Keletről és nyugatról jött emberek, és az itthon

2016.04.25. 12:23 :: Sajtoiroda

Külföldi szálak és hazai kötődések a heti mecenatúrás filmajánlóban

A III. Savaria Filmszemlét követően a héten a televízió-képernyőkön is megtekinthető a szemle versenyfilmjei közé válogatott Keletről jött emberek – A kunok című ismeretterjesztő filmsorozat első része, amelyben magyar közéleti személyiségek is büszkén vallanak kun származásukról. Megismerkedhetünk egy gyökereit kutató, Argentínából hazatért magyar származású festőnő hazai tapasztalataival, a Rákosi-korszak működésével a rezsim kirakatperein keresztül, és újabb részeket láthatunk a nógrádi paraszti kultúrát bemutató ismeretterjesztő sorozatból. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Kellene kiskert, bőtermő!

  1. rész (A borsó és a hagyma): Spektrum Home, április 30., szombat, 8.00
  2. rész (A paprika és a paradicsom): Spektrum Home, április 25., hétfő, 8.00
  3. rész (A krumpli): Spektrum Home, április 26., kedd, 8.00

A városias jellegű fogyasztói szokások egyre inkább elterjednek a falvakban is, ami azt eredményezi, hogy az a tudásbázis, amelyen a paraszti kultúrában elterjedt növénytermesztés alapult, lassan eltűnni látszik. A 15 perces részekből álló sorozat rögzíti az öregek által felhalmozott ismeretanyagot, és bemutatja a Nógrád megyei Rimócon élők hagyományait. A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta. A rendezővel, Székely Orsolyával készített interjúnkat ITT olvashatják.

Cinema Inferno

Hír TV, április 27., szerda, 14.01

1949-re Magyarország újra sötétbe borult. Az ország teljhatalmú ura, Rákosi Mátyás, a szovjetek parancsára a kor legnagyobb és leglátványosabb kirakatperét készítette elő. A hatalmas színjátékhoz azonban nemcsak forgatókönyvírók és színészek kellettek, szükség volt operatőrökre és rendezőkre is. Novák Tamás dokumentumfilmje, amelyet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatott, az ő szemszögükből mutatja be a történteket.

Keletről jött emberek – A kunok

1. rész: FEM3, április 28., csütörtök, 0.20

keletrol_jott_emberek.jpgAki kicsit is foglalkozik a történelmünkkel, az tudja, hogy IV. Béla a XIII. században telepítette Magyarországra a kunokat. Egy átlagos magyar tudása a népcsoportról talán ennyiben ki is merül. Farkas György filmjéből, amely a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának támogatásából készült, azonban azt is megtudhatjuk, hogy honnan jöttek a kunok, vannak-e ma is fellelhető gyökereik, s hogy mit adtak a történelmünkhöz és vándorlásaik során a világ kulturális örökségéhez.  Sok mai közéleti személy is kun gyökerekkel rendelkezik és büszkén vall kun származásáról. Csak példaként említve: Csukás István író, Berecz András mesemondó, Varga Mihály és Fazekas Sándor miniszterek. A rendezővel és a producerrel készített interjúnkat ITT olvashatják.

Dédapáim és én

Hír TV, április 29., péntek, 14.01

dedapaim_2.jpgCarolina Mitchell festőművész magyar, skót és holland felmenőkkel is rendelkezik, jelenleg pedig Argentínában él. Hosszú idő után visszatér dédszülei hazájába, Magyarországra, hogy megtalálja saját magát, és megismerje azt az országot, amelyről olyan sokat hallott. Útja során a film felfedezi őt is: mesél magáról, a családjáról és természetesen a magyarokról. Nagy Anikó Mária filmjét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatta.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása