Tíz film, 400 perc mecenatúrás néznivaló a tévében

2016.02.01. 11:20 :: Sajtoiroda

Ezen a héten a televíziós kínálatban minden ujjunkra jut egy jó film a mecenatúrás kincsestárból. Legyen szó sportfilmről, portréról, civil szervezetek bemutatásáról, száz vagy negyedszáz évvel ezelőtt történtekről, a magyar természetfilmezés sajátosságairól, a Médiatanács által támogatott filmek remek időtöltést kínálnak ezen a héten is. Aki lemaradna a mai vetítésről, a budapesti 1- honvéd gyalogezred történetét a YouTube-on is teljes egészében megtekintheti. A fikciós műfajok rajongóinak figyelmébe pedig ezúttal két friss kortárs hazai kísérleti filmet és egy bájos animációs mesét ajánlunk. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Tisztelet a hősöknek

Duna World, február 1., hétfő, 18:05        

Az 1868-ban alakult Budapesti 1. honvéd gyalogezred tragikus, mégis dicsőséges történetét meséli el Benedek Zsolt filmje, számos írásos visszaemlékezést felhasználva, korabeli fotók és filmrészletek segítségével. Az alakulat az I. világháborúban az orosz fronton és a Doberdó fennsíkon is harcolt, összesen körülbelül húszezer katonát vesztett. Az ezrednek – egyetlenként a honvéd gyalogezredek közül – mégsincs méltó emlékműve sem Magyarországon, sem az egykori hadszíntéren. Az ismeretterjesztő filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta.

A teljes film a YouTube-on is megtekinthető:

Vaddisznók

Duna, február 1., hétfő, 23:00

vaddisznok46.jpgA film elsősorban sportfilm: igazi sportemberekről, akik kerekesszékesként sziszifuszi küzdelmet vívnak nap mint nap, hogy rögbicsapatuk éljen, és végre az első meccsén játszhasson. A szereplőkön keresztül a nézők megismerik, hogyan zajlanak a csapat és a játékosok mindennapjai. A film arra hívja fel a figyelmet, hogy csak a produktum számít és nem az állapot: a lényeg az ember, az élni akarás és a boldogulásra való törekvés. Vincze Zoltán filmje a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatának forrásából készült.

 

A természetfilm magyar találmány?

Duna World, február 2., kedd, 18:00

a_termeszetfilm.pngMilyen az időtálló természetfilm, és mitől sikeres egy alkotás? Melyek a legnépszerűbb témakörök és milyen kedvelt helyszínek szerepelnek a magyar természetfilmekben? Mitől lesz egy természetfilm igazán látványos? Csakugyan magyar találmány lenne a természetfilm? Ezekre a kérdésekre keres és talál választ Lerner János ismeretterjesztő filmje, amelyet a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatott. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Ösvény a Viharsarokban

Duna World, február 3., szerda, 7:45

biharugra_eletmod_klub_3.JPGHogyan lehet a "semmi közepén", a látszólagos reménytelenség ellenére megmaradni? Kinyó Ferenczy Tamás dokumentumfilmje oknyomozó, szociografikus módszerekkel mutatja be a viharsarki Ösvény Alapítvány munkáját. Ebben az észak-békési sárréti kistérségben élők többsége szegény, a tsz megszűnésével egyik napról a másikra vesztették el állásukat. Az alkoholhoz menekültek, agyonhajszolták magukat a feketemunkával, leszázalékolták őket, rokkantnyugdíjasok lettek, nem tanulták meg az öngondoskodást. A mára kétszázhúsz embert foglalkoztató, szociális bolthálózatot is működtető Ösvény Esélynövelő Alapítvány története kicsit a rendszerváltozás utáni Magyarország története is egyben. A filmet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

Misszió – film a Magyar Rákellenes Ligáról

Duna World, február 3., szerda, 18:05
Duna World, február 4., csütörtök, 7:40

misszi_001.jpgMindenki el tudja képzelni, hogy egy – korábban egészséges – ember, amikor szembesül azzal a ténnyel, hogy ő rákos, akkor milyen szörnyű lelki traumát él át. Őket hivatott segíteni, szolgálni a Magyar Rákellenes Liga. Tagjaik között elsősorban orvosprofesszorokat, pszichológusokat, egykori betegeket találunk. Szobolits Béla filmje emberi sorsokon keresztül mutatja be a liga tevékenységét.

A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta.

Jelenetek egy operatőr életéből – 2/2. Hildebrand István legendáriuma

Duna World, február 5., péntek, 17:55
Duna World, február 6., szombat 8:15

jelenetek_egy_operator.jpgBefejező részét vetítik a múlt héten kezdett sorozatnak Hildebrand István életéről, aki – a magyar filmművészet markáns, kiugró képességű, minden műfajban kísérletező operatőreként – idén 88 éves. Már az ötvenes években bravúros, újító technikai megoldásokra vállalkozott: virtuóz kézi kamerázásáról híresült el, monumentális megvilágítások kiemelkedő mestereként a hatvanas évek legnépszerűbb, leglátványosabb produkcióiban dolgozott és már 1963-ban cinerámatechnikával (az elkészült alkotást félkör alakú vászonra kivetítve, térhatású hanggal lejátszva) is dolgozott. Utolsó munkája Bódy Gábor Psyché (1980) című hatalmas filmjének fényképezése volt. Ez után, alkotóerejének csúcspontján, 52 évesen váratlanul abbahagyta a filmoperatőrködést, és soha nem lépte át többé a Filmgyár kapuját. Kocsis Tibor portréfilmje korabeli híradó-, játékfilmrészlet és soha nem látott fotók alapján rajzolja meg – ahogy a szakma hívta – „Hilda”, valamint a hatvanas–hetvenes évek magyar filmgyártásának portréját. Az alkotást a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

Szembesítés - Adalékok egy pogrom természetrajzához (IX.-X.-XI.) 3/1. – Ez meg volt szervezve…

Duna World, február 6., szombat, 13:20   

09_resz_stand_05.jpgFolytatódik Gulyás Gyula dokumentumfilm-sorozata a marosvásárhelyi fekete márciusról. Szokatlan terjedelemben és alapossággal dolgozza fel a kétnapi eseményet, amelynek köszönhetően a valóság olyan analitikusan tárulhat fel, ahogy erre nemigen vállalkoztak. A többszörösen ismert főszereplők mellett különböző korú kis- és közembereket is megkerestek Marosvásárhelyen s a környező falvakban, zömében magyarokat, de románokat is, és a már elkészült részekkel is „szembesítették" őket, hogy legyen módjuk kiegészíteni, kontrollálni egykori megnyilvánulásaikat. Mert korántsem egy és csakis egy olvasata lehetséges a vásárhelyi pogromnak, sőt vannak olyan hivatalos olvasatai is, melyek még csak nem is törekszenek a tárgyilagos megközelítésre. Nem véletlen, hogy semmiféle hivatalos nyomozás nem indult, nem volt vád és feljelentés, nem is születhetett semmiféle bírósági ítélet, és az anyaországi csaknem teljes hallgatás-halogatás mellett a külhoni, napnyugati demokráciák is csak a szenzáció mértékében törődtek a történtekkel. Az alkotást a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Hetvenes

Duna World, február 7., vasárnap, 2:25

HETVENES / SEVENTIES trailer 2014 from David Hartung on Vimeo.

A film története szerint a világon először Magyarországon hoznak szigorú törvényt az öregedés problémájára, amely Hetvenes néven kerül be a köztudatba. Lényege, hogy a hetven éven felülieket egy „álomgyárba” szállítják, ahol rövid, ám luxuskörülmények között eltöltött idő után örök álomba merülhetnek. De mi történik akkor, ha a vidéki Józsi bácsi mégsem akar elaludni? Dombrovszky Linda filmjében először vállal filmszerepet a neves külpolitikai újságíró, Al Ghaoui Hesna. Az alkotást a Médiatanács Huszárik Zoltán-pályázata keretében támogatta, a rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Bokorugró mesetár I. A hőscincér

M2/Petőfi TV, február 7., vasárnap, 16:57

A Kecskemétfilm Kft. tavaly elkészült bájos meséje egy hőscincérről szól, aki réges-régen egy pici tócsából kihúzott két nünükét és három hangyát, azóta életmentő hősként ünnepelteti magát. Mígnem a szarka hozza a hírt, hogy valakit meg kell menteni... László Marcell író-rendező filmjét Galkó Balázs narrálja. Az animációs film elkészülését a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázata tette lehetővé.

Holdon át

M2/Petőfi TV, február 7., vasárnap, 23:10

Tóth Tamás kísérleti filmjének témája egy különleges, klasszikus szólótánc és a részét képező jelek, gesztusok és mimika kapcsolatba lépése univerzális szimbólumokkal, érzésekkel. A női főszereplőt örök sorskérdések gyötrik, melyek a másik nemhez, anyasághoz, múlandósághoz, a természetfelettihez kötődnek. Miközben tánc-monológjában ismert női élethelyzeteket, valamint mély, elvont élményeket idéz, egyszer arcát kölcsönzi a Holdnak, melyen titokzatos mosoly ragyog, akár egy menyasszony mindent sejtő mosolya, másszor áttűnik rajta az a félszeg, emberi mosoly, mely szorongással teli, és az eget fürkésző vágyai és gondolata alatt ott lappang a halálfélelem. A filmet a Médiatanács a Huszárik Zoltán-pályázaton támogatta.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása