Ismét sajtófesztivált támogatott az NMHH – „ A lapolvasás kultúra”

2011.05.16. 15:48 :: médiatanács

 

A diákok sajtófesztiválja után szombaton a „nagyok” rendezvényét, a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) V. Sajtófesztiválját támogatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A fővárosi esemény mottója: „ A lapolvasás kultúra”.

 

A szervezők megfogalmazása szerint az V. Sajtófesztivál célja: tudatosítani az emberekben a lapolvasás fontosságát, hangsúlyozni előnyeit, emelni a rangját, javítani a lapok megbecsültségét, ösztönözni az olvasás kultúráját. Ezek fontosságát természetesen a médiahatóság sem vitatja, sőt egyetért a célokkal. Azt ugyanis valószínűleg nem kell újra elmondani, hogy ma Magyarországon és a világban is napról-napra kevesebbet olvasnak az emberek. Egyre többen vannak, akik nem vagy nem megfelelően értik az olvasott szöveget, így nehezen tanulnak, nehezebben szereznek új ismereteket. A nyomtatott sajtótermékeket pedig sokan „temetik”, sokan a print kiadványok végét jósolják.

 
Pedig ez valószínűleg nincs így, legalábbis a lapkiadás összességét tekintve. Az már eldőlni látszik, hogy a hírversenyt az online szolgáltatók nyerték, de aki csak egyszer az életében szagolt már frissen nyomott újságot, az nem valószínű, hogy nem vesz többé print lapot. Legfeljebb azokat már nem a hírek miatt vásárolja meg, hanem hosszabb, igényesebb írásokért megy majd az újságoshoz. Így megy ez szinte mindenhol. Az online és az elektronikus médiumok előnye a gyorsaság, jó esetben még a hitelesség is, a nyomdából kikerült munkáké pedig a hitelesség mellett természetesen a szépség, a minőség, az igényesség és néhányunknak talán az illat is. Ezt kell minél több emberrel megéreztetni, és újra olvasnak majd Magyarországon is.


És éppen ezért is álltuk örömmel a Sajtófesztivál célkitűzései mellé. Az NMHH fontosnak tartja az írási-olvasási képességek fejlesztését. Úgy gondoljuk, hogy a nyomtatott sajtó rendkívül fontos szerepet játszott az emberi civilizáció történetének utóbbi több mint ötszáz évében, és játszik ma is; fennmaradása pedig mindannyiunk érdeke.

1 komment

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása