Rákkutatás, cigányzene, besúgórendszer

2014.09.29. 13:41 :: Sajtoiroda

Nem érdemes lemaradni a 40. heti Mecenatúra-filmekről sem

Koncz Gábor és Moór Marianna főszereplésével láthatnak ezen a héten ismeretterjesztő filmet a rákról, valamint megismerkedhetnek egy rákkutató orvossal és felfedezésével is, ami korszakalkotó jelentőségű lehet a rákkutatásban. Hiánypótló Mecenatúra-támogatott dokumentumfilmeket vetít a televízió az egykori egyházi besúgórendszerről, a cigányzenészek helyzetéről, a második világháborús katonai hősökről, Szent Istvánról és az Örkény lovastáborról. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindnyájuknak!

A bennünk rejlő védelem

Duna TV, szeptember 29., hétfő, 15.30

dr. Kulcsár Gyula, a feltaláló_1.jpgDr. Kulcsár Gyula a ’80-as évek végén nagy jelentőségű felfedezést tett a rákkutatásban. Elsőként tette fel a kérdést: ha nem az immunrendszerünk véd meg minket a tumoros megbetegedésektől, akkor micsoda? Az ötletet továbbfejlesztve rátalált az általa elnevezett Tumorellenes Védelmi Rendszerre. Találmánya alapján étrend-kiegészítő gyógyszert és krémet is készítettek, de a forradalmi áttörés, hogy valódi gyógykezeléseket lehessen végezni az ötlet segítségével, még várat magára. B. Révész László 52 perces ismeretterjesztő filmet készített a téma múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatán támogatta.

A rendezővel készített interjúnkat ITT olvashatják.

Operatív érték – a besúgottak

Duna TV, szeptember 29., hétfő, 21.50

operativ_ertek_6.jpgRákosi uralma alatt a katolikus egyházi személyek több mint kétharmada, a kádári Magyarországon közel felük szenvedett el évekig, néha évtizedekig  tartó meghurcoltatást. 1945 és 1989 között összesen 439 pap és 245 szerzetes került börtönbe, internálótáborba.

A film szereplői egykori és mai regnumisták. A Regnum Marianum volt az egyetlen, magyar ifjúsággal foglalkozó vallási közösség, amely az állandó zaklatások ellenére is folyamatosan élt és működött a kommunista rezsim alatt. Tartótisztek által beszervezett hálózati személyekkel figyeltették, üldözték őket, lejáratási akciókkal próbálkoztak.

A filmben megismerhetjük az egykoron besúgottak sajátos viszonyulását a róluk jelentő besúgókhoz.

A Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatta az alkotást.

Hősök aranygárdája

Duna TV, szeptember 29., hétfő, 23.35
Ismétlés: Duna World, október 1., szerda, 2.25

DSC08238.JPGA második világháborúban hazánk a vesztes oldalra került. Ez nem jelenti azonban azt, hogy ne lettek volna ebben a háborúban is hősies magyar tettek, amikre méltán lehetünk büszkék. A film készítőinek célja, hogy méltó helyükön kezeljük a második világháború katonai hőseit, és hogy gondolkodásunkból kikerüljön a bűnös vesztes érzése. A Magyar Tiszti Arany Vitézségi Éremből huszonöt darabot adtak át 1942 szeptembere és 1945 januárja között hősies magatartásért. A film ezek közül villantja fel a legérdekesebb katonai hőstetteket úgy, hogy közben – ideológiai értékítélet nélkül – képet ad a Magyar Királyi Honvédség második világháborús harcászati szerepéről.

A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatta.

Hangjegyesek

M1, szeptember 30., kedd, 22.55

HANGJEGYESEK_960x300_1.jpg

A szocialista időkben a vasfüggönyön túl Magyarország egyet jelentett a paprika, a gulyás és a cigányzene hazájával. A paprika és a gulyás megmaradt, de a cigányzene kihalófélben van. A rendszerváltás után az együttesek állami támogatása erősen lecsökkent, az élőzene pedig gazdasági és adminisztrációs okokból eltűnt az éttermekből, szállodákból. Pedig a rendszerváltás előtt több ezer muzsikus volt csak a fővárosban. A film segítségével hazánk egyik leghíresebb zenész családjából származó prímás, Berki Sándor életén keresztül ismerjük meg a cigányzene jelenét, múltját és igen kérdéses jövőjét.

A film elkészülését a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatának forrásából finanszírozta.

Apolka – egy emlődaganatos nő története

Duna TV, október 1., szerda, 23.25

apolka_.jpgMoór Marianna és Koncz Gábor játsszák a főszerepét annak az ismeretterjesztő filmnek, amelyben egy emlődaganatos nő történetét követhetjük végig egészen a kezdetektől a műtét utáni eseményekig. A film Magyarországon szokatlan módszerrel, félig fikciós, színészekkel felvett jelenetekkel, félig pedig szakértői vélemények megjelenítésével igyekszik eljuttatni a rákról tudható információkat a szélesebb közönséghez.

A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatán támogatta.

Örkény lovastábor

M1, október 2., csütörtök, 14.00

orkeny.jpgA dokumentumfilmben láthatunk egy nem mindennapi produkciót: egy kaszkadőr a szemünk láttára ereszkedik le egy 7 méter hosszú lejtőn a lovával együtt. Ez ma világszám, azonban Örkényben, a lovastanárképzőben egy lovasnak ez volt a belépője, ha ebben az iskolában szeretett volna tanulni. Az örkényi tanárképző fennállása mindössze 14 tanévet tett ki, amelyből öt háborús esztendő volt. Igazi sikere és mítosza a második világháború után keletkezett, elsősorban Némethy Bertalan, Endrődy Ágoston és Hazslinszky-Krull Géza sikerei nyomán.

Bár a lovaglótanár-képző szellemisége egyértelműen máig jelen van itthon és külföldön egyaránt, de sokan nincsenek ennek tudatában. A sorozat hozzájárul ahhoz, hogy felismerjük az iskola hatását, jelentőségét a hazai és a nemzetközi lovaséletben.

A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatának köszönhetően támogatta.

A rendezővel, Vízler Zsolttal készült interjúnkat ITT olvashatják.

Magyar szentek és boldogok – Az államalkotó

Duna World, október 5., vasárnap, 20.20

Jankovics_Marcell_a_Marosnl_pr.jpgJankovics Marcell (képünkön) filmje sokrétűen szól István királyról. Beszél szervezői és hadvezéri munkásságáról, szól az őt körülvevő legendákról, és szól István király és Szűz Mária közös kapcsolódási pontjairól is. A film kitér az augusztus 20-i ünnepre, annak eredetére és az ilyenkor szokásos népi szokásokra és szent énekekre.

Az ismeretterjesztő filmben szövegrészletek hallhatóak Szabó Magda Az a szép fényes nap c. művéből és felcsendülnek a Szörényi-Bródy féle István, a király rockopera jól ismert dallamai is.

A film a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatának támogatásával készülhetett el.

komment

Címkék: ajánló dokumentumfilm ismeretterjesztő film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Kollányi Ágoston Ember Judit-pályázat

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása