Magyar Média Mecenatúra pályázat: Kész az első film

2013.01.30. 13:57 :: Sajtoiroda

A Médiatanács 2011 novemberében írta ki első filmes pályázatait. Az ismeretterjesztő-filmes pályázaton (2012 tavaszától Kollányi Ágoston ismeretterjesztő-filmes pályázat) a TV-COM Kft. Erdélyi nagyjaink munkacímen megjelent filmterve is nyert. A film gróf Bánffy Miklós, Kós Károly és báró Kemény János életéről, munkásságáról szól.

A Médiatanács filmtámogatási programja, a Magyar Média Mecenatúra keretében 2011 óta közel 150 film forgatása indult el.

A program közismert alkotókról elnevezett filmes pályázatai ismeretterjesztő-, dokumentum-, animációs filmek, tévéjátékok, kisjátékfilmek, forgatókönyvek és online közszolgálati tartalmak gyártását támogatják. Eddig összesen közel egymilliárd forint támogatást kaptak a pályázók.

Az az 50 film, amely 2011-ben nyert, hamarosan elkészül. A nézők a közszolgálati tévécsatornák képernyőin tekinthetik meg majd az alkotásokat.

A 2012-ben nyertes filmek gyártása szintén megkezdődött. Ennek köszönhetően 22 ismereterjesztő-film, 29 dokumentumfilm, 11 animációs film, 15 kisjátékfilm és 6 nagyszabású tévéfilm készülhet el. Újdonság, hogy a Médiatanács a Neumann János pályázattal a lekérhető tartalmak készítését is támogatja. Tavaly és idén 7-7 támogatott kapott lehetőséget arra, hogy gazdagítsa a magyar online filmes tartalmakat. A tavaly támogatott forgatókönyvekből és tévéfilmtervekből pedig hamarosan elindulhat 13 tévéfilm gyártása is.

A készülő filmeket a nyertes alkotókkal együtt részletesebben is megismerhetik az olvasók a Médiatanács blogján keddenként megjelenő interjúkból, ahol a filmek történetéről és a forgatási munkálatokról is mesélnek.

Ez az első olyan alkotás, amely a Médiatanács filmtámogatási programjának 2011-es indulása óta elkészült. A rendező Oláh Kata, az operatőr-társrendező pedig Csukás Sándor.

A sorozat különös aktualitása, hogy 2013-ban mindhárom szereplő évfordulóját ünnepeljük: gróf Bánffy Miklós 140, Kós Károly 130, báró Kemény János pedig 110 éve született.

A filmet A Griff, a Dámvad és a Varjú címmel teltházas vetítésen mutatták be január 13-án a Toldi Moziban. Az alkotást a Magyar Televízióban is hamarosan láthatják majd a nézők.

A háromrészes dokumentumfilm-sorozat a három Erdélyben született polihisztor példaértékű életét mutatja be. Sorsuk Marosvécsen találkozik, Kemény János otthonában, ugyanis a helikoni íróközösség (Erdélyi Helikon) minden évben itt rendezte meg találkozóit, s ennek e három férfi is tevékeny részese volt.

A film kiemeli sokoldalúságukat, végigköveti életük legfontosabb eseményeit. Munkásságukról a legszakavatottabb emberek – irodalom- és társadalomtörténészek, építészek, színháztörténeti szakemberek – mesélnek, de rokonok és ismerősök is megszólalnak, a három férfi meghatározó gondolatait pedig színészek jelenítik meg. Az interjúkat és a jeleneteket a narrátor, Ugron Zsolna, erdélyi írónő felvezető gondolatai kötik össze.

1.jpg

A Griff, a Dámvad és a Varjú bemutatója (Csukás Sándor, Oláh Kata, Balla Szabolcs, Szebeni Zsuzsa, Szakály Fruzsina

A stáb felkereste az erdélyi helyszíneket, láthatjuk, hol éltek és alkottak a szereplők. Forgattak Bonchidán, Kolozsváron, Marosvécsen, Marosvásárhelyen, Sztánán, Sepsiszentgyörgyön és Budapesten is.

2.jpg

A Forgatás Bonchidán (Csukás Sándor és Csukás Marci)

3.jpgA Macskássy Gyula animációs filmes pályázaton a Titánia-Master Pro Kft. Régi váraink új fényben című filmterve is támogatást nyert. A film Magyarország várainak történetét régészeti kutatások alapján létrehozott 3D-animáció segítségével mutatja be.

A 26 perces filmet, melyben 8 vár elevenedik meg, Grábler Zsuzsa rendezi, az animációs rendező pedig Balogh András. Az alkotók az épületen kívül a bennük folyó életet is ábrázolni fogják. A készülő produkciónak egy honlapot is készítettek, amely virtuális utazásra hívja a téma iránt érdeklődőket.

[A képen Mátyás korabeli katona bemutató modellje, előzetes anyagokkal és standard pózzal]

· 1 trackback

Címkék: film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Oláh Kata Csukás Sándor

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása