Amit mindenkinek látni kell

2011.05.30. 12:18 :: Tanácsnok

 

Kezdjük rögtön egy kacifántos kifejezéssel: mik azok a „társadalom számára kiemelten nagy jelentőséggel bíró” események? A médiatörvény csak az alapokat tisztázza, de hamarosan elkészül a konkrét eseménylista is. Addig is kíváncsiak vagyunk az Önök véleményére…


Jelen pillanatban még nyitott kérdés, hogy mi kerül fel „a társadalom számára kiemelten nagy jelentőséggel bíró események” listájára. A médiatörvény csak kereteket jelöli ki (16. paragrafus), amikor kimondja, hogy olyan események tartoznak ebbe a körbe, amelyek iránt kiemelt közönségigény tapasztalható, világ- vagy európai, illetve magyar érdekeltségű események.

 


Ha belegondolunk, ebbe sok minden belefér: sport, kultúra, Eurovíziós dalverseny vagy egy Nobel-díj átadás magyar díjazottal.… A lényeg, hogy ha valamit „a társadalom számára kiemelten nagy jelentőséggel bíró” eseménynek nevezünk, akkor annak közvetítését egy médiaszolgáltató sem sajátíthatja ki, és nem gyakorolhat felette kizárólagos közvetítési jogot.


Mégpedig azért nem, mert a jogszabály szerint az ilyen eseményeket a lakosság legalább 80 százaléka számára elérhetővé kell tenni. Ennek érdekében tehát az esemény közvetítési jogával rendelkező szolgáltató köteles szerződést kötni egy másik ajánlattevő szolgáltatóval, hogy az is adhassa a műsort, és az minél több emberhez eljusson.


Az, hogy melyek lesznek ezek az események, még nem dőlt el, ám a Médiatanácsnak nem is olyan soká’ elő kell állnia egy listával, amit maga az Európai Bizottság is megnéz majd, és eldönti, hogy alkalmas-e a bevezetésre vagy sem.


A lista összeállítását szakmai egyeztetés előzi meg, de a készítők nincsenek híján európai példáknak sem.


A tagállamok többségében az alábbi négy kritérium közül legalább kettőnek kell megfelelni, hogy az esemény társadalom számára nagy jelentőségűnek minősüljön:

  1. Közkedvelt sport: az esemény a tagállamban széles körben különös jelentős visszhangot kelt, nem csupán az adott sportág, illetve tevékenység szokásos közönségének fontos.
  2. Kulturális jelentőség: az eseménynek általánosan elismert, egyedi kulturális jelentősége van a tagállam lakossága lakói számára, különösen a kulturális önazonosság erősítésében.
  3. Nemzeti csapat: az ország csapata résztvevője az eseménynek, amely egy nemzetközi jelentőségű verseny vagy bajnokság keretében zajlik.
  4. Hagyományos közvetítés: hagyomány, hogy az eseményről ingyenes televíziós közvetítést adnak, amely nagy nézettségnek örvend.


Az uniós tagállamok listáin kiemelt helyen szerepelnek a nyári olimpiai játékok, a férfi labdarúgó válogatott mérkőzései és a labdarúgó világbajnokságfoci VB, illetve EB az Európa-bajnokság is. Jelentős sporteseményként a tenisztornák, kerékpárversenyek, kézilabda-mérkőzések, atlétikai világ-és Európa-bajnokságok, illetve a lóversenyek bukkannak fel.


És álljon itt néhány konkrét példa is!


Ausztriában kiemelten nagy jelentőséggel bíró esemény Bécsi Filharmonikusok újévi koncertje és a Bécsi Operabál. A belgák az Erzsébet királyné zenei versenyt preferálják, Bulgáriában pedig különféle zenei fesztiválok és a bolgár filmfesztivál a nyerő.
Hollandiában például az Eurovíziós fesztivál is a kiemelt események között van, csakúgy, mint a Pinkpop vagy a Princengracht-koncert.

A hazai lista a tervek szerint őszre készül el. Ön szerint mi az, aminek feltétlenül a listán a helye?

14 komment

Címkék: médiatörvény kiemelt jelentőségű események

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása