Tájékozódjon tévézve a világ izgalmas jelenségeiről!

2015.04.27. 16:34 :: Sajtoiroda

Az NMHH Médiatanácsa 2011 óta 153 dokumentumfilm és 129 ismeretterjesztő alkotás elkészülését támogatta több mint 2 milliárd forinttal. Ezen a héten ezekből az érdekes és informatív alkotásokból csemegézhetnek, akik szeretnek tévézve tanulni. Szó lesz a dél-tiroli autonómiáról, bebarangolhatjuk a Budapest alatt húzódó barlangrendszert, megtudhatjuk, hogyan élték meg a II. világháborút Kemenesalján, képet kaphatunk az MTA Lendületben programjáról, megismerhetünk két rendkívüli székely férfit, II. világháborús hősök történetén izgulhatunk és bepillanthatunk a modern csikósok mindennapjaiba. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

A béke ára – a dél-tiroli autonómia

Duna World, április 27., hétfő, 16.40

dscn1103.JPGDél-Tirol helyzetét sokan hasonlítják Székelyföldéhez, mindkét régió földrajzilag elkülönül az anyaországtól, lakosságuk országos szinten kisebbségi helyzetben van, saját tartományaikban mégis többséget képeznek. A film azt a példaértékű autonómiát mutatja be, amelyet a dél-tiroli helyzetben a felek ki tudtak alakítani. Feltárja azokat a kompromisszumokat, amelyeket a dél-tiroli német anyanyelvűek és az olasz állam meghoztak, és amelyek mentén egy jól működő, gazdaságilag stabil és sokat termelő közösség tud együtt élni a területen. Az alkotás elkészülését az NMHH Médiatanácsa az Ember Judit-pályázaton támogatta.

Budapest Underground

  1. rész: Spektrum TV, április 27., hétfő, 17.00budapestunderground_poster_hun_1_1.jpg
                                   április 28., kedd, 2.45
                                   április 30., csütörtök, 4.30
  2. rész: Spektrum TV, április 28., kedd,17.00
                                   április 29., szerda, 2.45
                                   május 1., péntek, 4.30

A film a főváros legrejtettebb zugaiba kalauzolja el a nézőket, a Budai-hegység páratlan képződményekkel büszkélkedő barlangjaitól a Várhegy kazamatáin keresztül a Kőbánya alatti elárasztott pince- és bányarendszerig. A kamera elkíséri a kutatóbúvárokat Európa legnagyobb termálvizes barlangjába, a Molnár János barlangba (amely barlangról önálló filmet is támogat a Médiatanács), hogy megérthessük, miként vált Budapest a fürdők városává, és benézünk a belváros alatti, máig lezárt bunkerbe is. A film a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának köszönhetően készülhetett el. A Természetfilm.hu stábjával készült interjúnkat ITT olvashatják.

A háború mindennapjai

  1. rész: Duna TV, április 27., hétfő, 23.25
  2. rész: Duna TV, május 4., hétfő, 23.20

001_egyhazashetye_foszolgabiro_level.jpgMi történt pontosan az 1945. márciusi szovjet megszállás idején azokban a falvakban, ahol nem voltak harcok, „csak” halál, erőszak, rablás, szenvedés? Kemenesalja, a rendező szülőföldje ilyen hely volt, lakói pedig rengeteg borzalmon mentek keresztül. A film felidézi ezeket a hónapokat, az akkor ott élők emlékezetére támaszkodva és a korabeli magyar dokumentumokat, levelezéseket és az azóta feltárt anyagokat segítségül hívva. Az alkotás a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán nyert támogatást.

Hősök aranygárdája

Duna World, április 28., kedd, 16.15

still0908_00038.jpgMagyarország elveszítette a második világháborút. A tudatos deheroizálás teljesen egyoldalú képet festett a magyar katonákról, akik gyakran áldozatokként vagy hősökként élték át a harcokat vagy haltak meg a világháborúban. A film azok közül a hőstettek közül villant fel párat, amelyeket 1942 szeptembere és 1945 januárja között a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Éremmel jutalmaztak, ezzel pedig képet ad a Magyar Királyi Honvédség második világháborús harcászati szerepéről. A film a Médiatanács Ember Judit-pályázatának köszönhetően készülhetett el.

Lendületben

1-2. rész: Duna World, április 29., szerda, 16.15

fiatalok-lenduletben-programiroda3_1.jpgA Magyar Tudományos Akadémia 2009-ben indította el Lendület programját, amelynek lényege, hogy a fiatal kutatókat hazacsábítsák, itthon marasztalják. A kiválasztott fiatalok nemcsak kivételes tehetségek, hanem kivételes lehetőségeket is kaptak. A Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatán támogatott alkotás bemutatja a programot és a kereteiben támogatott rendkívüli tehetségű fiatal kutatókat.

Két székely

Duna World, május 1., péntek, 16.00
Duna TV, május 2., szombat, 23.00

bk4.jpgPárhuzamos portré Barabási-Albert László hálózatkutatóról és Kolumbán Gábor tanár-gazdálkodóról. A film a hálózatok dinamikáját kutató nemzetközi hírű tudós és a világtól visszavonultan, ötven bivallyal együtt élő tanár ellentétére épül és felváltva, majd a végén összefonódva mutatja be a két székely férfi nem mindennapi életét. A filmet a Médiatanács támogatta az Ember Judit-pályázaton. A rendezővel, Lukács Csabával hamarosan interjú olvasható blogunkon.

Csikósok robogón és lóháton

Duna World, május 1., péntek, 17.00

A hortobágyi pusztán, a sík vidéken pásztorok terelik a méneseket. Alkonyattájt a tűz mellett összegyűlnek és csöndesen beszélgetnek vagy énekelnek. A külföldi látogatókban, de gyakran honfitársainkban is ilyen romantikus kép él a puszta királyainak nevezett csikósok és a pásztorrend többi tagjainak mindennapjairól. A valóság azonban egészen más, ezt mutatja be a Médiatanács Ember Judit-pályázatán támogatott film.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása