Növényi stratégiák, öregedéstörvény és a párhuzamos román múlt

2015.12.07. 11:13 :: Sajtoiroda

Tematikus hármasok az e heti mecenatúrás filmajánlóban

A héten három film is tükröt tart társadalmunk aktuális problémái elé: megtudhatjuk, hogy mi a kényszerszingli-jelenség, egy áldokumentumfilm segítségével azt, hogy mi az öregedéstörvény, és egy kisjátékfilmben megismerkedhetünk az elvált szülők között őrlődő gyermekek érzéseivel is. Arany János balladáját Csuja Imre és Pogány Judit kelti életre, a román történelmi mítoszok higgadt kibeszélését bátor dokumentumfilm vállalja, és meggyőződhetünk az út menti keresztfák jelképerejéről is. Emellett három tudományos ismeretterjesztő film is foglalkozik a természettel: a jól taktikázó, nem felejtő növényekkel, a pillepalackok hatásával és a természetfilmek gyártásának kulisszatitkaival. Újabb három, a gasztronómia témakörét érintő film várja azokat, akik nemcsak jókat szeretnek enni, de azokba a sokszor viszontagságos háttérfolyamatokba is belelátnának, amelyek a mangalicaszűz, a báránysült vagy épp a jó bor terített asztalra kerülését megelőzik. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

egy_elet_a_szoloert.jpgEgy élet a szőlőért

Duna World, december 7., hétfő, 17.40
                     december 8., kedd, 7.40

Hevér Zoltán filmje a szőlőtermesztés egy immáron 50 éves innovációját, az ágaskordont mutatja be, melyet ma már a tengerentúlon is alkalmaznak. A kutató, Babó Tivadar azonban két emberöltő óta sem tudja sikerre vinni egyedülálló tervét: felvirágoztatni a magyar szőlőtermesztést hihetetlen találmányával. Az ismeretterjesztő film létrejöttét a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázatán támogatta.

Kényszerszinglik

Duna TV, december 7., hétfő, 23.50

kenyszerszinglik.jpg

Ma több millió kényszerszingli keres párt az országban. Ez nem csak abban a tekintetben súlyos szám, hogy több millió embernek nincs párja, hanem ennek következményei is jelentősen érintik a magyar társadalmat és a magyar gazdaságot is: többek között ennek tudható be az is, hogy kevesebb gyerek születik, mint korábban. A magyar népesség csökkenése gazdasági, szociális problémát jelent az országnak, miközben a magyar fiatalok, gyerekbarátok és a képzett rétegekben lévők sokkal több gyermeket szeretnének, mint amennyi végül megszületik. A témáról Skrabski Fruzsina és Kopp Krisztina készített dokumentumfilmet, akik a jelenség hátterének felgöngyölítésére vállalkoztak. A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatának forrásából támogatta.

Növényi stratégiák

Duna World, december 9., szerda, 17.35
                     december 10., csütörtök, 7.40

no_ve_nyi_strate_gia_k.jpgAz ismeret, hogy hogyan élnek a növények, az átlagembernél megreked egy ponton: locsolni kell őket, és akkor megnőnek. Csakhogy a növények nem passzívan vegetáló lények. Megjegyzik a múlt eseményeit, megtervezik jövőjüket, és kíméletlenül saját érdekeiket tartják „szem” előtt. Furfangos taktikáik vannak, amelyeket csak most kezdünk igazán felfedezni. És valljuk be, kinek jutna eszébe, hogy az a jelentéktelen kis saspáfránybokor, ami mellett elhaladunk egy tavaszi sétánk alkalmával, egyidős lehet a magyar honfoglalással? Berta Enikő és Hepke Tímea tudományos ismeretterjesztő alkotása a Médiatanács Kollányi-pályázatán nyert támogatást.

Tetemre hívás

M2 – Petőfi TV, december 11., péntek, 4.50

A kisfilm Arany János azonos című, 1877-ben írt balladájának mozgóképes adaptációja többek között Csuja Imre, Pogány Judit, Törőcsik Franciska, Sztarenki Dóra és Anger Zsolt közreműködésével. Az eredeti műben az ifjú Bárczi Benő gyilkosát igyekszik gyászoló apja megtalálni úgy, hogy „tetemre hívja” a halott fiú ellenségeit, ismerőseit, majd barátait, rokonságát, sőt, végül a falu teljes lakosságát. Azt gondolja ugyanis, hogy a seb majd vérezni kezd, ha a fiú gyilkosa áll oda a halotthoz. Arra azonban senki nem számít, hogy kinél kezd el valóban könnyezni a seb. Madarász Isti filmjét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Huszárik Zoltán-pályázatán támogatta.

Hetvenes

M2 – Petőfi TV, december 12., szombat, 4.15      

HETVENES / SEVENTIES trailer 2014 from David Hartung on Vimeo.

A film története szerint a világon először Magyarországon hoznak szigorú törvényt az öregedés problémájára, amely Hetvenes néven kerül be a köztudatba. Lényege, hogy a hetven éven felülieket egy „álomgyárba” szállítják, ahol rövid, ám luxuskörülmények között eltöltött idő után örök álomba merülhetnek. De mi történik akkor, ha a vidéki Józsi bácsi mégsem akar elaludni? Dombrovszky Linda filmjében először vállal filmszerepet a neves külpolitikai újságíró, Al Ghaoui Hesna. Az alkotást a Médiatanács Huszárik Zoltán-pályázata keretében támogatta, a rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Keresztfához megyekkeresztfahoz_megyek.JPG

Duna World, december 12., szombat, 17.25 (3. rész)
                     december 13., vasárnap, 16.25 (4. rész)

Út menti keresztek fából, kőből, bádogból. Szinte észre sem vesszük, hogy a magasból Krisztus szenvedéstől megtört tekintete néz ránk. Pedig az útszéli kereszteknek egykor és talán egyesek életében még ma is komoly, mély lelki jelentőségük van, hiszen a feszület, az Isten ember felé kiáradó szeretetének jele, egyben a kegyelem forrása is. Széles Tamás négyrészes sorozata, amelyet a Médiatanács Ember Judit-pályázata támogatott, bemutatja, hogy a legtöbb keresztfáról úgy tartják: nemcsak Jézus Krisztus értünk elszenvedett kereszthalálát rejtik, hanem a magyar nép kitartó kereszténységét, biztos hitét.

Karácsonyi bárány

Hír TV, december 13., vasárnap, 22.01

karacsonyi_barany_1.jpgEurópa egyes országaiban a juhtenyésztés nyereséges vállalkozás, Magyarországon nem. Ez annak az eredménye, hogy a hagyományos juhászvállalkozásoknak nap mint nap több nehézséggel is meg kell küzdeniük. Kisfaludy András filmje, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, a széles szakmai körben ismert Mazák István juhászatán keresztül mutatja be a terület viszontagságait: például a Juh Terméktanáccsal vívott kilátástalannak tűnő harcot, vagy a török kereskedők ügyeskedéseivel szembeni fellépést.

Melyiket kéred?

M2 – Petőfi TV, december 13., vasárnap, 23.20
                        december 14., hétfő, 4.50

Napjaink Budapestjén járunk. Főszereplőnk egy kisfiú, aki elvált szülei közt ingázva éli mindennapjait. A film a kisfiú tizedik születésnapján játszódik egy gyorsétteremben. Az apás hétvége lezárásaként, apuka felköszönti a kisfiút. Lepedőből készített szuperhős köpenyben ebédelnek. Ezt a meghitt pillanatot szakítja félbe az édesanya korai érkezése, szeretné hazavinni a kisfiút, hogy ők is ünnepelhessenek. A szülők – akiket Petrik Andrea és Kovács Krisztián alakítanak – hamar egymásnak esnek... A 12 perces kisjátékfilm azt mutatja be, hogy az elvált szülők sokkal inkább személyes sérelmeikkel vannak elfoglalva, mint gyermekük érzéseivel, szenvedésével. Zsótér Dániel filmje, melyet a Médiatanács a Huszárik-pályázat keretében támogatott, a gyermek szemszögéből mutatja be, mit is jelent az általunk legjobban szeretett két ember, szüleink között őrlődni.

Párhuzamos múlt

Duna World, december 14., hétfő, 7.40 (2/1. rész)

A román történészek még mindig a kommunista-nacionalista történetírás foglyai – állította nemrég Marius Diaconescu, a Bukaresti Egyetem tanára. Romániában a régészetet mostohagyerekként kezelték, hiszen csak akkor irányult rá politikai figyelem, ha tudták hozni a dákoromán kontinuitás mítoszát megerősítő eredményeket. Lukács Csaba és Farkas Antal filmje a történelmi mítoszok higgadt „kibeszéléséről” szól székelyföldi és román szakemberek segítségével. A kétrészes sorozat első részében román régészek, történészek szólalnak meg a mítoszok mögött lévő tényekről, a második epizód pedig az erdélyi magyar régészek mostoha körülmények között végzett munkáját mutatja be. A film elkészülését a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta.

Természetfilmesek és egyéb állatfajták

Spektrum, december 8., kedd, 6.00 (2. rész)
                 december 9., szerda, 6.00 (3. rész)
                 december 10., csütörtök, 6.00 (4. rész)
                 december 11., péntek, 6.00 (5. rész)
                 december 14., hétfő, 6.00 (6. rész)

A természetfilmes azon ritka fajok egyike, amelyik az északi és a déli sarok között szinte bárhol, Földünk legextrémebb helyein is előfordul. Fagyos hómezőkön, száraz sivatagokban, párás esőerdőkben, tengerek mélyén vagy nagyvárosok betondzsungelében indul bevetésre kamerájával, hiszen a megörökítenivaló természet mindenhol ott van. A természetfilmezés kulisszatitkait tárja elénk Lerner János 13 részes sorozata. Epizódonként egy, az utóbbi években készült természetfilm legizgalmasabb részleteit mutatja meg, a részletek között pedig a film alkotói mesélnek a munka legizgalmasabb, legnehezebb pillanatairól. A sorozat elkészülését a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatta. Az alkotóval készült interjút ITT olvashatják.

Valamit visz a víz

Spektrum, december 13., vasárnap, 9.45

A roadmovie- és realityelemeket ötvöző ismeretterjesztő filmsorozat ötlete akkor fogant meg a készítők, Molnár Attila Dávid producer és Tóth Zsolt Marcell rendező fejében, amikor három évvel ezelőtt a Tokaj menti vizekre mentek forgatni arról, hogy az ár hogyan mossa el a parti fecskék fészkét. Akkor szembesültek azzal a látvánnyal, hogy az árral pillepalackok ezrei úsznak le a Tiszán. Kiderült, hogy ez minden áradáskor megtörténik, ezért döntöttek az eset megörökítéséről, amelyet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázat keretében támogatott. Az alkotókkal készült interjúnkat ITT olvashatják.

Történet a mangalicáról

TV2, december 14., hétfő, 00.00

Mit tud a mangalica, amit a fehérsertés nem? Egyáltalán miben különböznek, azonkívül, hogy az egyiknek sokkal több a szőre? Miért került a mangalica az elsőszámú húsforrásból a kipusztulás szélére, és hogyan járhatott be mégis őrületes karriert alig húsz év alatt? Hogy kerülnek Amerikába magyar-holland mangalicák? Melocco Anna ismeretterjesztő filmje arról a magyar mangalicáról szól, amelyért Spanyolországtól Japánig világszerte rajonganak. Annak ellenére azonban, hogy lassan meghódítja a világot, itthon mégis sok tévhit kering róla. A Médiatanács Kollányi-pályázatán támogatott alkotás többek között azt is tisztázza, hogy hogyan és miért lett e makkon élő félvad sertés a biopiacok sztárja; hogy miért drágább, mint a klasszikus sertés; hogy miben hasonlít a világ legdrágább marhahúsához, a wagyuhoz; hogy miért nem itthon készül a prémium minőségű mangalicasonka, s hogy lesz-e valaha akciós a boltokban a mangalicaszűz.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása