomitenfreunde nevű egyesület 1973 óta tárja fel az egykori olasz-osztrák-magyar frontvonalat, amely napjainkban egyfajta hadi tanösvényként túrázók tízezreit vonzza évente a magashegységbe. Dr. Holló József altábornagy 17 éve minden nyáron nekivág a nagy kalandnak, Papp Ferenc stábja pedig 2013-ban elkísérte őt a Plöcken-hágó környékére. A film a Médiatanács Ember Judit dokumentumfilmes pályázati forrásából készült. A rendezővel, Papp Ferenccel készült interjúnkat itt olvashatják.

Dédapáim és én

Duna World, január 8. (péntek), 13.40

dedapaim.jpgCarolina Mitchell festőművész magyar, skót és holland felmenőkkel is rendelkezik, jelenleg pedig Argentínában él. Hosszú idő után visszatér dédszülei hazájába, Magyarországra, hogy megtalálja saját magát, és megismerje azt az országot, amelyről olyan sokat hallott. Útja során a film felfedezi őt is: mesél magáról, a családjáról és természetesen a magyarokról. Nagy Anikó Mária filmjét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatta.

Szülei szeme

Duna World, január 8. (péntek), 18.10
                     január 9. (szombat), 7.05

Kati és Győző átlagemberek. Ők is mindennapi gondokkal, a szokásos együttélési nehézségekkel küszködnek. A helyzetük mégsem átlagos, mert világtalan emberpárként gyermeket vállaltak. Ferike egészséges. Segíti szüleit a maga módján, szinte ösztönösen. Hármójuk egymásrautaltsága különösen sajátos és nem problémamentes. Nem egy szokványos gyermekkor az övé, élete nem egy átlagos sors, a különleges körülmények és adottságai is erre predesztinálják őt. Születésétől kezdve két éven át időnként felvételeket készítettek náluk, megismételhetetlen helyzetek, küzdelmeik megmutatásával 2007-ben megszületett a Szemünk fénye, mely tíz jelentős nemzetközi fesztiválon szerepelt és rangos díjakat, elismeréseket kapott. Most elkészült Varga Ágota dokumentumfilmjének folytatása, amelyet a Médiatanács Ember Judit pályázata támogatott.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása