Ünnep előtt dunavirágzás

2013.12.20. 12:50 :: médiatanács

A tiszavirágzásról már sokat hallottunk, de mikor történik a dunavirágzás? Hogyan él a hód és mivel táplálkozik a kormorán? Milyen az élet Európa legnagyobb szárazföldi deltájában? És hogyan hat erre az életre az ember? Ezekre a kérdésekre mind választ találnak, ha az ünnepi készülődés közben megnézik Mosonyi Szabolcs Vad Szigetköz – A szárazföldi delta  című természetfilmjét december 21-én délután 15:55-kor az M1 műsorán. A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston pályázatának keretében 9 millió forinttal támogatta.

A történet tavasszal kezdődik. A díszlet az ártér: a hömpölygő folyó, a szelíd folyóágak, az apró szigetek, a zátonyok, a nádas, a sűrű, szederrel, vadszőlővel, csalánnal benőtt ártéri erdő. Itt minden a vízhez kötődik. Szállít, táplál, lakóhely, bölcső és menedék.

Ám a Szigetközbe jutó víz már csak a töredéke a korábbinak, az áradások elmaradnak, az ártéri erdő, a nádas a kiszáradással küzd, a legendás halbőség már a múlté. A folyóágak szabdalta táj még őrzi a hajdani páratlan élővilág jelentős részét. Hogy meddig? Minden a vízen múlik.

hód.png

Mosonyi Szabolcs operatőre és társrendezője volt a Török Zoltán rendezte Vad Magyarország - A vizek birodalma című filmnek, amely az elmúlt idők jelentős természetfilmje volt. Valamint a rendező egy másik alkotása, a Csendes gyarmatosítók, amelyet szintén támogatott a Médiatanács, a Csodakút elnevezésű nemzetközi természetfilm-fesztiválon elnyerte a fődíjat is. Ez a film szintén látható lesz az M1 ünnepi kínálatában, december 27-én 9:55-kor. A rendezővel ezzel a filmjével kapcsolatban készült interjúnkat ITT olvashatják.

A Vad Szigetköz – A szárazföldi delta olyan területekre, olyan élőlények és környezet közelébe kalauzol bennünket, amelyek mellett nap mint nap élünk, és amelyek szépsége lenyűgöző. Az 52 perces film cselekményét ugyanakkor átszövi az ember. A múlt pedig összefonódik a jelennel – ahogyan a természet összefonódik az épített környezettel.

A film előzetese:

komment · 1 trackback

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása