Az ünnep szépsége, az ünnep nehézsége

2015.12.21. 10:54 :: Sajtoiroda

Gazdag filmkínálattal várja a Magyar Média Mecenatúra Program az ünnepek alatt a televízió előtt kikapcsolódni vágyókat. Két film is foglalkozik a karácsony és az azt megelőző időszak általában boldog és örömteli, de sokak számára magányosan megélt, nehézségekkel teli időszakával. Megismerkedhetünk továbbá egy nehéz sorsú gyermekek fejlesztését célzó zenepedagógiai programmal, a magyar cserkészet jelenével, az üvegfestő Róth Miksa „láthatatlan” alkotásaival, de szóba kerülnek az állambiztonsági szolgálat befeketítő módszerei és a délvidéki magyarság tragédiája is. Öt természetfilm kerül terítékre az állat- és növényvilág rajongói számára, megismerhetjük Árpád-házi Szent Erzsébet életét, végül pedig vasparipán indulhatunk Szent László király székelyföldi legendáinak nyomába. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Magyar szentek és boldogok – Rózsás Szent Erzsébet

Duna World, december 21., hétfő, 17.50
                     december 22., kedd, 7.40

magyar_szentek_es_boldogok.jpgÁrpád-házi Szent Erzsébet az egyetlen igazán ismert szentünk a katolikus világban. A valóban szent életű Erzsébet II. András és merániai Gertrúd lányaként, IV. Béla húgaként 1207-ben született. Mélyen vallásos asszony volt, aki a szegényeken ott segített, ahol tudott. Kórházakat alapított és ételt osztott. Férje, thüringiai Lajos korai halála után az udvart odahagyva Marburgba költözött, ahol az általa alapított kórházban a ferences harmadik rend szürke ruháját viselve betegápolóként szolgált. Halála után Marburgban temették el, és már négy évvel a halála után szentté avatták. Erzsébetet Magyarországon kívül különösen német földön tisztelik, a ferencesek pedig a női könyörületesség példaképének tartják. Neki tulajdonítják az ún. „rózsacsodákat”, amikor is a kötényében a szegényeknek vitt kenyerek rózsává változtak. Innen a Rózsás Erzsébet megnevezés, s ugyanezért ábrázolják gyakran rózsákkal a kötényében vagy a kosarában. Jankovics Marcell ismeretterjesztő filmje a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatán nyert támogatást.

Keskenyúton Délvidéken

Duna World, december 21., hétfő, 18.20
                     december 22., kedd, 8.10

A magyarság délvidéki tragédiája már 1849-ben elkezdődött, de a legnagyobb veszteség csaknem 100 évvel később, 1944 őszén következett be, amikor a Délvidéket megszálló, döntően szerb partizán egységek – válaszként a szerbeket 1941-ben ért sérelmekre – magyarok tízezreinek megalázását, megkínzását és meggyilkolását hajtották végre. Az áldozatok hozzátartozói és a civil szervezetek minden lehetőséget megragadtak a rehabilitálás, a megbékélés érdekében. Ennek eredményeként 2010 óta a magyar politikában és a tudományos erőfeszítésekben jól érzékelhetően lassú paradigmaváltás ment végbe, melynek csúcspontja 2013 nyarán zajlott, amikor is együtt hajtott fejet a vajdasági Csúrogon kivégzett ártatlan magyar és szerb áldozatok emléke előtt a magyar és a szerb köztársasági elnök. Tóth Gábor dokumentumfilmje a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatának jóvoltából készülhetett el.

Valamit visz a víz

Spektrum, december 22., kedd, 1.45 (2. rész)
                 december 23., szerda, 1.45 (3. rész)
                 december 25., péntek, 7.00 (1. rész)
                 december 26., szombat, 7.00 (2. rész)
                 december 27., vasárnap, 7.00 (3. rész)

A roadmovie- és realityelemeket ötvöző ismeretterjesztő háromrészes filmsorozat ötlete akkor fogant meg a készítők, Molnár Attila Dávid producer és Tóth Zsolt Marcell rendező fejében, amikor három évvel ezelőtt a Tokaj menti vizekre mentek forgatni arról, hogy az ár hogyan mossa el a parti fecskék fészkét. Akkor szembesültek azzal a látvánnyal, hogy az árral pillepalackok ezrei úsznak le a Tiszán. Kiderült, hogy ez minden áradáskor megtörténik, ezért döntöttek az eset megörökítéséről, amelyet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázat keretében támogatott. Az alkotókkal készült interjúnkat ITT olvashatják.

Természetfilmesek és egyéb állatfajták

Spektrum, december 22., kedd, 6.00 (12. rész)
                 december 23., szerda, 6.00 (13. rész)

A természetfilmes azon ritka fajok egyike, amelyik az északi és a déli sarok között szinte bárhol, Földünk legextrémebb helyein is előfordul. Fagyos hómezőkön, száraz sivatagokban, párás esőerdőkben, tengerek mélyén vagy nagyvárosok betondzsungelében indul bevetésre kamerájával, hiszen a megörökítenivaló természet mindenhol ott van. A természetfilmezés kulisszatitkait tárja elénk Lerner János 13 részes sorozata. Epizódonként egy, az utóbbi években készült természetfilm legizgalmasabb részleteit mutatja meg, a részletek között pedig a film alkotói mesélnek a munka legizgalmasabb, legnehezebb pillanatairól. A sorozat elkészülését a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatta. Az alkotóval készült interjút ITT olvashatják.

Kis kamerák, nagy vadak

Spektrum, december 22., kedd, 7.30 (2. rész)

A film egy egész Kárpát-medencén átívelő tudományos-ismeretterjesztő kísérlet krónikája, amelyben Varga Livius, a népszerű természetfilmes műsorvezető a legfejlettebb képrögzítő technológiákat veti be a legősibb nagyragadozók megörökítése érdekében. Éjjellátó kameracsapdákat, webkamerákat, távirányítású kamerákat és zártláncú kamerarendszereket telepít annak érdekében, hogy lencsevégre kapja a Kárpát-medence igazi nagyvadjait: a barna medvét, a farkast, a hiúzt, az aranysakált, a parlagi sast, a réti sast és az uhut. A film elkészülését a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta, az egyik forgatókönyvírójával készített villáminterjút ITT olvashatják.

Az időgyűrű ura

Spektrum, december 22., kedd, 8.30 (2. rész)
                 december 23., szerda, 8.30 (3. rész)

Az időgyűrű ura from Filmjungle on Vimeo.

A film rendkívüli időutazásra hívja a nézőket. A népszerű zenész, Varga Livius egy különleges időgép segítségével a folyók és a patakok élőlényei közé, a hegyek magaslatára, valamint az erdők világának izgalmas forgatagába érkezik meg, és bemutatja azt a csodálatos élővilágot, amely ezeken a helyeken megtalálható. Tóth Zsolt Marcell filmjét a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázata támogatta.

Emberebb ember

Duna World, december 22., kedd, 17.50 (1. rész)
                     december 23., szerda, 7.40 (1. rész)
                     december 23., szerda, 17.50 (2. rész)
                     december 24., csütörtök, 7.40 (2. rész)

emberebb_ember.jpgSzéles Tamás ismeretterjesztő filmsorozatának ötletét egy különleges cserkészvállalkozás adta: 2013-ban 12 országból 180 magyar cserkész gyűlt össze a Tisza folyónál, ahol tutajtúrán vettek részt. Így emlékeztek az első magyar cserkészekre, akik 1913-ban a Vág folyón túráztak. Az alkotás célja nem a cserkészet történetének taglalása vagy a sajnálatos múlt boncolgatása, hanem a jelen bemutatása. Egyéni sorosokon keresztül ismerheti meg a néző az egyes országokban működő magyar cserkészetet. A Médiatanács Kollányi-pályázata által támogatott kétrészes filmsorozat a magyarországi, a Kárpát-medencei, valamint a diaszpórában élő harmad- és negyedgenerációs fiatalok életén keresztül mutatja be a cserkészek mindennapjait.

Karácsony előtt

Duna World, december 23., szerda, 16.35

karacsony_elott.jpgA kisfilm egy budai villában élő jómódú agglegény karácsony előtti néhány napját meséli el. Főhősünk épp hazafelé tart az évzáró céges rendezvényről, ahol minden volt, csak pénz, siker és összetartás nem. S miközben az utcákon mindenki a karácsonyi rohanásban tülekedik, belső monológjából megtudjuk, hogy bár kifelé állandó zsörtölődésben van a külvilággal, belül magányos, és egy hónapja veszítette el utolsó élő rokonát, édesapját is. Egyetlen vágya, hogy mielőbb ledobhassa szmokingját, és egy jó meleg fürdőt vegyen. Ekkor azonban belebotlik egy kéregető koldusba, aki mindent megváltoztat… Dobronay László rövid játékfilmjét a Médiatanács a Huszárik Zoltán-pályázaton támogatta.

A nagy fafilm

SPEKTRUM, december 24., csütörtök, 7.00

a Nagy Fafilm / this Tree is Big from Filmjungle on Vimeo.

A tölgy egy ágán egy nap alatt több minden történik, mint egy mozifilmben. Molnár Attila Dávid ismeretterjesztő filmje a Médiatanács Kollányi-pályázatán nyert támogatást, és háromszoros díjnyertes: elnyerte a legjobb természetfilmnek járó Kollányi Ágoston-díjat a májusban megrendezett Mecenatúra-díjátadón, emellett pedig elhozta a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál természetfilm kategóriájának harmadik díját és a legjobb filmzenének járó különdíjat is. Az alkotás arra vállalkozott, hogy a legújabb képalkotási és vizsgálati módszerekkel mutassa be egy faóriás életét és életközösségét négy évszakon keresztül. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Tomi, Ervin és az iskola

Duna World, december 24., csütörtök, 17.30
                     december 25., péntek, 7.20

tomi_ervin_es_az_iskola.jpgMíg a múlt században természetes jelenségnek számított, ma a modern ember igencsak rácsodálkozik, hogy vannak még gyerekek, akik dacolva a téli zord időjárással, a térdig érő hóval vagy az őszi eső utáni sártengerrel, több kilométert tesznek meg gyalog, átkelve hegyen-völgyön, hogy eljussanak az iskolába. Simó Ibolya dokumentumfilmje, amely a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatának jóvoltából készülhetett el, azon székelyvarsági gyerekek életét mutatja be, akiknek a tanulása, fejlődése még napjainkban is az időjárástól függ.

Kodály 2.0

Duna World, december 25., péntek, 17.25
                     december 26., szombat, 7.15

kodaly_2_0.jpgA Dél-Amerikából útjára indult El Systema élményalapú oktatási módszer a szegénységben élő, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatását tűzte ki célul a zene segítéségével. A film a Symphonia Alapítvány és a Máltai Szeretetszolgálat munkatársait hátrányos helyzetű települések iskoláiba kíséri el, ahol a zenetanárok iskolaidő után zenélni tanítják a nehéz sorsú gyerekeket, amivel sikerélményt és szocializációs mintát adnak nekik. Eckhardt Balázs dokumentumfilmje a Médiatanács Ember Judit-pályázatának jóvoltából készülhetett el.

Az üvegfestő – Róth Miksa művészete

Duna World, december 26., szombat, 17.15
                     december 27., vasárnap, 7.35

az_uvegfesto.JPGA 150 éve született Róth Miksa a valaha élt legkiválóbb magyar üvegfestő-, illetve mozaikművész volt, a maga korában s napjainkban is az egyik legismertebb, nemzetközi hírű alkotó. A magyar iparművészet (egyik) megteremtője, akinek munkásságát az is ismerheti, aki esetleg nevét sem hallotta, hiszen nem csak reprezentatív középületek (mint a Parlament, a Zeneakadémia, a Széchenyi Fürdő, templomok sokasága) őrzik keze nyomát, de bérházakban is láthatók üvegablakai. Az ő pályafutását, művészi fejlődését mutatja be Tóth Péter Pál ismeretterjesztő filmje, amely a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatán nyert támogatást.

Vasparipával a Székelyföldi Legendáriumonvasparipaval_kivagando.jpg

Duna World, december 27., vasárnap, 16.35
                     december 28., hétfő, 7.40

Székelyföldi utazásra invitál bennünket Fazakas Szabolcs ismeretterjesztő filmje, amelyben Gyöngyössy János öreg motorossal együtt Szent László király legendáinak nyomába eredhetünk. Székelyföldön maradt fenn ugyanis a legtöbb misztikus történet Árpád-házi királyunkkal kapcsolatosan. A film főszereplője történeti rajzolással foglalkozik, és számos ma már nem látható kápolnát és freskórészletet rekonstruál a legendák alapján. Az alkotás létrejöttét a Magyar Média Mecenatúra program a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta.

Lejáratás és bomlasztás

TV2, december 28., hétfő, 1.00

Akit nem tudsz legyőzni, zúzd szét a becsületét és fordítsd ellene az elvbarátait – így foglalható össze az állambiztonsági szolgálat 1957-től a rendszerváltásig, sőt bizonyos értelemben azon túl is alkalmazott módszere, a lejáratás és bomlasztás. Huth Gergely és Kerekes András dokumentumfilmje a karizmatikus ellenzéki Szalai Sándor professzor példáján keresztül magyarázza el a befeketítés lényegét. A film elkészülését a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása