A fogyasztói társadalom ára

2016.05.09. 09:31 :: Sajtoiroda

Mi kerül naponta az asztalunkra, és jut-e még elég étel húsz év múlva is mindenki számára? Többek között ezeket a kérdéseket válaszolja meg a Magyar Tudományos Akadémia ingyenes Filmklubjának e héten vetített mecenatúrás filmje, amely fogyasztói létünk élelmiszeriparra, végső soron pedig napi betevőnkre gyakorolt hatásáról rántja fel a leplet. A tévéképernyőn történeteket láthatnak még egy magyar repülőgép-eltérítőről, egy amerikai ejtőernyős félresikerült magyarországi landolásáról, egy vásárhelyi gazdáról és az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendről. Megismerkedhetnek a vajdasági huszonévesek dilemmáival, egy díjnyertes óriástölgy életével, a falusi növénytermesztő kultúra szokásaival, és Jankovics Marcell is mesél, ezúttal a kamera nem megszokott végéről. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Globál menü

MTA Filmklub, május 11., szerda, 17.30 – ingyenes

Global Menu ENG Trailer from Siriat on Vimeo.

A történet háttere a Robert Kenner rendezte Élelmiszeripar Rt. (Food Inc.) című 2008-ban készült Emmy-díjas film, amely ijesztő képet ad az Egyesült Államok agráriparáról, vagyis arról, hogy mi kerül egy átlag amerikai fogyasztó asztalára. De mi a helyzet Európában? Mi a helyzet a valaha agrárnagyhatalomként számon tartott Magyarországon? Hogyan manipulálja a modern agrár-, feldolgozó- és vegyipar az érzékeinket, hogyan használják ki az időhiányban szenvedő embert a gyors és ízletes ételeket kínáló áruházláncok? Novák Tamás filmjét a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázat keretében támogatta. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Határúton

Hír TV, május 12., kedd, 14.01

hataruton.jpg„Szakács Melinda vagyok, Vajdaságból, egy kis faluból, Szabadka mellől, Oromról jöttem. Most már Budapesten élek, és tulajdonképpen semmi nem úgy történt, ahogy elterveztem...” De mi is történt Szakács Melindával, a Határúton főszereplő-riporterével? Hogyan szembesült közössége elhallgatott történelmi traumáival? Itthon vagy otthon, esetleg mindkettő? Milyen perspektívák állnak a mai vajdasági huszonévesek előtt, és hogyan választanak közülük? Litauszki János dokumentumfilmjében, amelyet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatának keretében támogatott, olyan kérdéseket feszeget, melyekre egy nemzedék keresi a válaszokat.

Birodalmi áldozatok – áldozatbirodalmak

Duna World, május 12., csütörtök, 18.05

Mennyiben tekinthetők nemcsak az elnyomottak, hanem az elnyomó hatalom képviselői is áldozatoknak? Volt-e a 20. századi Közép- és Kelet-Európában az „orosz” rendszerben olyan, aki ne lett volna az? A kérdésre a választ három különböző országban, három teljesen más generációhoz tartozó művész megszólaltatása hordozza. Mindhárman másként érintettek, hiszen más a hetvenedik életévét már betöltött magyar Jankovics Marcell, a majd negyvenéves észt Juku-Kalle Raid és az ötvennyolc éves orosz Vlagymir Szorokin élményanyaga, és ami ennél is fontosabb, a feldolgozásmódjuk is teljesen eltérő. Ami mégis összeköti őket, attitűdjük és nyitottságuk a külvilágra, továbbá kíváncsiságuk, amely mindhármójuk művészetében igen karakteresen nyilvánul meg. Seres Tamás dokumentumfilmjét a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

A nagy fafilm

Spektrum, december 13., péntek, 8.00

a Nagy Fafilm / this Tree is Big from Filmjungle on Vimeo.

A tölgy egy ágán egy nap alatt több minden történik, mint egy mozifilmben. Molnár Attila Dávid ismeretterjesztő filmje a Médiatanács Kollányi-pályázatán nyert támogatást, és háromszoros díjnyertes: elnyerte a legjobb természetfilmnek járó Kollányi Ágoston-díjat a tavaly májusban megrendezett Mecenatúra-díjátadón, emellett pedig elhozta a tavalyi Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál természetfilm kategóriájának harmadik díját és a legjobb filmzenének járó különdíjat is. Az alkotás arra vállalkozott, hogy a legújabb képalkotási és vizsgálati módszerekkel mutassa be egy faóriás életét és életközösségét négy évszakon keresztül. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Szabadság szárnyán – Moka Béla igaz története

Hír TV, május 13., péntek, 14.01

1971 májusában hat fegyverrel felszerelkezett fiatal, egy géplakatos, egy kőműves és néhány kőfaragó a Nagyvárad-Bukarest repülőjárat négyfőnyi személyzetét és tizenhat utasát túszul ejtette, majd a gépet Bécsbe kényszerítette. Az akció szervezője, a 73 éves Moka Béla visszaemlékezése nyomán megelevenednek a negyven évvel ezelőtt történtek. Fazakas Péter filmje a Médiatanács Ember Judit-pályázatán nyert támogatásból készülhetett el.

Kellene kiskert, bőtermő!

  1. rész (Tavasz): Spektrum Home, május 14., szombat, 8.00
  2. rész (A bab és a kukorica): Spektrum Home, május 15., vasárnap, 8.00

A városias jellegű fogyasztói szokások egyre inkább elterjednek a falvakban is, ami azt eredményezi, hogy az a tudásbázis, amelyen a paraszti kultúrában elterjedt növénytermesztés alapult, lassan eltűnni látszik. A 15 perces részekből álló sorozat rögzíti az öregek által felhalmozott ismeretanyagot, és bemutatja a Nógrád megyei Rimócon élők hagyományait. A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta. A rendezővel, Székely Orsolyával készített interjúnkat ITT olvashatják.

Pálosok nyomában

Hír TV, május 16., hétfő, 14.01

palosok_nyomaban.jpgA pálosok az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend. Csallóközi Zoltán filmje bemutatja a Lengyelországból visszatelepített pálos rend történetét, működési helyüket, a pilisi kolostorok romjait, a barlangokat, Márianosztrát, majd a visszatelepítés utáni működési helyeiket, Pécset, a Sziklatemplomot és mindenekelőtt Pálosszentkutat. A filmet a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatta.

Gregus Máté nyomában

Duna World, május 16., hétfő, 18.00 gregus_1.jpg

Gregus Máté a Vásárhely környéki gazdaemberek legjobb tulajdonságaival rendelkezett. Arra törekedett, hogy elősegítse egy virágzó tanyaközpont kialakulását, és mindent megtett azért, hogy a parasztság felemelkedjen. De mit adhat a mai kor gazdálkodni vágyó fiataljainak az a tudásanyag, amelyet ez a 19. században élt gazda felhalmozott? Siklósi Szilveszter dokumentumfilmje, amelynek elkészülését a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázata támogatta, középiskolás tanulók részvételével jár utána Gregus örökségének és máig ható tevékenységének.

Donkey Xote

Duna World, május 16., hétfő, 21.30

donkey_xote.jpgTörténet egy amerikairól, aki lezuhant egy magyar tanyára. Felix Cox, a híresen egoista magyar származású amerikai ejtőernyős egyre merészebb helyekről ugrik le egyre nagyobb pontossággal. Felix egy ugrását elrontja, és Budapest központja helyett egy alföldi tanyán landol. Iván (Kovács Lajos) éppen egyetlen barátját, a szamarát készül eltemetni, amikor Felix rájuk esik… Bánovits Ottó és Skovrán Tünde kisjátékfilmje a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának Huszárik-pályázatán nyert támogatást.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása