Több értéket a közmédiumokba!

2011.03.21. 08:20 :: médiatanács

 

A Médiatanács február 1-jétől 45 napon át várta az emberek véleményét a Közszolgálati Kódex tartalmáról. Határon belülről és túlról bárki közölhette gondolatait és javaslatait e-mailben, hagyományos postai úton vagy elektronikus kérdőívünk segítségével. A kódex várhatóan a nyár elejére készül el, a megvalósulását felügyelő Közszolgálati Testület (KT) pedig még tavasszal megalakulhat.


Társadalmi egyeztetés


Az e-mailen és postán beérkezett javaslatokat, észrevételeket nagy örömmel és érdeklődéssel tanulmányoztuk és értékeltük. Ha összegzést akarunk készíteni arról, hogy a hozzászólók mit látnának, hallgatnának szívesen a közszolgálati tévé- és rádiócsatornákon, akkor a következőket említhetjük:

  • – több ismeretterjesztő, oktató-, országismertető és dokumentumfilmet;
  • – több, hagyományőrző műsorszámot;
  • – a hazai és határon túli tudományos kutatások eredményeit bemutató programokat;
  • – több műsort a magyar nyelv védelmére;
  • – több magyar történelmet, különös tekintettel az utóbbi néhány évtizedre;
  • – több művészfilmet;
  • – több beszámolót kulturális programokról, kiállításokról;
  • – több művészportrét;
  • – több komolyzenei koncertet, élő színházi közvetítést;
  • – több beszélgetést irodalomról, képzőművészetről, színházról, filozófiáról;
  • – múzeumokról, galériákról szóló műsorokat;
  • – a környezetvédő attitűd, az ökológiai tudatosság kialakulását elősegítő műsorszámokat;
  • – egyéb közösségi felelősségvállalást ösztönző, nevelő célzatú műsorszámokat;
  • – több olyan filmet, amely a hétköznapi emberek sorsát mutatja be;
  • – általános, országos televíziós tehetségkutató és vetélkedőműsorokat;
  • – több népmesét, dalt, mondókát a gyerekeknek;
  • – a testmozgást, testedzést, aktív egészségmegőrzést ösztönző műsorokat;
  • – több sportműsort (a legnagyobb érdeklődésre számot tartó sportközvetítéseket az MTV-nek kellene megszereznie).


Több civil szervezet is fontosnak tartotta, hogy elmondja véleményét. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája továbbtanulási lehetőségekkel foglalkozó műsorokat szeretne a középiskolások tájékoztatására. A Televíziós Művészek Társasága számos, a kulturális értékek védelmében az évek során megírt és figyelmen kívül hagyott tanulmányt jutatott el a hatósághoz. Javaslataikban szerepelnek a regionális műsorok, a színpadi dráma, a dokumentumfilmek, de a rendszerváltás után méltatlanul elhanyagolt, elenyészően kisszámú, saját költségvetésből finanszírozott gyermek-és ifjúsági tévéjátékok, tévéfilmek is.

A Közszolgálati Műsorszolgáltatók Társadalmi Kurátorainak Egyesülete 22 társadalmi szervezettel egyeztetve állított össze javaslat-csomagot a kódexhez. Hangsúlyozzák, hogy a közmédia harcoljon az értékrombolás ellen, a közszolgálati műsorok pedig teremtsenek valódi választási lehetőséget a kereskedelmiekkel szemben.


Hivatalos egyeztetések
 

A kódex tartalmáról kétoldalú találkozókon is egyeztet a Médiatanács. A kódexben leírtak teljesülését ellenőrző és felügyelő, 14 tagú Közszolgálati Testületbe a törvény szerint önállóan delegál tagot a négy történelmi egyház, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Rektori Konferencia, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A fennmaradó hat tag közül egy-egy képviselheti az önkormányzatokat, az etnikai kisebbségeket, a határon túli magyarokat, a fogyatékossággal élőket, a családokért dolgozó szervezeteket, a művészek világát.

(Fontos, hogy az utóbbi hat területen működő szervezeteket a törvény arra ösztönzi, hogy állapodjanak meg egy közös delegált személyéről. Ha ez nem sikerül, akkor a hivatal kisorsolja, hogy a nyilvántartásba február 25-ig bejelentkezett szervezetek közül területenként melyik küldhet tagot a testületbe. A nyilvános jelölést és a jelöltek sorsolását 2011. március 30-án, 11 órakor tartjuk meg a budapesti Kossuth Klubban [VIII. ker., Múzeum utca 7.]. Ezen a napon tehát véglegessé válik az első Közszolgálati Testület tagjainak névsora. A delegáltak mandátuma három évre szól.)

Noha a Közszolgálati Kódexet első ízben a Médiatanács szövegezi és fogadja el, a tanács a törvényben felsorolt nyolc kiemelt szervezettel, illetve a többi terület képviselőivel is sorra asztalhoz ült és ül még a következő napokban, hogy a javaslataikat belefoglalhassa a kódexbe.

A kódex gazdája a továbbiakban a KT lesz, amely a törvényi keretek között módosíthatja is annak tartalmát. A KT felügyeli, hogy a kódexben megfogalmazott alapelvek és értékek a közmédiumok műsoraiban összességében érvényesülnek-e. A grémium évente meghallgatja a vezérigazgatók beszámolóját. Ha egy beszámolót a KT nem fogad el, akkor kezdeményezhető a vezérigazgató leváltása.

21 komment

Címkék: közszolgálati kódex közszolgálati testület

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása