Kossuth papja az ünnepre

2016.03.07. 10:12 :: Sajtoiroda

Mecenatúrás filmajánló a hosszú hétvégére is

A filmhét vetítései után a héten sem csak a televízióképernyőkön találkozhatnak a nézők a Médiatanács által támogatott mecenatúrás alkotásokkal: az Urániában az őstörténet-kutató László Gyuláról vetítenek portréfilmet, márciustól a valasz.hu-n látható az online városjáró riportfilmsorozat, a Láthatatlan Budapest második évada is; de a főváros rejtett zugaiba Varga Liviusszal is elkalandozhatnak a Spektrumon. Debütál a tradicionális Kárpát-medencei ártéri gazdálkodás ismeretterjesztő filmje, megismerhetik az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend történetét, a Hold-radarozó Bay Zoltán életét, Ráth-Végh XVII. századi szatirikus igazságszolgáltatási eseteinek tévéváltozatait, az érdi Fundoklia-völgy kőbaltás titkait és egy Argentínából hazatérő magyar festőnő hazai élményeit. Március 15-én pedig Kossuth papjának életén keresztül emlékezhetnek meg az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Dédapáim és én

Hír TV, március 7., hétfő, 14.01

dedapaim_1.jpgCarolina Mitchell festőművész magyar, skót és holland felmenőkkel is rendelkezik, jelenleg pedig Argentínában él. Hosszú idő után visszatér dédszülei hazájába, Magyarországra, hogy megtalálja saját magát, és megismerje azt az országot, amelyről olyan sokat hallott. Útja során a film felfedezi őt is: mesél magáról, a családjáról és természetesen a magyarokról. Nagy Anikó Mária filmjét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatta.

A Hold válaszolt – Portréfilm Bay Zoltánról

Duna World, március 7., hétfő, 18.05

a_hold_valaszolt.JPGA portréfilm a fizikus Bay Zoltán életpályáját mutatja be, aki a II. világháború alatt elhatározta, hogy megradarozza a Holdat. A háborús körülmények többször meghiúsították a kísérlet végrehajtását, azonban Bay nem adta fel elhatározását. Kidolgozta a jelismétlés és jelösszegzés elvét, amely 1946. február 6-án lehetővé tette a sikeres Hold-radar kísérletet. A jelösszegzés módszerével egy új tudományág, a radarcsillagászat alapjait rakta le, és bevezette a máig használatos fénysebességre alapozott új méter definícióját. Simon Judit alkotása, melyet a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatott, többek között a fizikus Washingtonban élő feleségével, Bay Júliával emlékezik a fizikusra.

Pálosok nyomában

FEM3, március 11., péntek, 00.20

palos.jpgA pálosok az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend. Csallóközi Zoltán filmje bemutatja a Lengyelországból visszatelepített pálos rend történetét, működési helyüket, a pilisi kolostorok romjait, a barlangokat, Márianosztrát, majd a visszatelepítés utáni működési helyeiket, Pécset, a Sziklatemplomot és mindenekelőtt Pálosszentkutat. A filmet a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatta.

„Áldom a Teremtőt” – Portréfilm László Gyulárólaldom_a_teremtot.png

Uránia Nemzeti Filmszínház, március 11., péntek, 18.30

Jelenczki István filmje a magyar őstörténet-kutatásnak, a kiemelkedő tudású László Gyulának állít emléket. László Gyula személyén, szellemiségén, kutatásaiban elért eredményein keresztül hitelesen ismerhetjük meg a múltunkkal kapcsolatos tudásanyagot, amely nélkül a jövőnk sem létezhetne. A film elkészülését a Magyar Média Mecenatúra program a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta.

Az élet temploma – tájgazdálkodás, ártéri gazdálkodás, öntözéses gazdálkodás

Duna World, március 12., szombat, 13.20
                     március 13., vasárnap, 7.00

az_elet_temploma.jpgMagyarország mezőgazdasága jelentős vízgazdálkodási problémákkal küzd. Volt azonban a Kárpát-medencének egy sajátos vízrendszere, amely az árvizek csapdába ejtésével, szétterítésével kiegyenlítette ezeket a csapadékingadozásokat. E gazdálkodás három feltétele: az áradó folyók megléte, a magas erdősültség és a csatornarendszert fenntartó ember munkája. Azé az emberé, aki magát e tájon Isten teremtő munkája folytatójának tekintette, azt a természeti csodát pedig – a Kárpát-medencét –, amiben élt, az élet templomának. Ez a gazdálkodási mód egyben minta és kiindulópont lehet korunk természettel együttműködni kívánó modern mezőgazdálkodási módszerei számára is. Tölgyesi Ágnes filmjét a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatta.

Fekete krónika – A három csontváz

M2 Petőfi TV, március 13., vasárnap, 23.05
                     március 14., hétfő, 4.40

fekete_kronika.JPGA művelődéstörténet furcsaságai megörökítésének szentelte életét Ráth-Végh István író. Fekete krónika című kötetének szatirikus-humoros történeteit Pajer Róbert rendező vitte filmvászonra a Médiatanács Fehér György tévéfilmes pályázatán nyert támogatásából. Az újabb epizódok – A három csontváz és A velencei pékinas – különleges és izgalmas igazságszolgáltatási eseteket mutatnak be a XVII. századból. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

A kőbaltás ember

Spektrum, március 14., hétfő, 9.00

a_kobaltas_ember_1.jpgA tavalyi gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon a legjobb animáció technikai díját elnyerő, szokatlan, modern képi világú ismeretterjesztő film paleodetektívje Budapestről autózik az érdi Fundoklia-völgybe. A néhol 30 méter széles mély völgyben az őskori vadászok könnyedén elejthették a zsákmányt. A csontok tanúsága szerint ezt elég hatékonyan végezték, a lelőhelyen ugyanis legalább 500 barlangi medve csontjait találták meg a régészek. A medvevadászok amilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan el is tűntek erről a vidékről, nyomukat azonban betemette a lösz, ami megőrizte őket az utókornak. Gauder Áron filmjét a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta.

Budapest Underground

Spektrum, március 14., hétfő, 9.30 (1. rész)
                 március 15., kedd, 9.30 (2. rész)

Budapest Underground – beharangozó 1. from Filmjungle on Vimeo.

A film a főváros legrejtettebb zugaiba kalauzolja el a nézőket, a Budai-hegység páratlan képződményekkel büszkélkedő barlangjaitól a Várhegy kazamatáin keresztül a Kőbánya alatti elárasztott pince- és bányarendszerig. A kamera elkíséri a kutatóbúvárokat Európa legnagyobb termálvizes barlangjába, a Molnár János-barlangba, hogy megérthessük, miként vált Budapest a fürdők városává. Lerner Balázs ismeretterjesztő filmje a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának köszönhetően készülhetett el.

Kossuth papja

Duna TV, március 15., kedd, 20.00

Árulás, csalódás, igazságtalanság, rabság, gyász, reménytelenség, és a mindezek ellenére pislákoló és újjáéledő hűség. Erről szól Tóth Máté Miklós történelmi tárgyú regénye, amely alapján Dánielfy Zsolt megrendezte játékfilmjét. A film az 1848–49-es szabadságharcban tevékenyen részt vevő, majd ezért a megtorlás idején halálra ítélt lelkész és író Könyves Tóth Mihály sorsára vetítve mutatja be a nemzet történelmi fordulópontjait. A debreceni Göcsej Filmfesztivál fődíját 2015-ben elnyert alkotás elkészülését a Médiatanács a Fehér György-pályázaton támogatta.

Láthatatlan Budapest

YouTube, valasz.hu, március 15., kedd (II. évad 2. rész)

(I. évad – teljes)

(II. évad – előzetes)

Sötét pincék, lenyűgöző kilátású tornyok, labirintusként kanyargó járatok, elhagyatott temető: Réti László és Borbás Barna városjáró videóriport-sorozata olyan különleges fővárosi helyszínekre kalauzol bennünket, amelyek javarészt láthatatlanok és ismeretlenek még a tősgyökeres budapestiek számára is. Így többek között ellátogathatunk az Országház kupolájába, a Várhegy lezárt barlangjárataiba, Budapest legjobb teraszára, a kőbányai sörgyár alatti földalatti világba, s megtudhatjuk azt is, hogy hol laknak a Szent István Bazilika harangjai. A Médiatanács Neumann János online filmes pályázatán támogatott rövid epizódokból álló riportfilmsorozat teljes első évada már megtekinthető az interneten, a második évad 2. része pedig március 15-én, kedden debütál.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása