Új tévéfilmet mutat be a Duna TV

2015.09.16. 15:22 :: Sajtoiroda

Szeptember 19-én, szombaton, 19.30-kor mutatja be a Duna TV Madarász Isti A fekete múmia átka című új tévéfilmjét, amely egy Rejtő Jenő-kisregény feldolgozása alapján készült. Az e heti Mecenatúra-kínálat azonban e mellett is tartogat érdekes néznivalót: látható lesz például a Ketten Párizs ellen harmadik, egyben befejező része, dokumentumfilmet nézhetünk meg a budapesti 1. honvéd gyalogezred történetéről, természetfilmesekkel kalandozhatunk el Budapest alá, irodalmi asszonysorsokkal ismerkedhetünk meg Erdős Renée és Ignácz Rózsa történetén keresztül, ősemberek vadászási szokásait térképezhetjük fel, valamint hasznos növénytermesztési tippeket kaphatunk rimóci öreg gazdáktól. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Tisztelet a hősöknek - A budapesti 1. honvéd gyalogezred története

Duna World, szeptember 16., szerda, 17.30

A film az 1848-ban alakult Nemzetőrség utódaként a Károlyi kormányig létező budapesti 1. honvéd gyalogezred valamint az első világháborúban hősiesen helytálló katonák, csaták története.

Benedek Zsolt filmjének elkészülését a Médiatanács támogatta a Kollányi Ágoston-pályázaton.

Ketten Párizs ellen

3. rész: Duna TV, szeptember 16., szerda, 20.30

A Ketten Párizs ellen háromrészes filmsorozata két budai gimnazista, Radonyi Laci és Pali könnyed kalandjait meséli el, ahogy nemes egyszerűséggel fogják magukat és kimennek Párizsba, csak azért, hogy Laci így tudjon tetszelegni nőideálja előtt. Nem probléma, hogy egy mukkot sem beszélnek franciául, hiszen meg lehet azt tanulni szótárból is. A filmben természetesen feltűnnek a kis francia nők, akikbe feltétlenül szerelmesnek kell lenni. Aztán Laci és Pali, amikor úgy érzik, már eléggé kiéhezték magukat, hazasürgönyöznek, de jelentősebb összeg helyett csak a rigorózus Berta néni érkezik meg, hogy valóra váltsa a korábban beígért pofonokat. Papp Gábor Zsigmond filmjét a Médiatanács a Fehér György-pályázaton támogatta.

Budapest Underground

1. rész: Spektrum TV, szeptember 17., csütörtök, 9.30
2. rész: Spektrum TV, szeptember 17., csütörtök, 6.30 és szeptember 18., csütörtök, 9.30

A film a főváros legrejtettebb zugaiba kalauzolja el a nézőket, a Budai-hegység páratlan képződményekkel büszkélkedő barlangjaitól a Várhegy kazamatáin keresztül a Kőbánya alatti elárasztott pince- és bányarendszerig. A kamera elkíséri a kutatóbúvárokat Európa legnagyobb termálvizes barlangjába, a Molnár János-barlangba, hogy megérthessük, miként vált Budapest a fürdők városává. A film a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának köszönhetően készülhetett el. A Természetfilm.hu stábjával készült interjúnkat ITT olvashatják.

Asszonysorsok és nőszerepek a magyar irodalomban 1-2.

Duna World, szeptember 17., csütörtök, 17.30

Száz éve még erkölcstelenségnek tartották a nők önmegvalósítását, mégis, az asszonyok közül többen elindultak az elismert íróvá válás útján.

Oláh Kata filmsorozatában Erdős Renée-t és Ignácz Rózsát ismerheti meg a közönség a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatán nyert támogatásnak köszönhetően.

A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

A kőbaltás ember

Spektrum TV, szeptember 18., péntek, 6.30

A filmsorozat paleo-detektívje Budapestről autózik az érdi Fundoklia-völgybe. A néhol 30 méter széles, mély völgyben az őskori vadászok könnyedén elejthették a zsákmányt. A csontok tanúsága szerint ezt elég hatékonyan csinálták, a lelőhelyen ugyanis legalább 500 barlangi medve csontjait találták mega régészek. A medvevadászok amilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan el is tűntek erről a vidékről, nyomukat azonban betemette a lösz, ami megőrizte őket az utókornak. Gauder Áron filmjét a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta.

A fekete múmia átka

Duna TV, szeptember 19., szombat, 19.30

fekete_mumia_atka_plakat.jpgMadarász Isti tévéfilmje egy Rejtő Jenő-kisregény alapján készült.

A történet helyszíne egy kávéház, ahol a Rejtő-korabeli írók mindennapjaikat tengetik és írják sikeresebb vagy kevésbé sikerült regényeiket.

A fordulatos történet főbb szerepeiben Haumann Pétert, Szervét Tibort és Schmied Zoltánt láthatjuk, az írókat alakító színészek között pedig feltűnik Kovács Lajos, Józsa Imre, Molnár Gusztáv és Hegedűs D. Géza.

A sztárnévsort felvonultató alkotás elkészülését a Médiatanács a Fehér György-pályázaton támogatta.

A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Kellene kiskert, bőtermő!

A mák: TV paprika, szeptember 20., vasárnap, 5.10
A borsó és a hagyma: TV paprika, szeptember 21., hétfő, 5.10

A városias jellegű fogyasztói szokások egyre inkább elterjednek a falvakban is, ami azt eredményezi, hogy az a tudásbázis, amelyen a paraszti kultúrában elterjedt növénytermesztés alapult, lassan eltűnni látszik. A 15 perces részekből álló sorozat rögzíti az öregek által felhalmozott ismeretanyagot és bemutatja a Nógrád megyei Rimócon élők hagyományait. A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta. A rendezővel, Székely Orsolyával készített interjúnkat ITT olvashatják.

komment

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása