Októberi fesztiválláz – a Médiatanács támogatásával

2016.10.12. 13:15 :: Sajtoiroda

Erdély, Szolnok, Budapest és Budaörs a helyszíne októberben azoknak a filmfesztiváloknak, amelyeken összesen több mint 9 millió forint díjat ajánlott fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a jó filmek és a tehetséges alkotók támogatása érdekében.

Filmtettfeszt

A Filmtett erdélyi filmes portál 16. alkalommal rendezte meg a Filmtettfesztet október 5. és 9. között. A rendezvény célkitűzése, hogy olyan magyar alkotásokat juttasson el Erdélybe, amelyeket egyébként Romániában nem mutatnának be a mozik. A Médiatanács a fesztiválon egymillió forintot ajánlott fel a Sárga Csikó-díj kitüntetettjének, amellyel azt az alkotót jutalmazzák, aki munkásságával jelentős mértékben segíti vagy segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását. A díjat ebben az évben Patrovits Tamás rendező, illusztrátor, az ASIFA-Hungary elnöke és a budaörsi Illyés Művészeti Akadémia szakmai vezetője, tanára kapta meg.

A testület további egymillió forinttal járult hozzá a legjobb erdélyi rövidfilm kategória nyertesének díjazásához, ebben az évben a díjazott Szőcs Petra Csoszogj úgy című filmje lett, amelynek története szerint egy anya felbérel egy színészt, hogy játssza el halott férjét, hogy megvigasztalják gyászoló lányukat.

1_23.jpg

Jelenet a Csoszogj úgy című filmből

A fesztiválon szerepelő filmek, amelyek elkészülését az NMHH Médiatanácsa a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatta:

Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

A fesztivál harmadik éve adott lehetőséget a dokumentumfilmeseknek a bemutatkozásra, ebben az évben szeptember 24. és október 2. között. A rendezvény égető társadalmi kérdések és szokatlan élethelyzetek bemutatását célul kitűző alkotások seregszemléje. Az NMHH Médiatanácsa összesen több mint 2,3 millió forinttal járult hozzá az alkotók jutalmazásához.

A következő kategóriák és nyertesek részesülhettek a tanács díjazásában:

Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál

Idén október 12. és 16. között ad helyet Szolnok a képzőművészeti filmfesztiválnak. A kétévente megrendezett seregszemlén olyan művek szerepelnek, amelyek képzőművészeti alkotások értelmezésére vállalkoznak, illetve egy alkotó vagy csoport életéről készültek. Bemutatnak olyan filmeket is, amelyek egyes képzőművészeti irányzatokat, korszakokat dolgoznak fel, valamint olyan alkotásokat is, amelyek maguk is a képzőművészet valamely eszközének felhasználásával készültek,pl. kísérleti és animációs filmeket. A Médiatanács 1,8 millió forint támogatásban részesíti a képzőművészeti film kategória, az animációs film kategória, a kísérleti film kategória, a képzőművészeti portréfilm kategória, valamint a szignálfilm pályázat nyerteseit. Emellett további  egymillió forinttal támogatja a testület a „Hatvan év múltán” címmel az 1956-os forradalom 60. évfordulójára kiírt pályázat legjobb alkotásait.

2_22.jpg

A fesztiválon szerepel Ulrich Gábor Balansz című filmje is, amelyet a Médiatanács a Macskássy-pályázaton támogatott

A fesztiválon szerepelő filmek, amelyek elkészülését az NMHH Médiatanácsa a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatta:

Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál

A Primanima célkitűzése, hogy olyan alkotók munkáit mutassa be, akik első animációs filmjüket készítették el. Lehetőséget kapnak tehát az ifjú tehetségek, hogy nemzetközi környezetben mérettessék meg magukat. Az október 19-22. között megrendezendő fesztiválra az NMHH Médiatanácsa is ajánlott fel díjakat. A legígéretesebb magyar tehetségnek járó George Pal-díj, a közönségszavazatok alapján kiválasztott legnépszerűbb magyar film alkotójának járó Macskássy Gyula-díj, valamint a gyermekközönség szavazatai alapján kiválasztott legnépszerűbb film magyar alkotójának járó Csermák Tibor-díj nyerteseinek fejenként 500 ezer forintot ajánlott fel a testület.

3_18.jpg

A programban szerepel Szeiler Péter Hajótöröttek c. filmje is, amelyet a Médiatanács a Macskássy-pályázat keretében támogatott

A fesztiválon szerepelő filmek, amelyek elkészülését az NMHH Médiatanácsa a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatta:

Magyar Speciális Független Filmszemle

Az integráció és az elfogadás elősegítése a célja speciális filmszemlének, ahol olyan alkotásokat mutatnak be, amelyeket fogyatékossággal élő vagy pszichiátriai, illetve szenvedélybeteg alkotók készítettek, vagy róluk szólnak. Október 26-27-én Budapesten rendezik meg a fesztivált, amire műfaji megkötés nélkül bárki jelentkezhetett, az egyetlen kikötés, hogy valamilyen módon kapcsolódjon az alkotás a sérült emberek világához. A Médiatanács ajánlotta fel a Szemle Nagydíjat, amely 500 ezer forint pénzjutalmat jelent a nyertes alkotónak.

banner_special.jpg

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása