„Bár láttam volna előbb ezt a filmet, engem jobb emberré tett” – Interjú a Lili című dokumentumfilm alkotóival

2019.12.16. 12:23 :: Sajtoiroda

Szalisznyó Lili 56-os menekültként érkezett Ausztráliába. Az ott született lánya, Edit tinédzserként tudta meg, hogy édesanyja annak idején nem csak szülőföldjét, hanem kétéves lányát is hátrahagyta. A Médiatanács támogatásával készült Lili – Az én anyám, az én lányom című dokumentumfilm az ő történetük. A film szerepelt a Sydney Filmfesztivál versenyprogramjában, és december 17-én a Premier Kultcaféban is vetítik. A rendezővel, Hegedüs Péterrel és Muhi András vezető producerrel beszélgettünk.

komment

Címkék: interjú dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Hegedüs Péter Muhi András

Egy ’68-as magyar sikertörténet (?) Romániában – interjú Daczó Katalin dokumentumfilm-rendezővel

2019.11.29. 13:09 :: Sajtoiroda

Valóban jól járt Csíkszereda azzal, hogy megyeszékhely lett?

Bő fél évszázada a Ceausescu-diktatúra Romániájában, 1968. február 13-án a megyerendszer kialakításakor sikerrel vonultak az utcára érdekeik védelmében a magyar emberek Csíkszeredában: a diktátor visszavonta Székelyudvarhelyt kijelölő döntését, így az eredeti terveknek megfelelően mégis Csíkszereda lett Hargita megye központja. A legendássá vált eseményekről Daczó Katalin készített dokumentumfilmet a Médiatanács mecenatúrás támogatásával, Megyecsinálók címmel. A filmet december 1-jén, vasárnap, 21 óra 35 perckor tűzi műsorára a Duna World. A rendezővel többek között arról beszélgettünk, mi volt Ceausescu célja a megyésítéssel, és miért hajolt meg a magyar tüntetők akarata előtt.

komment

Címkék: interjú dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Daczó Katalin

Egyedül készítették a plakátot, és most egyedül is maradt – interjú Ducki Witek dokumentumfilmessel

2019.11.08. 09:01 :: Sajtoiroda

Plakátmagány címmel vasárnap 14:50-kor mutatja be a Duna TV Ducki Witek személyes, családias ismeretterjesztő filmjét, amely a magyar plakátszakma nagyjait szólaltatja meg a Médiatanács támogatásával. A rendezővel arról beszélgettünk, hogy mitől magányosak a plakátok, hogy milyen a családi barátokat meginterjúvolni, és hogy miként lehet berlini albérletet szerezni egy lopott plakáttal.

komment

Címkék: interjú ismeretterjesztő film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Ducki Witek

Összeszeded a tényeket, kettőt hátralépsz és hagyod a nézőt végigmenni az úton – interjú Szentgyörgyi Bálinttal

2019.10.21. 10:22 :: Sajtoiroda

A Nagy Imrét és 19 másik ötvenhatos forradalmárt halálra ítélő Vida Ferenc életét kíséri végig Szentgyörgyi Bálint első dokumentumfilmje. A vádlott vádló a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjában készült el és október 23-án 18:40-kor látható a Duna Televízió műsorán.

komment

Címkék: interjú dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Ember Judit-pályázat Szentgyörgyi Bálint

A kezdeti idegenkedéstől az elfogadásig – év végén érkezik Miklauzic Bence új tévéfilmje

2019.10.09. 13:17 :: Sajtoiroda

Miklauzic Bence filmjének hőse, a külvárosi étkezdét üzemeltető, nagyszájú Nino pénzzavarba kerül, de nehezen talál hitelezőt. Az utolsó esélyt egy alapítványi támogatás jelenti számára, amelyben megváltozott munkaképességű személyeket kell foglalkoztatnia. A munka során hamar kiderül, hogy nemcsak a kifőzde, de maga a tulajdonos stílusa sem igazán EU-konform. A Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült Nino bárkáját november végén tűzi műsorára a közszolgálati televízió.

komment

Címkék: ajánló természetfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Miklauzic Bence Fehér György

Az Akik maradtak nem sebfeltépés, hanem pont az ellenkezője – interjú Tóth Barnabással

2019.09.26. 14:11 :: Sajtoiroda

Magyarország idei Oscar-delegált filmjének rendezője, Tóth Barnabás abban bízik, hogy sikerül azokat is beinvitálnia az Akik maradtak nézői közé, akik egyelőre fenntartásokkal kezelik az alkotását. A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programjában készült filmet valóban inkább a felemelő légkör, mint a letargia járja át, annak ellenére, hogy hősei a túléléssel küszködnek. A filmet mától játsszák a mozikban.

komment

Címkék: interjú tévéfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Fehér György Tóth Barnabás

A test nyelve pontosabb, mint a szavak – Szabó Réka A létezés eufóriájáról

2019.08.22. 15:12 :: Sajtoiroda

Fahidi Éva húszévesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból. Bár mindig is a tánc szerelmese volt, arra nem számított, hogy hetven évvel később kapja az első felkérést színpadi szereplésre egy róla szóló kétszereplős táncszínházi előadásban. A valószínűtlen ötlet gazdája Szabó Réka, a Tünet Együttes társulat vezetője, aki párhuzamosan rendezte a Sóvirág című színpadi előadást és az annak megszületését a Médiatanács támogatásával dokumentáló filmet, A létezés eufóriáját is.

komment

Címkék: interjú Magyar Média Mecenatúra

„A szabotázs fikció, nem történelemóra” – interjú Breier Ádám hangjáték-rendezővel

2019.08.02. 11:45 :: Sajtoiroda

A napokban került fel a YouTube-ra Breier Ádám kétszereplős hangjátéka, A szabotázs, amely megtörtént eseményeken alapul. A történet a Szabad Nép egyik 1951-es, nyugatra kiküldött példányával foglalkozik: a napilap egy oldalát magyar ellenállók egy orosz nyelvű üzenetre cserélték ki, amely segélykiáltásként szolgált. A rendezővel beszélgettünk arról, hogy miért lehet létjogosultsága a hangjátékoknak, milyen a konspirációra alkalmas rádiós helyszín, és milyen, amikor Bodrogi Gyula siet.

komment

Címkék: interjú hangjáték Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Breier Ádám

Mindenkiben megvan a játékosság – interjú Simonyi Balázzsal a Margitfilmről

2019.07.15. 14:55 :: Sajtoiroda

Földessy Margit máig aktív színjátszó- és drámastúdiója a nyolcvanas években indult. Sokan évtizedeken át jártak hozzá. Ilyen kitartó résztvevő volt Simonyi Balázs is, aki a dokumentumfilm eszközeivel eredt a legendás közösség titkainak nyomába. A mecenatúratámogatással készült Margitfilmet július 17-én 15:00-kor vetíti az M5.

komment

Címkék: interjú dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Simonyi Balázs

A jó történet csapda – interjú Holtai Gáborral, a Papírlélek rendezőjével

2019.07.03. 13:56 :: Sajtoiroda

Furcsa szerelmi háromszögnek lehetünk tanúi a Papírlélek című kisfilm nézése közben. Ági, a volt kedves ugyanis szellem alakjában kísért régi szerelme, Dani lakásán, közben pedig a férfi bimbózó kapcsolatát próbálja szabotálni. A Magyar Média Mecenatúra Program Huszárik Zoltán-pályázatán támogatott kisfilmet július 7-én, vasárnap, 23 óra 5 perckor tűzi műsorára a Petőfi TV. A film kapcsán a rendezővel, Holtai Gáborral többek között a kísértetfilmek létjogosultságáról, a jó történetekről és a nehéz rendezői döntésekről beszélgettünk.

komment

Címkék: interjú kisjátékfilm médiatanács Magyar Média Mecenatúra Huszárik Zoltán Holtai Gábor

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása