Érdeklik az igényes magyar ismeretterjesztő filmek? Kapcsolja be a tévéjét!

2015.01.26. 15:45 :: Sajtoiroda

Ha kíváncsi rá, hogy milyen minőségű a magyar tej, hogy mi a következménye a nem őshonos állatfajok elszaporodásának a magyar faunában, hogy milyen jelentősége van a bakonyi őslénykutatásnak vagy hogy mi található Budapest alatt, akkor nincs más teendője, mint hogy megnézze az e heti Mecenatúra-filmeket. Az igényes ismeretterjesztő alkotások mellett pedig ezen a héten a Stohl András főszereplésével készült Hőskeresők című tévéfilmet is a figyelmébe ajánljuk. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

A magyar tej

Duna World, január 26., hétfő, 17.45

Az EU-csatlakozás egyik nagy gazdasági vesztese a magyar tejágazat volt, annak ellenére, hogy a magyar tej köztudottan magasabb minőséget képvisel, mint az üzletek polcait elárasztó olcsó külföldi márkák. Kargity István dokumentumfilmje bemutatja a hazai tejágazat eddigi fejlődését, visszaesését, illetve szakemberek megszólaltatásával kitér a tejkvóta megszűnése utáni évekre is. A filmet a Médiatanács az Ember Judit-pályázat keretében támogatta.

Csendes gyarmatosítók

M2, január 27., kedd, 5.30
Duna TV, február 6., péntek, 15.00

Ahol az idegen fajok megmaradnak, a honos élővilág új kihívás előtt áll. A katicabogár nagyra nőtt fajtársaival küzd az élelemért, a folyami rákot halálos betegséget terjesztő vírussal fertőzik meg, a földben fészkelő darazsaknak menekülniük kell a több négyzetkilométer nagyságú idegen szuperkolónia elől. Mosonyi Szabolcs filmje bemutatja, hogy milyen károkat okozhatnak a külföldről idekerült inváziós állatfajok az őshonos faunában. A Mecenatúra-program Kollányi Ágoston-pályázatán támogatott alkotás rendezőjével készült interjúnkat ITT olvashatják.

Hőskeresők

M1, január 27., kedd, 23.05

hoskeresok.pngA Stohl András főszereplésével készült film a rendszerváltás-korabeli Magyarországra kalauzol el, és megmutatja, milyen nehéz szembenézni a múlttal. A történet kiindulópontja, hogy az USA-ból Magyarországra, a képzeletbeli Kerepeshutára látogat egy olyan amerikai pilóta fia, aki még a II. világháborúban tűnt el. Az alkotásban játszott karakter Hollósi Frigyes utolsó filmszerepe. A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Fehér György-pályázatán támogatta. A rendezővel, Miklauzic Bencével készített interjúnkat ITT olvashatják.

Dinoszauruszok és vadászaik

M2, január 29., csütörtök, 4.45

img_7159_1.jpgA legtöbben az őslénykutatókat vadregényes tájakon, sivatagokban, dzsungelekben vadászó kalandoroknak képzelik. Ám látványos, izgalmas és fontos leletek hazánk területéről is előkerülnek. A bakonyi Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíciók hétköznapjai nem kevésbé bővelkednek izgalmakban, mint bármely másik, egzotikus tájon zajló társaik. A tikkasztóan meleg, felhagyott iharkúti bauxitbánya mélyéről előkerülő csontok a szemünk előtt elevenednek meg. A film a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatán nyert támogatást. A rendezővel, Babinszki Edittel készített interjúnkat ITT olvashatják.

Budapest Underground

  1. rész: M2, január 30., péntek, 4.50
  2. rész: M2, január 31., szombat, 4.55

budapestunderground_poster_hun.jpgA film a főváros legrejtettebb zugaiba kalauzolja el a nézőket, a Budai-hegység páratlan képződményekkel büszkélkedő barlangjaitól a Várhegy kazamatáin keresztül a Kőbánya alatti elárasztott pince- és bányarendszerig. A kamera elkíséri a kutatóbúvárokat Európa legnagyobb termálvizes barlangjába, a Molnár János barlangba, hogy megérthessük, miként vált Budapest a fürdők városává, és benézünk a belváros alatti, máig lezárt bunkerbe is. A film a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának köszönhetően készülhetett el. A Természetfilm.hu stábjával készült interjúnkat ITT olvashatják.

komment

Címkék: ajánló dokumentumfilm ismeretterjesztő film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása