Gyulai kolbász, egy burdosház, misszió és bomlasztás

2015.11.02. 10:59 :: Sajtoiroda

Dokumentumfilmek az e heti Mecenatúra-ajánlóban

Az útszéli keresztfákról szóló dokumentumfim-sorozat a negyedik, egyben befejező részéhez ér és ismét látható lesz Skrabski Fruzsina halálról szóló filmje. Szó lesz emellett a Keresztény Roma Szakkollégiumok Hálózatának missziójáról, a szocializmus befeketítési technikáiról, egy Amerikába kivándorolt magyar szerencséjéről és burdosházáról, a gyulai kolbász gyárának történetéről, a Tiszán az árral levonuló pillepalackokról, a bauxitbányák világáról és megtekinthetnek egy kisfilmet is egy tanyasi házaspárról és egy keresztkészítőről, amelynek főszerepeit Lukács Andor, Lázár Kati és Haumann Péter játsszák. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Keresztfához megyek

4. rész: Duna World, november 2., hétfő, 15.15

Út menti keresztek fából, kőből, bádogból. Szinte észre sem vesszük, hogy a magasból Krisztus szenvedéstől megtört tekintete néz ránk.

Pedig az útszéli kereszteknek egykor és talán egyesek életében még ma is komoly, mély lelki jelentőségük van, hiszen a feszület, az Isten ember felé kiáradó szeretetének jele, egyben a kegyelem forrása is.

Széles Tamás négyrészes sorozata, amelyet a Médiatanács Ember Judit-pályázata támogatott, bemutatja, hogy a legtöbb keresztfáról úgy tartják: nemcsak Jézus Krisztus értünk elszenvedett kereszthalálát rejtik, hanem a magyar nép kitartó kereszténységét, biztos hitét.

Befogad és kitaszít a világ

Duna World, november 2., hétfő, 22.25
Hír TV, november 4., szerda, 14.00
és november 7., szombat, 14.00

Mikor kezdődik az élet és mi van utána? Mikortól van lelke egy embernek? Egyáltalán van-e lélek? Mi van az élet után? Mennyország? Lélekvándorlás? Semmi? Mit mond erre a tudomány és a vallás? Skrabski Fruzsina rendező filmjében különböző gondolkodású embereket szembesít egymással: próbál pártatlan lenni és minden nézőnek biztosítani azt a szabadságot, hogy önállóan eldönthesse, melyik vallás vagy megszólaló nézeteit osztja. Az alkotás a Médiatanács Kollányi-pályázatán nyert támogatásból készülhetett el.

Misszió

Duna World, november 2., 17.30

A Keresztény Roma Szakkollégiumok Hálózatát a magyarországi történelmi egyházak hozták létre 2011-ben.

A szakkollégiumok célja, hogy „…olyan roma identitásukat megőrző, keresztény értelmiségieket neveljenek, akik sokoldalúan képzettek, szakmai munkájukban magas szintre törekednek, nyitottak a fejlődésre, elkötelezettek egyházi közösségük képviseletére”.

Szekeres Csaba dokumentumfilmje, amelyet a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatott, ennek a közösségnek az életét, működését mutatja be.

Lejáratás és bomlasztás

Duna TV, november 2., hétfő, 23.50

Akit nem tudsz legyőzni, zúzd szét a becsületét és fordítsd ellene az elvbarátait – így foglalható össze az állambiztonsági szolgálat 1957-től a rendszerváltásig, sőt bizonyos értelemben azon túl is alkalmazott módszere, a lejáratás és bomlasztás. Huth Gergely és Kerekes András dokumentumfilmje a karizmatikus ellenzéki Szalai Sándor professzor példáján keresztül magyarázza el a befeketítés lényegét. A film elkészülését a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

Burdosház Amerikából

Duna World, november 7., szombat, 16.50
és november 8., vasárnap, 7.35

Bagu Balázs a beregi Bátyuból falutársaival együtt Amerikába vándorolt az agrárnyomor elől és a nyugat-pennsylvaniai bányavidék világtól elzárt kis telepén éjjel-nappal az aknákban görnyedve, centet centre rakva vásárolt egy burdosházat (a nőtlen legények vagy a családjukat Magyarországon hagyó egyedüli munkát vállaló férfiak lakóhelye).

Azt azonban bizonyára álmában sem gondolta volna, hogy ez a ház száz év múlva az óceánon túlra Magyarországra kerül, s a Szentendrei Skanzenben felépítve, mint cseppben a tenger dokumentálja az egész kényszerűen nyomorúságos kivándorlólétet.

Zsigmond Dezső filmje végigkíséri a ház és tulajdonosa történetét a kivándorlástól a ház megérkezésén át a szentendrei felállításig. A film elkészülését az NMHH Médiatanácsa a Kollányi-pályázaton támogatta.

Béke sugárút

Duna World, november 8., 16.20

Stéberl András 1935-ben a Brüsszeli Világkiállításon Arany Diplomát kapott a gyulai kolbászért. 1948 Nagypéntekén államosították a gyárát. A kor jelmondata: A múltat végképp eltörölni...

Ahogyan annak idején a Béke sugárútból egy tollvonással Sztálin út lett, úgy lett a gyártulajdonosból koldus.

A film bemutatja a gyártulajdonos üzleti stratégiáját, és azt, hogyan volt képes termékeit a nagyvilággal elismertetni.

Szanyi Gyöngyi filmjét a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

Agapé

M2/Petőfi TV, november 8., vasárnap, 23.05

Egy férfi (Lukáts Andor) és egy nő (Lázár Kati) mindentől távol, tanyán élnek, ahol egyetlen kapcsolatuk a külvilággal egy mobiltelefon, amelyet messze élő fiuktól kaptak, hogy minden nap beszélhessenek.

Egy nap az asszony meghal, a férfi pedig választás elé kerül: hogyan élje tovább az életét?

Misztikus körülmények között egy keresztkészítő (Haumann Péter) felajánlja neki, hogy válasszon másik keresztet a sajátja helyett.

Bánovits Ottó rendezését a Médiatanács finanszírozta a Huszárik Zoltán-pályázaton.

Bauxit expedíció

Spektrum TV, november 6., péntek, 7.00

A Bauxit expedíció egy vad tájakra indított szafari krónikája. Résztvevői kutatók, tudósok, akiknek jóvoltából feltárul az alumínium vagy ahogy sokan nevezték: a Magyar Ezüst hányatott történelme.

Az expedíció vezetője és a műsor házigazdája az elismert szaktekintély és televíziós személyiség, Juhász Árpád.

A csapat terepjáróval járja be a hazai bauxitkitermelés, alumíniumfeldolgozás szempontjából fontos helyszíneket, és megmutatja, hogyan festenek ma a hazai földön ütött, vörös sebhelyek.

A film a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi-pályázatának forrásából készülhetett el.

Az alkotókkal, Tóth Zsolt Marcellel és Stodulka Gáborral készült interjúnkat ITT olvashatják.

Valamit visz a víz

Palackra, magyar!: Spektrum TV, november 7., szombat, 8.45

A roadmovie- és realityelemeket ötvöző sorozat ötlete akkor fogant meg a készítők, Molnár Attila Dávid producer és Tóth Zsolt Marcell rendező fejében, amikor három évvel ezelőtt a Tokaj menti vizekre mentek forgatni arról, hogy az ár hogyan mossa el a parti fecskék fészkét.

Akkor szembesültek azzal a látvánnyal, hogy az árral pillepalackok ezrei úsznak le a Tiszán.

Kiderült, hogy ez minden áradáskor megtörténik, ezért döntöttek az eset megörökítéséről, amelyet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázat keretében támogatott.

Az alkotókkal készült interjúnkat ITT olvashatják.

komment

Címkék: ajánló Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása