Ha lemaradt, most megnézheti a Montréalban fődíjas Donkey Xote-t

2017.06.19. 09:19 :: Sajtoiroda

Egy amerikai ejtőernyős magyar tanyavidéken játszódó kalandjai állnak a középpontjában a Montréali Filmfesztiválon tavaly fődíjat nyerő Donkey Xote című mecenatúrás kisjátékfilmnek, amely vasárnap az M2-n látható majd. A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának köszönhetően a Hoppi mesék is új részekkel folytatódik, a felnőttek figyelmébe pedig többek között a múlt századi amerikai magyar legényházakról szóló dokumentumfilmet ajánljuk a hét mecenatúrás kínálatából.

PREMIEREK:

Hoppi mesék 2. évad ­– Legyen mindig hanuka, Mindenki karácsonyfája (r.: Rófusz Ferenc)

Elkészült a hoppikról szóló rajzfilmsorozat második évada. A történetek középpontjában álló hoppik színes, vidám, manószerű lények, akik egy varázslatos völgyben élnek, és ők felelősek azért, hogy a hétköznapok mellett ünnepek is legyenek a világban. Hoppifalván egész évben nagy a sürgés-forgás: húsvétkor tojást festenek, karnevál idején táncokat tanulnak, farsang alkalmával jelmezeket készítenek, karácsonykor díszeket gyártanak és ajándékokat csomagolnak. Minden ország összes fontos ünnepéről a hoppik gondoskodnak, így kalandjaikon keresztül a gyerekek a világ különböző népeit és az ő szokásaikat is megismerhetik. Az animációs sorozat a Dargay Attila-pályázat támogatásával készült. M2, június 24-25., szombat-vasárnap, 14.25. A filmek a vetítés után egy hétig elérhetőek lesznek a mediaklikk.hu-n.

1_57.jpg

ISMÉTLÉSEK:

Néma harang (r.: Erhardt Ágoston)

Erdélyben mintegy 150 olyan, egykori magyar falu van, ahol néhány évtizeddel ezelőtt még működött a templom, mára azonban a legtöbb településen ezek a műemlékek romosak, elszomorító látványt nyújtanak. Az ismeretterjesztő sorozat ezeket a felbecsülhetetlen kulturális értéket hordozó, még ilyen állapotban is gyönyörű épületeket mutatja be. Duna World, június 19., hétfő, 11.20, június 20., kedd, 11.15, június 21., szerda, 11.10, június 23., csütörtök, 11.25, június 24., péntek, 11.15. A filmek a vetítés után egy hétig elérhetőek lesznek a mediaklikk.hu-n.

Boxi (r: Klingl Béla)

Kartomi, a csintalan papírfiú és Boxi, a kartonkutya különös történetei elevenednek meg egy gyermek képzeletbeli, háztartási hulladékból épült világában. A sorozat szereplői a valóságban is kivághatók és összehajtogathatók papírból. M2, június 20., 22., kedd és csütörtök, 6.15. A filmek a vetítés után június 30-ig elérhetőek lesznek a mediaklikk.hu-n.

2_50.jpg

A természetfilmezés kulisszatitkai – Természetfilmesek és egyéb állatfajták (r: Lerner János)

A természetfilmes azon ritka fajok egyike, amelyik földünk legextrémebb helyein is előfordul. A 16 részes sorozat rendezők, szerkesztők és operatőrök segítségével a természetfilmezés háttérmunkáját mutatja be. Spektrum, június 20.-22, kedd-csütörtök, 4.00, 4.30, június 23., péntek, 4.15, június 24., szombat, 4.00, 4.30, 5.00, 5.30, június 25., vasárnap, 5.05, 5.35

Kodály 2.0 (r.: Eckhardt Balázs)

A dokumentumfilmben a Máltai Szeretetszolgálat és a Symphonia Alapítvány munkatársai hátrányos helyzetű települések iskoláiban tanítják hangszeren játszani a mélyszegénységben élő gyerekeket, ezzel adva sikerélményt és szocializációs mintát számukra. Duna World, június 21., szerda, 13.45. A film a vetítés után június 28-ig elérhető lesz a mediaklikk.hu-n.

Burdosház Amerikából – Balogh Balázs néprajzkutató nyomában (r.: Zsigmond Dezső)

Az amerikai magyarok burdosháznak hívták az angol „boarding house” kifejezés után a nőtlen legények vagy a családjukat Magyarországon hagyó, munkát vállaló férfiak lakóhelyét a XIX-XX. század fordulóján. Az ismeretterjesztő film egy ilyen ház felmérését és Magyarországra hozatalát dokumentálja. M5., június 23., péntek, 12.20. A film a vetítés után június 30-ig elérhető lesz a mediaklikk.hu-n.

Valamit visz a víz… (r: Tóth Zsolt Marcell)

A pillepalack expedíció alcímre hallgató sorozat road movie és reality elemeket felhasználva ösztönöz aktivitásra és szemléletformálásra az Ukrajnából és Romániából hozzánk érkező PET-palack-áradat miatt. Spektrum, június 23., péntek, 4.45, 5.00, 5.15

Vetíteni nem elég (r.: Kodolányi Sebestyén)

A Balázs Béla Stúdióban az 1970 környékén készült dokumentumfilmek kiindulópontként szolgáltak Dárday István, Vitézy László, Szalai György, Mihályfy Sándor és Wilt Pál által rendezett Nevelésügyi sorozathoz, amely a magyar dokumentumfilm történetének egyik legnagyobb szabású szociográfiai, társadalomkritikai vállalkozásának bizonyult… Duna World, I. rész június 24., szombat, 14.20, II. rész június 25., vasárnap, 14.55

Donkey Xote (r: Bánovits Ottó)

Egy magyar származású amerikai ejtőernyős egyre magasabbról próbál ugrást végrehajtani, ám amikor Budapestet veszi célba, egy alföldi tanyára érkezik. A kisjátékfilm főszereplője így a Hősök tere helyett Ivánon landol, aki épp egyetlen barátját, a szamarát készül eltemetni… Az alkotást a Montreáli Filmfesztivál nemzetközi versenyében a diákfilm kategória fődíjával jutalmazták. M2, június 25., vasárnap, 23.10, ismétlés 3.20. A film a vetítés után július 2-ig elérhető lesz a mediaklikk.hu-n.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása