A kezdeti idegenkedéstől az elfogadásig – év végén érkezik Miklauzic Bence új tévéfilmje

2019.10.09. 13:17 :: Sajtoiroda

Miklauzic Bence filmjének hőse, a külvárosi étkezdét üzemeltető, nagyszájú Nino pénzzavarba kerül, de nehezen talál hitelezőt. Az utolsó esélyt egy alapítványi támogatás jelenti számára, amelyben megváltozott munkaképességű személyeket kell foglalkoztatnia. A munka során hamar kiderül, hogy nemcsak a kifőzde, de maga a tulajdonos stílusa sem igazán EU-konform. A Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült Nino bárkáját november végén tűzi műsorára a közszolgálati televízió.

Címkék: ajánló természetfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Miklauzic Bence Fehér György

Az Akik maradtak nem sebfeltépés, hanem pont az ellenkezője – interjú Tóth Barnabással

2019.09.26. 14:11 :: Sajtoiroda

Magyarország idei Oscar-delegált filmjének rendezője, Tóth Barnabás abban bízik, hogy sikerül azokat is beinvitálnia az Akik maradtak nézői közé, akik egyelőre fenntartásokkal kezelik az alkotását. A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programjában készült filmet valóban inkább a felemelő légkör, mint a letargia járja át, annak ellenére, hogy hősei a túléléssel küszködnek. A filmet mától játsszák a mozikban.

Címkék: interjú tévéfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Fehér György Tóth Barnabás

A test nyelve pontosabb, mint a szavak – Szabó Réka A létezés eufóriájáról

2019.08.22. 15:12 :: Sajtoiroda

Fahidi Éva húszévesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból. Bár mindig is a tánc szerelmese volt, arra nem számított, hogy hetven évvel később kapja az első felkérést színpadi szereplésre egy róla szóló kétszereplős táncszínházi előadásban. A valószínűtlen ötlet gazdája Szabó Réka, a Tünet Együttes társulat vezetője, aki párhuzamosan rendezte a Sóvirág című színpadi előadást és az annak megszületését a Médiatanács támogatásával dokumentáló filmet, A létezés eufóriáját is.

Címkék: interjú Magyar Média Mecenatúra

„A szabotázs fikció, nem történelemóra” – interjú Breier Ádám hangjáték-rendezővel

2019.08.02. 11:45 :: Sajtoiroda

A napokban került fel a YouTube-ra Breier Ádám kétszereplős hangjátéka, A szabotázs, amely megtörtént eseményeken alapul. A történet a Szabad Nép egyik 1951-es, nyugatra kiküldött példányával foglalkozik: a napilap egy oldalát magyar ellenállók egy orosz nyelvű üzenetre cserélték ki, amely segélykiáltásként szolgált. A rendezővel beszélgettünk arról, hogy miért lehet létjogosultsága a hangjátékoknak, milyen a konspirációra alkalmas rádiós helyszín, és milyen, amikor Bodrogi Gyula siet.

Címkék: interjú hangjáték Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Breier Ádám

Mindenkiben megvan a játékosság – interjú Simonyi Balázzsal a Margitfilmről

2019.07.15. 14:55 :: Sajtoiroda

Földessy Margit máig aktív színjátszó- és drámastúdiója a nyolcvanas években indult. Sokan évtizedeken át jártak hozzá. Ilyen kitartó résztvevő volt Simonyi Balázs is, aki a dokumentumfilm eszközeivel eredt a legendás közösség titkainak nyomába. A mecenatúratámogatással készült Margitfilmet július 17-én 15:00-kor vetíti az M5.

Címkék: interjú dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Simonyi Balázs

A jó történet csapda – interjú Holtai Gáborral, a Papírlélek rendezőjével

2019.07.03. 13:56 :: Sajtoiroda

Furcsa szerelmi háromszögnek lehetünk tanúi a Papírlélek című kisfilm nézése közben. Ági, a volt kedves ugyanis szellem alakjában kísért régi szerelme, Dani lakásán, közben pedig a férfi bimbózó kapcsolatát próbálja szabotálni. A Magyar Média Mecenatúra Program Huszárik Zoltán-pályázatán támogatott kisfilmet július 7-én, vasárnap, 23 óra 5 perckor tűzi műsorára a Petőfi TV. A film kapcsán a rendezővel, Holtai Gáborral többek között a kísértetfilmek létjogosultságáról, a jó történetekről és a nehéz rendezői döntésekről beszélgettünk.

Címkék: interjú kisjátékfilm médiatanács Magyar Média Mecenatúra Huszárik Zoltán Holtai Gábor

„Vannak sikertörténetek, vannak, ahol vért izzadnak, és van, amikor csak a dokumentálás marad” – interjú Margittai Gábor és Major Anita rendezőkkel

2019.06.25. 13:40 :: Sajtoiroda

Dokumentumfilm kategóriában kapott különdíjat az idei Savaria Filmszemlén Margittai Gábor és Major Anita az erdélyi szórványmagyarsággal és nemességgel foglalkozó Tiltott kastélyok kilencrészes online sorozatának legutóbb közzétett két epizódja, a Küküllővári Hallerek és a Marosvécsi Kemények. A szérián a Médiatanács támogatásával dolgozó alkotópáros arról is mesélt blogunknak, hogy milyen szerepet talál magának a mai nemesség, mit jelent Erdélyben egy térdig érő kastély, és miként egyeztethető össze a mackónadrág az arisztokráciával.

Címkék: interjú online film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Margittai Gábor Major Anita

Az utolsó vacsora: „megérte negyven évet várni”

2019.06.07. 08:37 :: Sajtoiroda

Az Oscar-díjas Rófusz Ferenc éppen negyven év várakozás után készült el Az utolsó vacsora című filmmel, 1978-ban ugyanis politikai okokból nem engedélyezték a megvalósítását. A világhírű Leonardo-képet megelevenítő tizenegyperces animációs film egyszerre hívja fel a figyelmet a milánói freskó visszafordíthatatlanul romló állapotára, miközben szimbolikusan a mai Európa látleleteként is működik. A mecenatúratámogatással készült filmet június 9-én 22:20-kor vetíti a Duna TV. A premier alkalmából a rendezővel beszélgettünk.

Címkék: interjú animációs film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Rófusz Ferenc

Mecenatúrás díjzápor Gödöllőn és Szombathelyen

2019.05.28. 10:27 :: Sajtoiroda

Két meghatározó hazai filmszemlén is záporoztak a díjak a Médiatanács Magyar Mecenatúra Programja által támogatott filmekre. A kettő közös halmaza Török Zoltán Fehér szarvasa, amely a gödöllői V. Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon és a szombathelyi 6. Savaria Filmszemlén is a kategóriája legjobbjának bizonyult.

Címkék: Magyar Média Mecenatúra Savaria Filmszemle Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál

Médiatanács: ingyenes, online nézhető animációs válogatás gyereknapra

2019.05.24. 10:03 :: médiatanács

A közelgő gyereknap alkalmából harmincnégy animációs filmet és sorozatot ajánl a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa azokból a filmekből, amelyeket a Magyar Média Mecenatúra Programban támogatott és jelenleg online nézhetők. Az érdeklődők egyebek mellett népmesékből, gyerekdal-feldolgozásokból, űrutazást, történelmet, természettudományi ismereteket bemutató vagy épp a családról, barátságról, városi életről szóló alkotásokból válogathatnak.

Címkék: gyermekek animációs film

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: dr. Karas Monika elnök, dr. Auer János, dr. Kollarik Tamás, dr. Koltay András, dr. Vass Ágnes.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra