12 hónapról 12-szer 12 percben

2013.10.18. 14:23 :: Sajtoiroda

Mi az a Böjtelő? Melyik lehet Boldogasszony hava? Mikor kezdődik az egyházi, mikor a csillagászati és mikor a naptári év? Van, aki közülünk minden nap leírja az aktuális dátumot, és mind a naptár után nyúlunk, amikor épp egy programot készülünk egyeztetni. Praktikus tárgy a mindennapokban, ugyanakkor izgalmasan gazdag hagyományra tekint vissza a naptár: a hónapok neve, az évben fellelhető egyházi és népi ünnepek mind színessé és élettel telivé teszik azokat a hónap- és napneveket, amelyeket mi olykor csak a dokumentáció pontosságának érdekében használunk. Ha kíváncsi a részletekre kapcsoljon holnap ebédidőben az M1 műsorára.

Holnap, vagyis október 19-én, december bemutatásával kezdődik az M1 műsorán az a hónapok hagyományait és régi neveit ismertető és felelevenítő sorozat, amelyet a Médiatanács is támogatott a Magyar Média Mecenatúra program keretében. Összesen 12 rész készült el a 12 hónapról, minden rész egyenként 12 perces.

Az élő örökség című sorozatban megjelennek az élő népi játékok és szokások, és a zenés, a táncos és a kézműves hagyományokkal is megismerkedhetünk. Az alkotók célja nem titkoltan az, hogy ezeket a rövid filmeket akár az iskolai oktatás során is felhasználják, elérve, hogy a gyermekek megismerjék és akár tovább is vigyék a színes és élvezetes népi hagyományokat.

komment

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása