Mesék az Óperencián túlról és a felnőttek világából, tények a téeszesítésről

2015.06.22. 08:33 :: Sajtoiroda

A Lengemesék pitypangbóbita méretű szereplőinek újabb kalandja és az íróasztal mélyén élő Gyurmók egy kedves epizódja nyújt szórakozást a kicsiknek a vakáció kezdetén. De a felnőttek sem maradnak néznivaló nélkül: kisfilmet, dokumentum- és animációs filmet is láthatnak ezen a héten a televízióban, amit a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatott. A nézők megismerhetik az Univerzumban magányosan utazó Sina és Koré, a haldokló bolygón élő ifjú ősanya teremtés történetét, a négy napon át liftbe ragadt lány groteszk meséjét, valamint tényszerű betekintést nyerhetnek a téeszesítés – a mezőgazdaság könyörtelen kollektivizálásának – világába. A filmekhez kellemes kulturális élményt és tartalmasan eltöltött időt kívánunk mindnyájuknak!

Lengemesék – Nyár a nádtengeren

Hajóépítés - 6. rész

M2/Petőfi TV, június 22., hétfő, 9:45

a_strand_01.pngBerg Judit neve ismerősen cseng minden gyermekkönyveket ismerő szülő vagy gyerek számára. Az író népszerű Lengemesék sorozata bevezet minket a lengék világába, akik a nádas nyugalmának őrzői, az itt élő állatok védelmezői. Testük alig nagyobb, mint egy pitypang bóbitája, a bőrük éppen olyan zöld, mint a nádas, a hajuk pedig kócos barnán vagy zölden lobog a szélben. Pálfi Zsolt látványt álmodott a kis lények történeteihez. Az animációs alkotás egyes epizódjai, amelyek elkészülését a Médiatanács a Macskássy-pályázaton támogatta, körüljárják az évszakokat és kedves szórakozást nyújtanak a kicsiknek és a nagyoknak egyaránt.

Belépési nyilatkozat

Duna Televízió, június 23., kedd, 0:25

dsc_7114.JPG1959-ben a megerősödött szocialista hatalom úgy érezte, hogy nekifoghat a mezőgazdaság teljes, könyörtelen kollektivizálásához, ami a korabeli propaganda szerint a pártvezetés legmerészebb álmait is túlteljesítette. Sokszor azt a földet kellett beadni a tsz-be, amit az 1946-47-es földosztáskor kaptak az emberek. A "belépési nyilatkozat"-ot pedig mindenkinek alá kellett írni. A háromrészes film, az elszenvedők vallomásai, agitátorok visszaemlékezései és történészek segítségével tárja a néző elé a közelmúlt szinte ismeretlen szeletét, amely a mai napig hatással van a mindennapjainkra. Pap Zsolt dokumentumfilmjét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatta.

Sina és Korésina-c3a9s-korc3a9-poszter.jpg

M2/Petőfi TV, június 27., szombat, 22:35

Egy magányos utazó, a fényből született, végtelen tudású Sina az Univerzumot kutatja az Élet forrása után, hogy azt megértve ő is képes legyen a teremtésre. A világ egyedeit lemásolja, ám igazi élő egyedeket nem tud létrehozni. Egy jel mentén rátalál Koréra, a haldokló bolygón élő ifjú ősanyára, akivel együtt képesek valódi élő egyedeket teremteni. Sina azonban megirigyli a lány teremtőerejét és ez indítja el gyümölcsöző kapcsolatukat a romlás felé. Sinának meg kell küzdenie saját természetével, hogy megbocsátást nyerjen és Koréval közösen egy új, tiszta világot teremthessenek. Emil Goodman animációs teremtéstörténetét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Macskássy Gyula-pályázatán támogatta.

Gyurmók

M2, június 28., vasárnap, 15:40

a14666282fe91370a54d4800ba62aad0.jpgEgy íróasztalnak sok titka lehet. Például, hogy laknak benne. A füzetek és könyvek mellé befér egy egész miniatűr város, teljes lakosságával együtt. A lakosság képlékeny, de elszánt kis banda, akiket új otthonuk felfedezése izgalmas kalandra szólít. Ők a Gyurmók. Hozzánk, emberekhez hasonlóan őket is egy cél hajtja: a világ és egymás megismerése. Kapitány Frigyes 5 perces abszurd humorú kis történeteit a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Macskássy Gyula-pályázatán támogatta.

Incella kenyérért megy

TV2, június 28., vasárnap, 23:10

03.jpgA groteszk hangvételű kisfilm tervét egy újságcikk inspirálta. Négy napon és három éjszakán át a liftbe zárva várta szabadulását egy 18 éves, külvárosi lány, míg végül erősen lehűlve, kiszáradva, de élve megtalálták. Az ingerszegény és lepusztult környezetben ez idő alatt a ház lakói, köztük Incella szülei is, élik mindennapi életüket, és azon bosszankodnak, hogy rossz a lift. „Éhes voltam, fáztam, de volt egy kis fény és játszottam a cipőmmel, gondolkodtam, meg sokat aludtam”- válaszolta a lány az újságírók kérdéseire. Schneider Ákos és Széphelyi Júlia városi groteszkjét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Huszárik Zoltán-pályázatán támogatta.

A kisjátékfilm forgatásáról a rendezőt, Széphelyi Júliát és Schneider Ákos producert kérdeztük, amelyről itt olvashatnak.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása