Pályázat online tartalmak gyártására

2012.09.19. 17:16 :: Tanácsnok

Az online közszolgálati tartalmak gyártását támogató, húszmillió forint keretösszegű Neumann János-pályázattal bővül a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja. Előnyben részesülnek a gyermek- és ifjúsági és az időseknek szóló alkotások.

A lekérhető közszolgálati médiatartalmak készítését és közzétételét támogató, most meghirdetett húszmillió forintos keretösszegű Neumann János-pályázaton legfeljebb másfél millió forintot vagy a tervezett összköltség legfeljebb 80 százalékát lehet alkotásonként elnyerni. Sőt, a nyertesek a támogatást előfinanszírozásban kapják annak legfeljebb 80 százalékáig.

A felhívás előnyben részesíti azt a pályázót, aki gyermekeknek és ifjúságnak szóló tartalom létrehozását és közzétételét vállalja. Ugyancsak kedvezőbb elbírálásra számíthat, aki vállalja, hogy elsődlegesen nem az ún. kereskedelmi célcsoport – a 18–49 év közötti korosztály – számára állítja elő és teszi hozzáférhetővé művét.

Preferált pályázói csoport lehet az, amelynek tagjai a fogyatékkal élők számára is elérhetővé teszi az alkotást.

Az elbíráláskor lényeges szempont az eredetiség, a közszolgálatiság, a szakmai felkészültség, a várható fogadtatás a közönség részéről és a költségterv megalapozottsága is. A kiírás célja, hogy a támogatás révén új, értékes, kreatív, modern vizuális megoldásokkal élő közszolgálati tartalmak jelenhessenek meg a magyarországi online portálok kínálatában is.

A Médiatanács szakmai egyeztetéseken keresztül folyamatosan, az igényeknek megfelelően alakítja a Magyar Média Mecenatúra rendszerét. A feltételek kidolgozására a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE) elnökségi tagjával, Gerényi Gáborral folytatott konzultációk után került sor, akit a bírálóbizottság tagjának is felkért a Médiatanács.

Gerényi az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta: a kiírás hiánypótló, hiszen az online, lekérhető médiumok egyre népszerűbbek, ezért is fontos, hogy a hagyományos platformok mellett, most ez a műfaj is pályázati támogatáshoz juthat. Az MTE elnökségi tagja kiemelte, hogy a kiírás a médiatörvényben rögzített elveken túl, „szabad kezet” biztosít az alkotóknak, és nem határozza meg sem a közszolgálati tartalom formáját, sem jellegét, sem műfaját.

A Neumann-pályázat többfordulós, a fordulók beadási határnapja minden hónap első csütörtöke, a következő beadási határnap 2012. október 4. Az elbírálás háromhavonta történik. A pályázati felhívás, a pályázati kérelem és annak kapcsolódó mellékletei letölthetők a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási területe honlapjáról.

A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja az online tartalmak alkotói mellett idén összesen mintegy kétmilliárd forintos támogatást biztosít többek között a televíziós bemutatásra szánt animációs-, dokumentum- vagy ismeretterjesztő filmek készítőinek. A keretösszegre ezen kívül pályázni lehet tévéfilmtervekkel, és külön alap áll rendelkezésre a helyi rádiók és televíziók hírműsorainak, illetve műszaki fejlesztéseinek támogatására.

komment

Címkék: Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása