A Médiatanács által támogatott öt film is versenyben lesz honlaptól a Budokun

2014.05.05. 14:02 :: Sajtoiroda

Huszonnyolc nemzetközi fesztiválsikert és tizennyolc magyar versenyfilmet mutatnak be május 6. és 11. között a Budoku – Budapesti Dokumentumfilm Fesztiválon. A magyar versenyprogramban öt olyan alkotás is szerepel, amelyeket a Médiatanács a dokumentumfilmes pályázatain támogatott. Az eseményt 2014. május 6. és 11. között rendezik a budapesti Toldi és Művész Mozikban.

Az esemény a Ha érteni akarod a világot... elnevezéssel tavaly ötödik évét megért dokumentumfilm-fesztiválnak a folytatása. A szervezők a nemzetközi és a magyar dokumentumfilm termés legjavát gyűjtötték össze és idén a magyar alkotásokat már versenyprogramban mutatják be.

A 18 magyar versenyfilm között szerepel az az öt friss magyar alkotás is, amelyeket a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében az Ember Judit tiszteletére elnevezett dokumentumfilmes pályázaton támogatott. A Médiatanács a pályázaton eddig összesen 124 dokumentumfilm elkészültét támogatta összesen közel 970 millió forinttal.

Egészestés kategóriában indul Varga Ágota: A tartótiszt, Kovács Kristóf: Besence Open, Nagy Dénes: Másik Magyarország, valamint Fejős Csilla: Kútfúrás, avagy kincskeresés másképp című alkotása.

Varga Ágota A tartótiszt című alkotása az első olyan dokumentumfilm, amelyben egy tartótiszt szólal meg. Az ő önvallomása alapján kiderül, hogyan szervezték be a hálózati személyeket, kik és mi módon működtették az állambiztonság rendszerét.

A Kovács Kristóf rendezte Besence Open mulatságos és egyben szívszorongató története egy kis ormánsági faluról szól, ahol 2009-ben egy teniszpálya és biokertészet kivitelezésére nyertek hazai és uniós forrást is. A rendező a filmben azt járja körbe, hogy mit kezdenek a falu mélyszegénységben élő lakói a különös helyzettel. Az alkotás már nemzetközi közönség előtt is debütált: tavaly ősszel az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (IDFA), valamint idén februárban a ZAGREBDOX Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon mutatták be.

Nagy Dénes Másik Magyarország – Töredékek egy falu hétköznapjaiból című filmje idén eddig két fesztiváldíjat söpört be. A Bukta Imre képzőművész életét bemutató alkotás januárban nyerte el a Magyar Filmkritikusok legjobb dokumentumfilmért járó díját, május 4-én pedig a MEDIAWAVE Film & Music Festival rendezvényről a Legjobb magyar dokumentumfilm díját hozhatta el. Az alkotóknak a Budoku-n is lehet szurkolni, hiszen itt is indul a film a magyar versenyprogramban.

masik_magyarorszag_kisebb_587x398.jpg

Nagy Dénes: Másik Magyarország – Töredékek egy falu hétköznapjaiból (Bukta Imre képzőművész)

Szintén versenyben lesz Fejős Csilla Kútfúrás, avagy kincskeresés másképp című alkotása, amely a délvidéki kútfúró mesterek és szakmájuk bemutatására vállalkozik.

Az egészestés magyar dokumentumfilmeket háromtagú nemzetközi zsűri rangsorolja, amelynek tagjai az On The Spot Pulitzer-díjas riportere, Cseke Eszter, a Visszatérés Homsba rendezője, a szír Talal Derki, valamint a szintén a programban szereplő Szerelem gengszter rendezője, a horvát Nebojsa Slijepcevic.

A Médiatanács által támogatott filmek közül rövidfilmes kategóriában Dr. Babinszki Edit Dinoszauruszok és vadászaik című filmje indul. A bakonyi magyar dinoszauruszkutató expedíciók izgalmas hétköznapjait bemutató filmben Ősi Attila paleontológus kalauzolja a nézőt a felfedezéstől a felismerésig vezető hosszú és néha igen kacskaringós úton. A Médiatanács által támogatott alkotást az érdeklődők megtekinthetik a Felfedezők napján is a Magyar Média Mecenatúra Filmsarokban május 17-én a Millenárison.

Külön zsűri osztja majd ki a rövidfilmes díjakat, emellett a diákzsűri és a közönség is szavazhat majd az alkotásokra.

komment

Címkék: dokumentumfilm Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása