Makovecz Imre és Cserhalmi György is az e heti Mecenatúra-filmpalettán

2014.09.01. 12:03 :: Sajtoiroda

A vidéki életet bemutató alkotások egész sora várja a filmkedvelőket ezen a héten. Dokumentumfilmet láthatnak a tanyákról, az önellátó gazdálkodásról, a mezőgazdaság kollektivizálásáról, és városi emberek gazdálkodási próbálkozásairól. Emellett érdekes filmet vetítenek egy híres kolozsvári esperesről és a templomépítő Makovecz Imréről is, valamint látható lesz Kapitány Iván legújabb rövidfilmje, amelynek főszerepeit Cserhalmi György és Lengyel Tamás játsszák.

Tanyák népe

  1. rész: Duna World, szeptember 1., hétfő, 17.30
  2. rész: Duna World, szeptember 2., kedd, 17.40
  3. rész: Duna World, szeptember 3., szerda, 17.30

maxresdefault.jpg

A magyar tanya – mint gazdasági egység és mint életforma – óriási változáson ment keresztül az elmúlt évtizedekben. Ez az archaikus magyar paraszti életforma sok tekintetben ellenállt a mindenkori történelmi, gazdasági, politikai változásoknak, hol többet, hol kevesebbet őrzött meg a paraszti lét önellátó működéséből.

A film bemutatja a tanyán élők mindennapi gondjait, bepillanthatunk a villany nélkül élő, magukra maradt idősek mindennapjaiba, és megismerhetjük azt is, milyen változást hoz egy tanyán a villamosítás. Elénk tárulnak a gazdálkodó emberek problémái is, megismerhetünk fiatalokat, akik a mezőgazdaságból szeretnének megélni, időseket, akik végigküzdötték az elmúlt évtizedeket és megtudhatjuk, milyen aktuális kihívásokkal kell megküzdenie annak, aki ezt az életformát éli.

Az alkotás a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán nyert támogatást.

Belépési nyilatkozat

  1. rész: Duna TV, szeptember 1., hétfő, 22.35
    Ismétlés: Duna World, szeptember 2., kedd, 3.15
  2. rész: Duna TV, szeptember 8., hétfő, 22.35
  3. rész: Duna TV, szeptember 15., hétfő, 22.35
    Ismétlés: Duna World, szeptember 16., kedd, 2.35

" Mert jöttek sokan – pont olyan Csepel teherautókkal, mint amelyek mára ’56 szimbólumává váltak - ugráltak le Nagykőrösön a Tormás utcában és jöttek be... először anyámat vitték be a kiskonyhába, aki órák múlva pityeregve jött ki… utána apámat vitték be... Elmentek diadalmasan, és apám, anyám nem szóltak egymáshoz. Másnap kiderült, azt beszélték meg előre, hogy az egy hold földünkkel csak az egyikük lép be, a másik nem, hogy maradjon valaki, aki pénzt keres, valahol dolgozik... De mind a ketten be kellett, hogy lépjenek." Pap Ferenc operatőr-rendező

1959-ben a megerősödött szocialista hatalom úgy érezte, hogy nekifoghat a mezőgazdaság teljes, könyörtelen kollektivizálásához, ami a korabeli propaganda szerint a pártvezetés legmerészebb álmait is túlteljesítette. A három részes filmben, egyrészt az elszenvedők vallomásaiból, másrészt az agitátorok visszaemlékezéseiből, harmadrészt az ezzel foglalkozó történészek feltárt ismereteiből villan fel a közelmúlt szinte ismeretlen szelete, amely a mai napig hatással van a mindennapjainkra.

A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán keresztül támogatta.

Cselekvő hit – Járosi Andor emlékére

Duna World, szeptember 3., kedd, 2.20

P1000047-1.JPG

Járosi Andor evangélikus pap, valódi keresztény volt. 1926-ban kezdődő pályája során nemcsak újraszervezte Trianont követően a szétzilált kolozsvári gyülekezetet, de szociális érzékenységgel segített a rászorulókon, árvákon, özvegyeken, szegényeken és kitaszítottakon. Kolozsvári esperesként tiltakozott a fasizmus és a zsidók elhurcolása ellen. Ebben az időben prédikációi a regnáló hatalom képviselőinek szemet szúrtak, megfigyelt és fenyegetett lett. Romániában 1944. augusztus 23-án megfordult a háború, így már októberben Kolozsvárra érkeztek a szovjet csapatok. Járosi Andor esperest október 13-án hurcolták el az oroszok a templom elől, egy szál utcai ruhában. A magnyitogorszki táborba került (Cseljabinszki terület), ahol 1944. december 26-án elhunyt.

Lőwy Dániel terjesztette fel a házaspárt a Yad Vashem címre (Világ Igaza kitüntetés), amit 2000-ben meg is kaptak, és 2005-ben lányuk, Járosi Margit vehette át az evangélikus templomban tartott ünnepségen.

A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatának keretében támogatta.

Városon kívüli találkozások

M1, szeptember 2., kedd, 23.25

varoson3.jpg

Az európai mezőgazdasági termelőknek csupán hét százaléka fiatalabb harmincöt évnél, ugyanakkor a következő tíz évben négy és fél millió gazda vonul nyugdíjba. Magyarországon ennél valamivel jobb a helyzet, a harmincöt év alattiak aránya nyolc és fél százalék, de itthon sem fényes a helyzet: a földalapú támogatást igénylők harminc százaléka hatvan év fölötti. Egyre több olyan programról hallani, melyeket azzal a céllal indítanak, hogy népszerűsítse, megismertesse a fiatalokkal a vidéki életet, a gazdálkodást.

De vajon van-e még varázsa a gazdálkodásnak, földművelésnek a hazai fiatalok számára? És mi történik, ha egy nagyvárosi fiatal úgy dönt, hogy gazdálkodó lesz? A film olyan fiatalokat mutat be, akik a menedzsertempót erre a lehetetlen küldetésre cserélték le. De hogyan látja az idősödő parasztember a városi ficsúrok kezdő kapavágásait? A film arra keresi a választ, hogy ezek a párhuzamba állított világok milyen hatással vannak egymásra, ha találkoznak.

A film a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának Ember Judit-pályázatán nyert támogatást.

A templomépítő – Makovecz Imre

Duna TV, szeptember 3., szerda, 15.05
Ismétlés: Duna World, szeptember 4., csütörtök, 17.35

vlcsnap2014070116h42m15s183.png

Makovecz Imre az organikus építészet magyar képviselője, személye és munkássága méltán emeli az a hungarikumok sorába – termőföldünk, vizünk, szőlőink, boraink, hagyományaink szerves részévé. Noha életművét számtalan épület őrzi szerte a Kárpát-medencében, mégsem élhette meg, hogy budapesti álma, az új felső-krisztinavárosi templom megvalósuljon. Ám szinte kész terveiből most mégis létrejöhet a templom a virtuális valóságban. Szalai Györgyi filmje videoanimációval hozza létre a bejárható belső tereket és a látványt.

A film a Magyar Média Mecenatúra program Macskássy Gyula-pályázatának támogatásával készülhetett el.

Kivonulás a Paradicsomba

M1, szeptember 3., szerda, 23.20

HELIVIEW_BUZA_copy.jpg

Az a gazdasági, egészségügyi környezet, amely nyomasztóan veszi körül a hétköznapjainkat, az eladósodás és magárahagyatottság érzésével tölti el az embert, a családokat. De szabad-e hinni abban, hogy mindent elölről lehet kezdeni, és visszatérhetünk azokhoz a természetes alapokhoz, amelyben őseink is éltek? Lehet-e önellátó egy falu a mai világban?

Gáspár Mátyás, aki közösségszervezőként számos olyan kezdeményezésben vett részt, amely összefogta egy-egy jó cél érdekében az embereket, most arra vállalkozott, hogy Pázmánd környezetfejlesztő polgármesterével közösen egy önállóan gazdálkodó falut hozzon létre. Ebben a faluban nem csak arra ügyelnek, hogy az esővizet felfogják, újrahasznosítsák, napelemeket tegyenek a házakra, hanem a gazdálkodó szemléletet elterjesztik a falubeli családoknál. Ennek következményeként sok felnőtt kapta vissza hitét abban, hogy érdemes hozzáfogni a földműveléshez, mert ez a megélhetésen túl a természet rendjét értő szemléletmódot is ad az embernek. A történet kiteljesedése, hogy Mátyás Amerikában élő fia, András ennek a módszernek a hatására önálló gazdaságot hozott létre a tengerentúlon. A film egy éven keresztül követi nyomon a két közösség fejlődését a kezdetektől.

Az alkotást a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán keresztül támogatta.

Halak megmentése

Duna World, szeptember 5., péntek, 17.30

223808_800x600.jpg

Több Magyarországon őshonos halfajt is a kihalás fenyeget a hazai vizekben. Ennek két fő oka van: egyrészt szűkül az élőhelyük, másrészt agresszív, őket kiszorító fajok kerültek a folyókba, tavakba. A gödöllői Szent István Egyetem kutatói ezért arra vállalkoztak, hogy mesterséges körülmények között szaporítják a végveszélyben lévő fajokat.

A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatán támogatta.

A láthatatlan seb

M1, szeptember 6., szombat, 22.35

Lthatatlan_01.JPG.jpg

http://www.stagedesign.hu/129-46127.php

Kapitány Iván rövidfilmjében Csehalmi György, Lengyel Tamás, Epres Attila és Ostorházy Bernadette játsszák a főszerepet. A Jókai Mór novellája alapján készült kisfilm története szerint Lichtenberg gróf (Cserhalmi György) ismeretlen okból öngyilkosságot követ el. Sárkány nyomozó (Lengyel Tamás) és Weiner doktor (Epres Attila) gyilkosságra gyanakszik és nyomozni kezdenek. Hamarosan fény derül a pár héttel ezelőtt történt másik különös halálesetre, a grófné titokzatos halálára, akit megfojtottak és azonnal eltemettek. Úgy gondolják, megoldották az ügyet, ám ekkor a történet furcsa fordulatot vesz.

A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Huszárik Zoltán-pályázatán támogatta.

komment

Címkék: ajánló dokumentumfilm animációs film kisjátékfilm ismeretterjesztő film Magyar Média Mecenatúra Huszárik Zoltán Macskássy Gyula Kollányi Ágoston Ember Judit-pályázat

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása