Mecenatúra-sikerek: Az Árulók és az Egy nő fogságban is Filmdíjas lett

2018.03.12. 13:18 :: Sajtoiroda

Vasárnap este harmadszor osztották ki a Magyar Filmdíjakat a Filmhetet lezáró gálán a Vígszínházban. A Magyar Filmakadémia Egyesület a Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsának támogatásával február 8. és 11. között rendezte meg a seregszemlét, ahol azok a filmek versenyeztek, amelyeket 2017-ben mutattak be a mozikban vagy a televízióban. Öt kategóriában 131 film került a nézők elé – számos mecenatúrás indulóval –, és a tévéfilmes, a dokumentumfilmes, valamint az animációs kategóriát is egy-egy Mecenatúra-támogatott alkotás nyerte.

article.jpgA legjobb tévéfilmnek választott Árulókért Fazakas Péter nemcsak a filmes díjat nyerte el, hanem a legjobb rendezés díját is, Köbli Norbert pedig megkapta a legjobb tévéfilmes forgatókönyvnek járó elismerést. Az Árulókban való játékáért a legjobb női főszereplőként Sztarenki Dórát, legjobb férfi főszereplőként pedig Hegedűs D. Gézát ismerték el. Az Árulók igaz történet Illés Béláról, a rejtői kalandorról, aki félig magyar íróként, félig szovjet őrnagyként "politikailag hasznos" propagandaanyagokat állított elő, hogy a hazánkat megszálló szovjet hadsereg imázsát javítsa a kirabolt, megerőszakolt magyar lakosság körében.

A nagy sajtóvisszhangnak örvendő Egy nő fogságban nyert a dokumentumfilmek között. Tuza –Ritter Bernadett szívszorító alkotása egy magyar nő sorsát követi nyomon, akit több, mint egy évtizeden át tartott rabszolgaként egy család Budapesttől nem messze. A főhős kilátástalan helyzete ellenére elhatározza, hogy tíz év után megpróbál kitörni a fizikai és lelki elnyomásból, hogy visszanyerje szabadságát és lányával új életet kezdjen.

A legjobb animációs alkotás díját Pataki Szandra filmje, a WireLess hozta el, ami a rendező szerzői filmje arról, hogyan kapcsolódik össze a világ összes embere egyetlen egységgé az őket összekötő huzal segítségével, és hogyan hatnak egymásra a cselekedeteink.

A díjátadón tarolt az Arany Medve-díjas, Oscar-jelölt Testről és lélekről is, a legjobb filmnek, a legjobb forgatókönyvnek, a legjobb rendezőnek, a legjobb női főszereplőnek (Borbély Alexandra) és a legjobb női mellékszereplőnek (Tenki Réka) járó díjat is elhozták az alkotók.

Az operatőri díjat Rév Marcell kapta a Jupiter holdjáért, a legjobb jelmez díja Bárdosi Ibolyának járt a Kincsemért, a legjobb zeneszerző Szemző Tibor lett az 1945 című filmért, a közönségdíjas pedig a Kincsem című alkotás lett, Herendi Gábor rendezése.

A Magyar Filmdíjakhoz és a fesztiválon való részvételhez minden Mecenatúra-támogatott film alkotóinak szívből gratulálunk!

komment

Címkék: Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Filmhét

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása