Moka Bélától a mangalicáig

2016.05.17. 09:59 :: Sajtoiroda

Csupa magyar vonatkozású filmet tekinthetnek meg a héten a mecenatúrás filmek kedvelői. Az MTA Filmklub műsorára tűzte a II. világháború öt legnagyobb városcsatájának egyikét bemutató, az idei Filmhéten jelölést szerző Budapest ostromát. A tévés kínálatból megismerhetik egy magyar repülőgép-eltérítő és a világhírű magyar sertés, a mangalica történetét; a több évszázados cigány-magyar együttélés tapasztalatait és hétköznapi kihívásait; a nógrádi paraszti kultúra örökségét és két európai autonómia működését a székelyföldi magyar törekvések tükrében. Elkészültek a Filmdzsungel TV animációs filmsorozatának epizódjai is, melyek online nézhetők meg a filmműhely oldalán. Az alkotások megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szabadság szárnyán – Moka Béla igaz története

Hír TV, május 17., kedd, 14.01

1971 májusában hat fegyverrel felszerelkezett fiatal, egy géplakatos, egy kőműves és néhány kőfaragó a Nagyvárad-Bukarest repülőjárat négyfőnyi személyzetét és tizenhat utasát túszul ejtette, majd a gépet Bécsbe kényszerítette. Az akció szervezője, a 73 éves Moka Béla visszaemlékezése nyomán megelevenednek a negyven évvel ezelőtt történtek. Fazakas Péter filmje a Médiatanács Ember Judit-pályázatán nyert támogatásból készülhetett el.

Történet a mangalicáról

Duna World, május 17., kedd, 17.55

Mit tud a mangalica, amit a fehérsertés nem? Egyáltalán miben különböznek, azonkívül, hogy az egyiknek sokkal több a szőre? Miért került a mangalica az elsőszámú húsforrásból a kipusztulás szélére, és hogyan járhatott be mégis őrületes karriert alig húsz év alatt? Hogy kerülnek Amerikába magyar-holland mangalicák? Melocco Anna ismeretterjesztő filmje arról a magyar mangalicáról szól, amelyért Spanyolországtól Japánig világszerte rajonganak. Annak ellenére azonban, hogy lassan meghódítja a világot, itthon mégis sok tévhit kering róla. A Médiatanács Kollányi-pályázatán támogatott alkotás többek között azt is tisztázza, hogy hogyan és miért lett e makkon élő félvad sertés a biopiacok sztárja; hogy miért drágább, mint a klasszikus sertés; hogy miben hasonlít a világ legdrágább marhahúsához, a wagyuhoz; hogy miért nem itthon készül a prémium minőségű mangalicasonka, s hogy lesz-e valaha akciós a boltokban a mangalicaszűz.

Budapest ostroma

MTA Filmklub, május 18., szerda, 17.30 – ingyenes

Budapest ostroma a második világháború öt legfontosabb városcsatájának egyike. A harcsorozatban a német-magyar csapatok két és fél hónapra megállították a náluk jelentősen erősebb két szovjet hadseregcsoportot. Az 51 napos tényleges városostrom véres utcai harcaiban Budapest jelentős része csaknem teljes egészében elpusztult, a védőkre és a civilekre mérhetetlen szenvedés várt, miközben az ostromlott városban a nyilasok terrorja tombolt, elsősorban a zsidókkal szemben. Babos Tamás és Nóti-Nagy Attila filmje, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, vegyíti a szemtanúk visszaemlékezéseit a történészek értékelésével, valamint archív felvételek és a filmszalagra forgatott illusztrációs jelenetek segítségével támasztja alá a túlélők elbeszéléseit. A film forgatókönyvírójával és producerével készült interjúnkat ITT olvashatják.

Közösen a jövőért

FEM3, május 20., péntek, 0.20

kozosen.jpgA magyarság és a cigányság évszázadok óta él együtt a Kárpát-medencében, egymáshoz alkalmazkodásuk azonban nem mindig volt zökkenőmentes. Vajon mi vezetett odáig, hogy bármelyik félnek félnie kell a másiktól? Hogyan lehetne elérni, hogy békében éljenek egymás mellett az emberek? Milyen erőfeszítéseket tesz a kormány és a roma vezetés ezeknek a kérdéseknek a megoldására? Dobronay László filmje, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, objektíven igyekszik bemutatni a hazánkban élő legnagyobb, 500-700 ezres fős kisebbség hétköznapjait és problémáit.

Kellene kiskert, bőtermő!

  1. rész (A mák): Spektrum Home, május 21., szombat, 8.00
  2. rész (A borsó és a hagyma): Spektrum Home, május 22., vasárnap, 8.00

A városias jellegű fogyasztói szokások egyre inkább elterjednek a falvakban is, ami azt eredményezi, hogy az a tudásbázis, amelyen a paraszti kultúrában elterjedt növénytermesztés alapult, lassan eltűnni látszik. A 15 perces részekből álló sorozat rögzíti az öregek által felhalmozott ismeretanyagot, és bemutatja a Nógrád megyei Rimócon élők hagyományait. A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta. A rendezővel, Székely Orsolyával készített interjúnkat ITT olvashatják.

Autonómiák Európában

Duna TV, május 22., vasárnap, 13.50

1_11.jpgA történelemben már a 19. századi magyar nemzetiségi politika is eredményezett autonómiát. A magyar minisztertanács 1849. augusztus 27-én ismerte el Horvátország autonómiáját, illetve függetlenségét. Európában a XX. században is kialakult olyan történelmi helyzet, amely életre hívott autonómiákat. Milyen körülmények között jött létre a sokak számára ismert olaszországi dél-tiroli és a kevésbé ismert finnországi ålandi autonómia? Hogyan működik, és lehet-e példa más népek számára? Ennek az állapotnak az ismertetésére, a székelyföldi remények és törekvések bemutatására vállalkozik Bakos Katalin ismeretterjesztő filmje, amely a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatán nyert támogatást.

Mesél a ceruza

A varjú meséje                                1. rész: http://filmdzsungel.tv/2016/05/10/varju01/
                                                            2. rész: http://filmdzsungel.tv/2016/05/10/varju02/

A sas meséje                                 1. rész: http://filmdzsungel.tv/2016/05/10/sas01/
                                                          2. rész: http://filmdzsungel.tv/2016/05/10/sas02/

A papagáj meséje                          1. rész: http://filmdzsungel.tv/2016/05/10/papgaj01/
                                                            2. rész: http://filmdzsungel.tv/2016/05/10/papagaj02/

A hiúz meséje                               1. rész: http://filmdzsungel.tv/2016/05/10/hiuz01/
                                                          2. rész: http://filmdzsungel.tv/2016/05/10/hiuz02/

A háromlábú medve meséje            1. rész: http://filmdzsungel.tv/2016/05/10/medve01/
                                                                 2. rész: http://filmdzsungel.tv/2016/05/10/medve02/

Gauder Áron animációs filmsorozatában a természet történései és az állatvilág történetei – a varjú, a sas, a papagáj, a hiúz és a háromlábú medve meséjében – a rajzasztalon kelnek életre. A sorozat a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának Neumann János-pályázata keretében nyert támogatást.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása