Esettanulmány az újságírói etikáról

2013.10.08. 12:39 :: Tanácsnok

Koltay András írása | „Az emasa.hu megváltoztatta a kiadott MTI-hír címét. Ez ugyan a sajtóban szokványos eljárás, de ezúttal ezt oly módon sikerült megtenni, hogy a hírportál szerkesztője egy el nem hangzott gondolatot 'adott a számba'.”

Múlt szombaton egy rendezvényen vettem részt Lakitelken, ahol a személyiségi jogok és a média szövevényes kapcsolatáról adtam elő. Ez a hír önmagában nem alkalmas arra, hogy a közbeszédet tematizálja, de néhány online hírportálon megjelent, meglepődve fedeztem fel én is a hivatali sajtófigyelésben.

Az MTI által előadásommal kapcsolatban kiadott hír címe ez volt: „Koltay András: fontos szempont a szólásszabadság kiterjedt védelme”.

A cikk leadje (alább kövérrel szedve) és első mondata így szólt:

Koltay András, a Médiatanács tagja szerint fontos szempont a szólásszabadság kiterjedt védelme, amelyet a médiajogász a rendszerváltás egyik fontos vívmányának nevezett szombaton a Lakiteleki Népfőiskolán.

Véleménye szerint ezt akkor sem szabad figyelmen kívül hagyni, ha a szólásszabadság gyakorlása fáj nekünk, vagy éppen ellenünk hat, vagy bánt minket.”

Az emasa.hu honlap (egyébiránt a MÚOSZ szakmai hírportálja) saját forrásmegjelölése szerint átvette az MTI hírét. A hír e pillanatban is vezető anyag a portálon, a nyitóoldalra kattintva látható a címe és a leadje. A cím azonban így módosult: „A Médiatanács tagja szerint a vélemény védelme »idegen gondolat«”.

Az emasa.hu-n a lead is megváltozott (lent kövérrel szedve), míg a cikk első mondata – amely azonban csak egy kattintás után olvasható – már azonos az MTI-hírével:

Nem csak a magyar jogrendszertől, hanem általában véve az európai jogrendszerektől is idegen gondolat, hogy a közszereplőket bíráló vélemény egyáltalán nem büntethető, legyen akármilyen szélsőséges, bántó – fejtette ki Koltay András egy lakitelki konferencián.
Véleménye szerint ezt akkor sem szabad figyelmen kívül hagyni, ha a szólásszabadság gyakorlása fáj nekünk, vagy éppen ellenünk hat, vagy bánt minket.”

Mi történt?

  1. Az emasa.hu megváltoztatta a kiadott MTI-hír címét. Ez ugyan a sajtóban szokványos eljárás, de ezúttal ezt oly módon sikerült megtenni, hogy a hírportál szerkesztője egy el nem hangzott gondolatot „adott a számba”. Az általam állítólagosan tett kinyilatkoztatás („a vélemény védelme idegen gondolat”) ráadásul jogi nonszensz, és még értelme sem igen van.
  2. Az emasa.hu cikke az MTI-hír utolsó bekezdéséből készített egy új leadet, ami jobban illeszkedik a szintén új (meghamisított) címadáshoz. Ugyanakkor önmagában a lead is félrevezető, mert az eredeti hírben az Alkotmánybíróság egyik döntésének elemzéséhez kapcsolódik, anélkül nem is értelmezhető.
  3. A cikk többi része szó szerint idézi az MTI hírét, azzal a különbséggel, hogy az emasa.hu által készített lead – mint azt a fenti idézet is mutatja – nem illeszkedik a szöveg folytatásához, és így a cikk első mondatának az értelme is megváltozik – az eredeti jelentéssel ellentétes irányban.
  4. Az emasa.hu forrásként az MTI-t tünteti fel, miközben jelentősen módosítja a hírügynökségi hír tartalmát. Ez részben szerzői jogi, részben sajtóetikai kérdéseket vet fel.

Összefoglalóan: az emasa.hu cikke eltorzítja az eredeti hírt, valótlan tényállítást tartalmaz, ráadásul – és mind közül talán ez a legkínosabb – felszínes szerkesztői munka eredménye, mert a cím és a lead megváltoztatásán túl már nem fárad azzal, hogy a főszöveget is azokhoz igazítsa. Talán abban reménykedik, hogy az olvasó nem jut tovább a leadnél. Ez így, együtt silány újságírói teljesítmény, ráadásul a legnagyobb újságíró-szervezet portáljától – és ez egy olyan vélemény, amelyet a szólásszabadság egészen biztosan véd.

[Koltay András]

1 komment

Címkék: Koltay András

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása