Szabadság, szerelem, NSZK

2013.10.22. 09:11 :: Sajtoiroda

Nem, nem egy nyugatnémet regényről, nem is egy „átkosbéli” magyar hőstettről, de még csak nem is az ’56-os forradalomról van szó. Vagyis nem közvetlenül. De szó van három fiatal magyar boldogulásáról, szó van a szabadságvágyról, arról, hogy ezzel mit tudunk kezdeni, és szó van arról a hangulatról, ami az ’56-os forradalom kitörése előtt jellemezte Magyarországot. Fazakas Péter filmjét, a Szabadság – Különjáratot éppen október 23-án, a forradalom 57. évfordulójának napján este mutatja be az M1.

Repülőgép-eltérítésről, ’56-ról, a szerelemről külön-külön nem egy, hanem megszámlálhatatlanul sok filmalkotás szól. Fazakas Péter filmjének, amelynek forgatókönyvét Köbli Norbert írta, viszont az a különlegessége és erőssége, hogy ezt a hármat egy filmtekercsre tereli. Az egyórás tévéjáték elkészülését a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program kereteiben finanszírozta.

A film alapja valós történet, ’56-ban valóban eltérítettek egy belföldi, Budapest-Szombathely repülőjáratot, és azzal egészen Ingolstadtig, az akkori NSZK-ig jutottak fiatal magyarok. A film azonban fikciós alkotás, amiben helyet kap egy szerelmi szál, egy lelepleződés, a szabadságvágy megjelenítése, valamint bizonyos helyzetekben még a humor is.

szabadsag_kulonjarat.jpg

Vajon várnánk-e egy egyórás tévéjátéktól, hogy minden pontján történelmileg hiteles legyen? Talán nem, talán csak azt várjuk, hogy szórakoztasson, hogy elgondolkodtasson minket. Ezt nyújtja a Szabadság – Különjárat is. Vagy talán még egy kicsit többet. Betekintést enged az ’56-os gondolkodásba, korhűen, ugyanakkor mégis modern eszközökkel jeleníti meg az eltérítés eseményeit, és nem utolsósorban arra is késztet, hogy utánajárjunk, mi igaz mindabból, amit a tévé képernyőjén láttunk. A film mozibemutatója óta a nézők diskurálnak is az eltérésekről és a hasonlóságokról.

Fontos küldetése a filmnek tehát, hogy izgalmas eszközökkel, a film világával és emberi sorsok bemutatásával tegye vonzóvá a történelem mélyebb megismerését, ugyanakkor jó és tartalmas szórakozási lehetőséget nyújtson október 23-a estéjére.

A film nagy része egy repülőgépben zajlik, ahol a főszereplők, Pacek, Misi és Annus története rengeteg fordulat és izgalmas helyzet közepette játszódik le. A színészek, Lengyel Tamás, Varju Kálmán és Tenki Réka hármasa jól összehangolt és érzékeny színészi játékkal teszi még érdekesebbé az alkotást.

A gép többi utasa a legkülönbözőbb társadalmi rétegekből érkezik, és külön érdekes a szabadsághoz való hozzáállásuk is. Mit is értünk mi magyarok szabadság alatt? Ha az ölünkbe hullik, vajon tudunk-e kezdeni vele valamit? És a legfontosabb kérdés: hol képzeljük el ezt a szabadságot? Ez a kérdés ma is nagyon aktuálissá teszi a filmet, és a repülőgépen utazók legtöbbjének válasza elgondolkodtatja a nézőt.

A filmet október 23-án 20.20-kor tűzi műsorára az M1. Még több érdekességet tudhatnak meg a filmről és a forgatókönyvírásról, ha elolvassák Köbli Norberttel készült interjúnkat is.

komment

Címkék: Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Fazekas Péter

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása