Az alaposság kedvéért: a rádiós támogatásokról

2012.05.29. 20:26 :: Tanácsnok

 

Az elmúlt héten a hvg.hu oldalán látott napvilágot egy cikk Mi köze Orbán fogorvosának "Hoffer Misihez"? címmel. A Médiatanács a cikk állításai kapcsán levélben informálta az internetes újságot a feldolgozatlanul hagyott tényekről, adatokról. A médium közzétette a közölt hatósági információk legtöbbjét, ám azok egy részét figyelmen kívül hagyta. A téma iránt érdeklődők számára, a korrekt, tényszerű és teljes tájékozódás megkönnyítése érdekében alább a tájékoztató teljes szövege olvasható:

Gavra Gábor, főszerkesztő részére
másolatban kapják: Csikász Brigitta, Tossenberger Adél

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

A hvg.hu-n Mi köze Orbán fogorvosának "Hoffer Misihez"? címmel megjelent cikkük kapcsán a rádiós támogatások témájának teljesebb megvilágítása érdekében a következőkről tájékoztatom. Kérem, szíveskedjen az információkat megjelentetni honlapjukon.

A Médiatanács pályázatainak célja, hogy biztosítsa a magyar médiapiac stabil működését, támogatást nyújtson a helyi rádiók és televíziók fenntartásához, és sokszínű műsorkínálatához. A pályázatokon a cikkben említett hír- és magazin műsorok gyártása mellet, műszaki fejlesztésre és a fenntartási költségekre is lehet támogatást nyerni. E pályázati támogatások sok kisebb helyi rádió és televízió számára nélkülözhetetlen forrást jelentenek a működéshez. A Médiatanács folytatva az ORTT hagyományait, fenntartotta a pályázati rendszert, sőt kedvezőbb feltételeket is teremtett. A pályázatok adminisztratív, technikai lebonyolítását egyszerűsítette, és növelte a keretösszegeket.

A Médiatanács 2011-ben a működési/fenntartási támogatására az előző évi 303 helyett 500 millió forint, míg a műszaki fejlesztés támogatására az előző évi 76 helyett 100 millió forintot biztosított. Az állandó műsorok készítésének támogatási keretösszege 690 millió forint volt. Az ORTT fennállása alatt, csaknem 10 milliárd támogatáshoz juthattak ez úton a helyi tévék és rádiók. A Médiatanács megalakulása óta már több mint 500 pályázati anyagot bírált el, és a támogatottak 2 milliárdnyi pályázati összeghez juthattak.

A helyi médiaszolgáltatók körében továbbra népszerű a pályázat, amit jól mutat, hogy a legkülönfélébb karakterű rádiós műhelyek nyújtanak be pályázati anyagokat és nyernek támogatást. Az cikkben említett példák mellett mindenképpen érdemes megosztani olvasóikkal azt a tényt, hogy például a Klubrádió és vidéki állomásai 2003 és 2011 között 21 alkalommal összesen mintegy 60 millió forint támogatáshoz jutottak. Klubrádió kecskeméti állomása 2011-ben „Helyi érték” című közérdekű szolgáltató magazinjára 2.249.967 Ft támogatást kapott.

De említhetjük a Tilos Rádiót is, amely 2003 óta 16 alkalommal kapott támogatást, ebből tavaly és idén eddig háromszor: rezsiköltségekre 2012-ben 5,4 millió forintot, 2011-ben 4,2 millió forintot nyert el. Tavaly emellett műszaki pályázaton 737.400 forint támogatáshoz jutott. Az adatokból is látható, hogy a rádió sikeres pályázását nem befolyásolta, hogy 2003-ban az ORTT gyűlöletkeltés miatt az egyik legsúlyosabb szankciót a 30 napos felfüggesztést szabta ki a rádióra.

Biztos vagyok benne, hogy ezek a tények és információk nem a tendenciózus szerkesztés következményeként maradtak ki tudósításukból. Miként abban is biztos vagyok, hogy Önnek számos barátja, ismerőse dolgozik ezeknél a támogatott médiumoknál. Mégis, alighanem Ön furcsállná a legjobban, ha a két egymástól független és semmilyen módon össze nem tartozó tényből bárki arra a következtetésre jutna, hogy Gavra haveri körét támogatja a Médiatanács. Az pedig valószínűleg még inkább furcsállná, ha valaki ilyen címmel írna cikket erről a témáról. Hogy mi köze tehát Orbán fogorvosának Hoffer Misihez, az előbbiekből talán mindenki számára nyilvánvalóvá válik.

Olvasóik korrekt tájékoztatása érdekében kérem, a fenti információkat tegye közzé honlapjukon is.

komment

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása