Magyar parasportolók, nagyvárosi zuglakók és a MÁNE

2016.09.20. 09:32 :: Sajtoiroda

A Médiatanács jóvoltából öt új film is bemutatkozik a héten a tévéképernyőkön: a paralimpia végeztével megismerhetik öt kiváló magyar parasportoló példamutató akaraterejét, a Magyar Állami Népi Együttes történetét, a magyar katonák első világháborúban betöltött dél-tiroli szerepét, nagyvárosi otthonaink változatos zuglakóit, egy gyermekeknek szóló animációs sorozat pedig azt is elárulja, hogy mik is azok a kuflik. Újra képernyőn az érdi kőbaltás ember, a visnyeszéplaki ökofalu, a természetfilmezés magyar gyökerei, a külföldről idekerült inváziós állatfajok és az ősi hazai élővilág együttélésének nehézségei, és egy kisjátékfilmes lélektani utazás is a bűnök elől való menekülés következményeiről. A mecenatúrás filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

PREMIEREK:

Safari a nagyvárosban

1. rész (Konyhatündérek): M5, szeptember 20., kedd, 10.45
2. rész (Polgárpukkasztók): M5, szeptember 20., kedd, 10.50
3. rész (A felső tízezer): M5, szeptember 21., szerda, 10.20
4. rész (Soklábú vendégek): M5, szeptember 21., szerda, 10.25
5. rész (Telepesek): M5, szeptember 22., csütörtök, 10.20
6. rész (Csőrmesterek): M5, szeptember 22., csütörtök, 10.25
7. rész (Fülkefoglalók): M5, szeptember 23., péntek, 10.45
8. rész (Honfoglalók): M5, szeptember 23., péntek, 10.50
9. rész (Ingyenélők): M5, szeptember 26., hétfő, 10.40
10. rész (Kukázók): M5, szeptember 26., hétfő, 10.45

A városlakó ember alapos és mindenre kiterjedő munkával változtatja meg környezetét. Az állatvilág tagjai viszont nem adják fel a harcot, bár sokszor első látásra úgy tűnik, mintha nem szeretnének együtt élni a simabőrűvel. Néhány év vagy évtized elteltével viszont a kis zuglakók megtalálják azokat az utakat, amelyeken visszaköltözhetnek eredeti élőhelyükre: a lakóépületekben a pincétől a padlásig, a lakásokban a spájztól a hálószobáig állatok ezrei élnek. Stodulka Gábor tudományos ismeretterjesztő filmjében, amelyet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatott, a pszichológus végzettségű ismert zenész, Varga Livius nyomozómunkája során ismerteti meg a nézőt a nagyvárosban velünk együtt élő állatfajokkal, a legkisebbektől a legnagyobbakig, a szépektől a kissé gusztustalanokig, a kedvesektől a közutálatnak örvendő kártevőkig.

Egy kupac kifli

  • 1. rész: M2 / Petőfi TV, szeptember 24., szombat, 9.15
  • 2. rész: M2 / Petőfi TV, szeptember 25., vasárnap, 9.15

egy_kupac_kifli_rajzfilm.jpgSe nem kifli, se nem kukac, simán kufli! Így hívják azt a hét mesebeli lényt, akik hosszú évek hazátlan vándorlása után egy viharos éjszakán találnak rá az Elhagyatott Rétre, ahol kezdetét veszi a mindennapjaikat bemutató humoros mesesorozat, amelyet a Médiatanács a Macskássy Gyula-pályázaton támogatott.

Pálfi Szabolcs animációs sorozatának első két részében (Egy kupac az elhagyatott réten; Sose együnk gombát reggelire!) a hét elcsigázott kufli egy hideg, szeles napon a szép, zöld rét közepén egy kupacra lel, ahol mindnyájan barátságos, kis üreget ásnak maguknak, hogy legyen hol lakniuk.

Másnap reggel, miután éhesen kelnek fel, Pofánka javaslatára gombát keresnek reggelire, de az ötlet sajnos nem válik be, Pofánka már az első harapás után léggömbbé változik.

A lehetetlen határán – magyar parasportolók

Duna World, szeptember 24., szombat, 18.15

A paralimpia mottója: A lélek mozgásban. Ha a lélek mozdul, a szándék, az akarat, az elszántság, a céltudatosság és az érzelem feltör, a testet mozgásra, cselekvésre kényszeríti. De milyen lehet sportolni egy olyan világban, ahol a környezet erőteljes ritmust diktál, és törekvése: gyorsabban, magasabbra és egyre erőteljesebben? Topolánszky Tamás dokumentumfilmje, amely a Médiatanács Ember Judit-pályázatának forrásából készülhetett el, öt hazai parasportolóról szól, akik életükkel és teljesítményeikkel példát mutatnak számunkra abban, hogy ami első látásra lehetetlennek tűnik, az lehetséges.

Történetek a Magyar Állami Népi Együttesről

Duna World, szeptember 25., vasárnap, 17.35

Medgyesi Gabriella dokumentumfilm-trilógiája a Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE) négy nagy társulatvezető művészének (Rábai Miklós, Timár Sándor, Sebő Ferenc és Mihályi Gábor) tevékenysége mentén mutatja be az 1951-ben alapított együttes történetét. A MÁNE története azért is érdekes, mert nemcsak egy nagy múltú, magas presztízsű, színvonalas művészeti együttes elmúlt évtizedeit idézi fel, de az együttes fejlődésének története minden időszakában alkalmas arra is, hogy a kor társadalmi állapotáról, művészetfelfogásáról, valamint a magyar művészeti életnek a társadalom tradícióihoz és a néptánckultúrához való változó viszonyáról is beszélhessünk. A filmtrilógia első két része archív fotográfiák, valamint film- és televíziós művek részletei mellett több mint harminc táncos, koreográfus, szakíró, zenész, fotográfus, egykori és mai vezető interjúiból áll össze, a harmadik rész pedig bevezet a Megidézett Kárpátalja c. mű születésébe. A filmtrilógia elkészülését a Médiatanács Ember Judit-pályázata tette lehetővé.

A legvörösebb föld – Gleccserkatonák

Duna TV, szeptember 26., hétfő, 8.25

gleccserkatonak.jpgKatonai zsákokba gyűjtött hősök, kegyelettel rejtegetett roncsdarabok, különös körülmények között megkerülő halottak és számon sem tartott hadi műkincsek – megannyi bizarr mozaikból rakható össze a magyarok első világháborús dél-tiroli jelenléte.

Margittai Gábor riportfilmje az olasz impériumváltás, a fasizmus, majd a második világháborút követő átalakulások után újra magára találó észak-olasz világról, annak tárgyi emlékezetéről, s benne a magyar katonák nyomairól szól.

A Médiatanács Neumann János-pályázatán támogatott alkotás egyszerre kíván vizuális bedekkerként és a magas hegyek világában nyaktörő ösvényeken folytatott nyomozásként szolgálni az utókor számára.

ISMÉTLÉSEK:

  • A természetfilm magyar találmány? (r.: Lerner János)
    Ismeretterjesztő film arról, mitől lesz időtálló és sikeres egy természetfilm. Spektrum, szeptember 20.,kedd, 9.20
  • Bárka vagy fészek? Ökofalvak Magyarországon – Visnyeszéplak (r.: Fáy Réka)
    A dokumentumfilm bemutatja az ökofalu lakóinak motivációit, a szokások átmenekítésének és az utódgenerálásnak a módszereit. Hír TV, szeptember 20., kedd, 14.01
  • A kőbaltás ember – Érdi medvevadászok (r.: Gauder Áron)
    Modern képi világú tudományos ismeretterjesztő film az érdi Fundoklia-völgy neandervölgyi ősemberéről és vadászó életmódjáról. Spektrum, szeptember 21., szerda, 8.30
  • Csendes gyarmatosítók (r.: Mosonyi Szabolcs)
    Tudományos ismeretterjesztő film arról, hogy milyen károkat okozhatnak a külföldről idekerült inváziós állatfajok az őshonos faunában. M5, szeptember 23., péntek, 12.05; szeptember 26., hétfő, 9.10
  • Fonál (r.: Görögh Árpád, sz.: Adorjáni Bálint, Nagy Mari)
    Kisjátékfilm egy lélektani utazásról, melyben a főhősnek rá kell jönnie, hogy a bűnök következménye elől nem menekülhet. M2 / Petőfi TV, szeptember 25., vasárnap, 23.10; szeptember 26., hétfő, 3.40

komment

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása