Természetfilmes kulisszatitkok, a lipicai és a varázsruha

2016.06.13. 13:14 :: Sajtoiroda

Premierdömping a heti mecenatúrás filmajánlóban

Három ismeretterjesztő film és három gyermekeknek szóló animációs film debütál a héten: csodaszép felvételek kíséretében ismerhetik meg a magyar lipicai lófajta közép-európai tenyésztésének összefogását, a magyar fajmentők harcát a hazánkban őshonos állatfajokért és a természetfilmezés kulisszatitkait feltáró rövid epizódokból álló sorozat első hét részét. A gyerekeket különös világokba kalauzolja egy Borka nevű kislány varázsruhája, egy könyvgyűjtő király hóbortja és a négy évszak szépségét dicsérő animáció. Újra hallhatnak a hawaii mintára álmodott magyar mesefaluról, a kerekesszékes rögbicsapat küzdelmeiről, kis kamerákkal meglesett nagy vadakról, a természetfilm magyar gyökereiről, és két dokumentumfilm is foglalkozik a 20. századi titkosszolgálatok működésével. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

PREMIEREK:

A természetfilmezés kulisszatitkai

  1. rész: Duna World, június 13., hétfő, 12.50
  2. rész: Duna World, június 14., kedd, 12.50
  3. rész: Duna World, június 15., szerda, 12.45
  4. rész: Duna World, június 16., csütörtök, 12.40
  5. rész: Duna World, június 17., péntek, 12.55
  6. rész: Duna World, június 18., szombat, 12.50
  7. rész: Duna World, június 19., vasárnap, 12.50

A természetfilmes azon ritka fajok egyike, amelyik földünk legextrémebb helyein is előfordul. Lerner János 16 részes sorozata rendezők, szerkesztők és operatőrök segítségével a természetfilmezés kulisszatitkaiba enged betekintést. Az epizódokban az utóbbi években készült magyar természetfilmek legérdekesebb jeleneteit, a munka legizgalmasabb, legnehezebb pillanatait, a látványos hatásokat nyújtó kameramozgató eljárásokat, valamint a modern természetfilmezésben ma már általánosan használatos stúdió- és filmtrükköket a filmek alkotói mutatják be. A természetfilmezés szakmai titkait a trópusi esőerdőktől a sarkvidékekig, a tengerek mélyétől a sötétség barlangok labirintusáig első kézből, közvetlenül az alkotóktól ismerheti meg a néző. A tudományos ismeretterjesztő sorozat a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának Kollányi-pályázata jóvoltából készülhetett el.

Vers-kép

  1. rész: M2 Petőfi TV, június 14., kedd , 9.15
  2. rész: M2 Petőfi TV, június 15., szerda, 9.15
  3. rész: M2 Petőfi TV, június 16., csütörtök, 9.15
  4. rész: M2 Petőfi TV, június 17., péntek, 9.15

5_10.jpgCsúcs Zoltán újszerű megoldásokat alkalmazó animációs sorozatának célja, hogy az irodalom segítségével fejlessze a gyerekek kultúra iránti nyitottságát és vizuális látásmódját, miközben a négy évszak szépségét és a szeretet erejét hirdeti. Az alkalmazott animációs technológiával az alkotók esztétikai hatásban azt szeretnék elérni a nézőben, amit a homokrajzokkal tesznek a művészek: a semmiből felépül valami új, valami kreatív. A sorozat a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának Macskássy Gyula-pályázatán nyert támogatást.

A lipicai

Duna World, június 18., szombat, 13.50
                     június 19., vasárnap, 7.25

Pintér András és Szabados Zsuzsanna filmjéből kiderül: a lipicai nemcsak a Habsburgoké. A képsorok bemutatják nemzeti kincsünket, a lipicai lófajtát, illetve az Állami Ménesgazdaság segítségével – amely a magyar tenyészállomány őrzője –, valamint az osztrák és szlovén méneseken keresztül megismerhetjük a lipicai ló jellemzőit: történetét, változatos használati módjait, és nem utolsósorban szépségét, szeretetreméltóságát. Az alkotók célja, hogy a lipicai fajta erényeit  hírül vigyék a televíziós nagyközönség számára is. Az ismeretterjesztő film a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának forrásából készült el. Az alkotókkal készült interjúnkat ITT olvashatják.

Borka és a varázsruha

  1. rész (A kistestvérek): M2 Petőfi TV, június 19., vasárnap, 12.25

Az animációs filmsorozat főszereplője Borka, akinek a ruhája egy népi motívumokkal díszített népviselet, amelyet a dédmamájától örökölt. Rajta csudafa tündököl, tulipánok nyílnak. A ruha nem csupán szépségével tűnik ki az uniformizált viseletek közül, de ha kell, Borka egy varázsigével és tapssal előhívhatja a rajta lévő állatokat, amelyek azonnal a segítségére sietnek. Gurmai Beáta rajzfilmje a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának Macskássy Gyula-pályázatán nyert támogatást.

Ahány király, annyi mese1_16.jpg

  1. rész (A könyvgyűjtő király): M2 Petőfi TV, június 19., vasárnap, 12.30

A sorozat első epizódjában a szemüveges király megszállottan gyűjti a könyveket. Igen ám, de a királynő torkig van attól, hogy mozdulni sem lehet a palotában a könyvektől. Vajon talál-e a király a gyűjteményének egy új helyet? Szederkényi Bella animációs mesefilmjét a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja a Macskássy Gyula-pályázaton támogatta.

Fajmentők akcióban

Duna World, június 19., vasárnap, 14.40
                     június 20., hétfő, 7.35

2_15.jpgTávoli vidékek, egzotikus állatok, fennmaradásukért küzdő emberek. Nálunk, a Kárpát-medencében is léteznek ilyen történetek? Mosonyi Szabolcs sorozatában ezeket kutatva látogatunk meg híres fürdőhelyeket, járunk őslápon, homokbuckák között, padláson, sűrű erdők mélyén és nádasokban, miközben ősi halakra, spanyol felmenőkkel büszkélkedő nyulakra és ritka madarakra bukkanunk. Ezek az állatok bár különbözőek, sorsuk mégis hasonlóan alakul. S mellettük megjelenik az értük aggódó, felelősséget érző ember is. A tudományos ismeretterjesztő sorozat elkészülését a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának Kollányi Ágoston-pályázata tette lehetővé.

ISMÉTLÉSEK:

Kivonulás a Paradicsomba (r.: Szekeres Csaba)

Hír TV, június 13.,hétfő, 14.01

A természetfilm magyar találmány? (r.: Lerner János)

Hír TV, június 15., szerda, 14.01

Túlélés vagy népszolgálat? (r.: Domokos János)

2/1. rész: Duna World, június 15., szerda, 17.55; június 16., csütörtök, 7.40

Vaddisznók (r.: Vincze Zoltán)

Hír TV, június 16., csütörtök, 14.01

Kis kamerák, nagy vadak (r.: Tóth Zsolt Marcell)

1. rész: Duna World, június 17., péntek, 17.55
2. rész: Duna World, június 17., péntek, 18.20

Lejáratás és bomlasztás (r.: Huth Gergely–Kerekes András)

FEM3, június 17., péntek, 00.20

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása