Budapest Bár, Balatonszárszó

2015.06.08. 12:23 :: Sajtoiroda

Ezen a héten akkor is megtalálja az Önnek való műsort a Mecenatúra-filmek között, ha könnyed és akkor is, ha informáló, elgondolkodtató vagy esetleg politikai-történelmi filmre vágyik. A Budapest Bár zenekar történetéről szóló dokumentumfilmet az M2, a ’43-as szárszói találkozóról készült alkotást a Duna World, a élet és a halál kérdéskörét taglaló ismeretterjesztő filmet pedig a TV2 tűzi műsorára. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Budapest Bár – A pesti dal története

M2, június 11., csütörtök, 23.35

0c6j3512.JPGA Budapest Bár zenéjét már szinte senkinek sem kell bemutatni. A régi dalok újszerű, fiatalos feldolgozásával sikert arató zenekar fő célja, hogy a fiatalokat is táncra bírja akkor, amikor század eleji zenék csendülnek fel a húrokon. A filmben a cigányzenészek és a popzenészek találkozása is megtörténik, akiknek sok mindenben eltérő, mégis lényegét tekintve hasonló az életük. Tóth Tamás filmjének egyik fő pozitív üzenete az ő egymásra találásuk és összefogásuk. A film a Médiatanács Ember Judit-pályázatának forrásából készülhetett el.

A szárszói időkapszula

Duna World, június 13., szombat, 17.15

3_1.jpg1943-ban Balatonszárszón neves írók és lelkes olvasók vitatták meg a magyarság és az európaiság kérdését. A találkozón többen felvetették a „harmadik út” gondolatát: ahelyett, hogy beállnának bármely politikai, kulturális, ideológiai fősodrásba, egy harmadik lehetőség kialakításában látták a megoldást. 2013-ban SZÁRSZÓ 70 címmel konferenciát tartottak a ’43-as találkozó emlékére Lakiteleken. Talpassy Zsombor dokumentumfilmje a konferencia eseményeit örökíti meg, valamint történészek és szociológusok segítségével számot vet azzal a kérdéssel, amelyet Kodály Zoltán így hagyott ránk: "Tudunk-e Európa és Ázsia kultúrája közt nem ide-oda hányódó komp lenni, hanem híd, s talán mindkettővel összefüggő szárazföld?" A film elkészülését a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

Befogad és kitaszít a világ

TV2, június 14., vasárnap, 23.45

Mikor kezdődik az élet és mi van utána? Mikortól van lelke egy embernek? Egyáltalán van-e lélek? Mi van az élet után? Mennyország? Lélekvándorlás? Semmi? Mit mond erre a tudomány és a vallás? Skrabski Fruzsina rendező filmjében különböző gondolkodású embereket szembesít egymással: próbál pártatlan lenni és minden nézőnek biztosítani azt a szabadságot, hogy önállóan eldönthesse, melyik vallás, vagy megszólaló nézeteit osztja. Az alkotás a Médiatanács Kollányi-pályázatán nyert támogatásból készülhetett el.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása