Történetek, tanulságok, tapasztalatok

2015.08.03. 12:52 :: Sajtoiroda

Az izgalmas és rejtélyes történeteket mindenki szereti. Ezen a héten a Mecenatúra-alkotások közül sem hiányoznak majd a gyakran hátborzongató legendák, amelyeket a Fekete krónika című film újabb epizódjai tárnak elénk. De nem csak az érdekességeket kedvelő felnőttek, hanem a gyerekek is csemegézhetnek az e heti kínálatból: öt részt láthatnak Kartomi és Boxi kalandjaiból és Berta Enikő filmjének segítségével eljuthatnak a népmesék szereplőinek világába. A nyár végéhez közeledve pedig nem maradhatnak el azok a tapasztalatok sem, amelyeket a régi öregek a konyhanövényekről felhalmoztak nekünk, reggelenként ebből a tudásból is részesülhetnek a tévénézők. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Fekete krónikafeketekronika2.jpg

A három csontváz: Duna TV, augusztus 4., kedd, 23.00
A velencei pékinas: Duna TV, augusztus 4., kedd, 23.30

A művelődéstörténet furcsaságainak megörökítésének szentelte életét Ráth-Végh István író. Fekete krónika című kötetének szatirikus-humoros történeteit Pajer Róbert rendező vitte filmvászonra a Médiatanács Fehér György tévéfilmes pályázatán nyert támogatásából. Az újabb epizódok – A három csontváz és A velencei pékinas – különleges és izgalmas igazságszolgáltatási eseteket mutatnak be a XVII. századból. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Boxi

Asztalon túl: M2/Petőfi TV, augusztus 4., kedd, 18.55 és augusztus 5., szerda, 6.50
Gubanc: M2/Petőfi TV, augusztus 5., szerda, 18.55 és augusztus 6., csütörtök, 6.45
Alvilág: M2/Petőfi TV, augusztus 6., csütörtök, 18.55 és augusztus 7., péntek, 6.40
Mérgespolgár: M2/Petőfi TV, augusztus 7., péntek, 18.55 és augusztus 8., szombat, 6.45
Ragaszkodás: M2/Petőfi TV, augusztus 8., szombat, 18.45 és augusztus 9., vasárnap, 6.35

ep_02_wind_02447.jpgPapírvárosban, egy gyerekszoba íróasztalán él egy fiú, Kartomi és kutyája, Boxi, akik különféle kalandokba keverednek. Az egyes epizódokban hajtogatott papírrepülővel tesznek utazást egy másik asztalra, beesnek egy fiókba, ahol új barátokkal találkoznak, és a fiú egy ragasztógurigával is okoz kisebb kellemetlenségeket, amiket végül kutyája leleményességének köszönhetően javítanak ki. A film elkészülését a Médiatanács a Macskássy-pályázat keretében támogatta. A rendezővel, Klingl Bélával készült interjúnkat ITT olvashatják.

A Mesemondó

M2/Petőfi TV, augusztus 6., csütörtök, 16.40

sequence_01.jpgA könyvtár raktárának hátsó sorában régen porosodnak azok a könyvek, amelyeket már jó ideje nem vett ki senki sem. Búsulnak is azok a meseszereplők, akik a rég nem olvasott mesekönyvek lapjai között töltik eseménytelen napjaikat. Itt él Fából Faragott Péter, a legkisebbik királylány, a csillagszemű juhász, a szakállas öreg király, és az ördög. Egy napon úgy döntenek, megszöknek a könyvtárból, hogy fölkeressék a Mesemondót, aki majd elmeséli az ő történetüket. Berta Enikő animációs filmjének elkészülését a Médiatanács a Macskássy Gyula-pályázaton támogatta.

Kellene kiskert, bőtermő!

mak.jpgTél: Spektrum Home, augusztus 4., kedd, 9.05
Tavasz: Spektrum Home, augusztus 5., szerda, 9.05
A bab és a kukorica: Spektrum Home, augusztus 6., csütörtök, 9.05 és augusztus 8., szombat, 8.00
A mák: Spektrum Home, augusztus 7., péntek, 9.05 és augusztus 9., vasárnap, 8.00

A városias jellegű fogyasztói szokások egyre inkább elterjednek a falvakban is, ami azt eredményezi, hogy az a tudásbázis, amelyen a paraszti kultúrában elterjedt növénytermesztés alapult, lassan eltűnni látszik. A 15 perces részekből álló sorozat rögzíti az öregek által felhalmozott ismeretanyagot és bemutatja a Nógrád megyei Rimócon élők hagyományait. A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta. A rendezővel, Székely Orsolyával készített interjúnkat ITT olvashatják.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása