Filmesek Szolnokon – Éljen a tudományos-ismeretterjesztő műfaj!

2013.10.18. 10:54 :: Sajtoiroda

Természettudomány? Kultúrtörténet? Archeológia?  Szubkultúra? Szociológia? Létezik-e hogy a tartalmas szórakozás jut eszünkbe akkor, amikor ezeket a szavakat halljuk? És vajon kik azok, akik azért dolgoznak, hogy ez utóbbi kérdésre a legtöbbünknek igen legyen a válasz?

Ez a hetedik  alkalom, hogy Szolnokon megrendezik a Népszerű Tudományos és Kultúrtörténeti Filmek Nemzetközi Fesztiválját. Itt lehetőség van arra, hogy a filmesek találkozzanak, hogy az alkotások megmérettessenek, hogy a szakmai élet néhány napra még inkább felpezsdüljön, és nem utolsósorban arra, hogy a filmek még szélesebb közönséghez juthassanak el bebizonyítva azt, hogy a tudomány bizony érdekes és izgalmas is lehet.

A fesztivált tegnap, vagyis október 17-én este nyitotta meg Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja. A rendezvény október 20-ig, azaz vasárnapig tart, addig még bárki ellátogathat Szolnokra a Tisza moziba, hogy megnézze ezeket a valóban érdekesebbnél érdekesebb hazai és külföldi filmeket.

ICS_4730.JPG

Kollarik Tamás a megnyitón

A ismeretterjesztő-tudományos műfaj jelentősége abban áll, hogy a tudomány és a kultúra értékei ezeken keresztül képesek akár tömegeket is elérni. A televízió – vagy a mozivászon – segítségével ezek a filmek jelentik a legfrissebb, legérdekesebb, legmegdöbbentőbb, leglátványosabb ismeretszerzési forrást az embereknek. Ezért is tarja fontosnak a Médiatanács azt, hogy ezt a kezdeményezést is – mint ahogyan minden hasonló kezdeményezést – támogassa.

Azt tudták, hogy a természetfilmezés első kiemelkedő alakja magyar volt? Homoki Nagy István neve minden természetfilmesnek ismerősen cseng itthon és külföldön is, amire méltán lehetünk büszkék. De ha jelentős rendezőkről van szó, akkor említhetnénk akár a dokumentumfilmezés nagy alakját Ember Juditot, vagy az ismeretterjesztő filmek mesterét, az éppen idén 100 éve született Kollányi Ágostont is.

A Magyar Média Mecenatúra filmes támogatási program kapcsolódó pályázatait is ez utóbbi két rendezőről nevezte el a Médiatanács: ezeknek a pályázatoknak a keretében már 78 dokumentum- és 71 ismeretterjesztő film elkészítését támogatta és csak jövőre, vagyis 2014-ben összesen 580 millió forinttal járul majd hozzá a két műfaj fejlődéséhez, a független magyar filmesek támogatásához.

ICS_4725.JPG

Vendégek a fesztivál megnyitóján

És hogy hol érhetőek el ezek az izgalmas és értékes filmek? A közmédia valamelyik csatornája az összes Médiatanács által támogatott alkotást műsorára tűzi, így bárki megtekintheti őket.

Egy fesztiválnak mindig vannak díjazottjai, talán az elismerés is a megmérettetés igazi lényege. Ha végigböngésszük a szolnoki fesztivál programját egészen biztos, hogy nem tudjuk megjósolni azt, hogy ki fog nyerni, kapkodjuk a fejünket, és dönteni sem tudunk, melyik filmre lenne érdemes beülni. Akárkit is ítél a zsűri a legjobbnak szombat este, a felhozatal alapján biztosak lehetünk abban, hogy az az 1 millió forint, amit a Médiatanács a kultúrtörténeti kategória díjazottjának ajánlott fel, jó helyre fog kerülni.

Külön ajánljuk a kedves olvasó figyelmébe, hogy szombaton, az információs blokk B termében bemutatják Sáfrány József Mese a somogyországi patakgörbítőkről című filmjét is, amelyet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatott.

Ha tehetik, látogassanak el Szolnokra!

komment

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása