„…a táncot ugyanolyan szinten és ugyanolyan lelkiismeretességgel kell megtanulni, mint az anyanyelvet.”

2014.02.11. 15:26 :: Sajtoiroda

Emlékszik az 1983-as István, a király monumentális táncjeleneteire? Maga előtt látja az egykori Kőműves Kelemen, a Csíksomlyói passió vagy az Egri csillagok koreográfiáját? Tudja, hogy a magyar néptánc motívumain kívül mi az, ami összeköti ezeket az előadásokat? Igen, a koreográfusuk, Novák Ferenc, vagy ahogy a szakmában hívják, Novák Tata. A neves táncművész munkásságáról készült dokumentumfilmet ma este 21.30-kor mutatja be a Duna World. A Tatafilm című alkotást a Médiatanács az Ember Judit-pályázat keretein belül támogatta.

Tatafilm_20140211_tata_instruál_jo.jpgRészlet a filmből – Novák Ferenc instruálja a táncosait

Novák Ferenc élő legenda. Tevékenységén végigtekintve képet kaphatunk nemcsak az ő életútjáról, hanem a magyar néptáncművészet fejlődéséről is. Mindenki elismeréssel beszél róla, elhivatottsága és tehetsége a mai napig segít abban, hogy a népi kultúra és a tánc átöröklődjön a következő generációkra.

A most elkészült dokumentumfilmben megszólalnak Tata volt tanítványai, valamint színészek és rendezők, akik együtt dolgoztak a koreográfussal, így többek között Román Sándor, Hegedűs D. Géza, Marton László és Koltay Gábor, valamint méltatja édesapja munkásságát a koreográfus lánya, a Jászai-díjas Novák Eszter is.

A Tata 80. születésnapja alkalmából készült portréfilm kísérletet tesz arra, hogy bemutassa a „Tata-csodát”, vagyis azt, hogy egy elhivatott, erős személyiség hogyan képes mind többet és többet adni a környezetének, és hogyan képes megváltoztatni a körülötte élők és tevékenykedők gondolkodásmódját.

A filmhez jó szórakozást és tartalmas kikapcsolódást kívánunk!

1 komment

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása